Människorättsorganisation: Civila lemlästas av Ukrainas förbjudna minor

Kriget i Ukraina

publicerad 3 februari 2023
- av Markus Andersson
Ryska soldater spårar ukrainska minor i Mariupol.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Människorättsorganisationen Human rights watch (HRW) anklagar Ukraina för att använda förbjudna ”fjärilsminor” runt staden Izium. Minst 50 personer, inklusive fem barn, ska ha skadats allvarligt av minorna och minst 11 har dött.

Ukraina tycks i hög grad ha spritt personminor i Izium-området i nordost”, kommenterar vapenexperten Steve Goose i HRW:s rapport som pekar på att minorna spritts över stora områden och utgör en mycket påtaglig fara för civila i Ukraina.

Ukraina har tidigare undertecknat en FN-konvention där man förbinder sig att inte använda personminor.

Detta hindrade dock inte ukrainska styrkor att placera ut tusentals fjärilsminor i området kring Izium som man genomförde en större offensiv mot under hösten. Hittills har detta lett till minst 50 bekräftade skador på civila, där nästan samtliga av de skadade tvingats amputera armar eller ben. Minst 11 civila ska ha dödats av minorna.

HRW menar att även Ryssland använt sig av den förbjudna mintypen av modellen PFM-1 – men att detta inte på något sätt ursäktar Ukrainas användning av desamma.

Minorna är mycket lätta och skjuts iväg eller släpps från luften och fungerar när den väl landat som en vanlig landmina som exploderar när någon trampar på dem. Enligt HRW är de också designade för att orsaka svåra skador och slita av offrets ben eller armar.

Minorna påminner om barnleksaker i plast. Foto: Carl Montgomery/CC BY 2.0

 

Minorna kan till färgen förväxlas med löv eller småskräp och påminner om plastleksaker, något som leder till att barn ofta plockar upp dem och skadas eller dödas när de exploderar.

Vittnen som HRW talat med berättar att man påträffat minorna vid bland annat förskolor, skolor, sjukhus och bostadsområden. Många vittnar också om hur de eller deras vänner och familjemedlemmar blivit svårt sargade när de råkat trampa på dem. En 41-årig kvinna berättar om när hon gick ut tidigt en morgon i augusti för att använda utedasset.

– Jag hade ingen ficklampa eftersom det var efter utegångsförbud (på natten) när jag gick på toaletten. Plötsligt var det en explosion och jag var utan ett ben, berättar kvinnan och förklarar att explosionen slet av hennes högerben.

Kvinnan fick hjälp av ryska trupper att ta sig till en annan stad för att genomföra amputationen och under tiden upptäckte hennes make fler minor i deras trädgård.

En man berättar i rapporten hur han i september var på väg hem från en grannes hus när han plötsligt hörde en explosion i himlen och började då springa för att söka skydd samtidigt som ytterligare en explosion hördes.

– Och i samma stund låg jag på marken på rygg. Jag kände smärta i ryggen och jag tittade på mitt ben och det såg ut som en öppen ros. Jag började skrika och människor hörde mig… en ambulans kom och tog mig till sjukhuset.

– Nästa sak jag minns är att jag var på sjukhuset på natten utan någon fot, berättar han.


Statsägda ryska kanalen RT visar minorna i Donetsk.

 

Ukrainas utrikesdepartement har kommenterat rapporten och påpekar att man har rätt till självförsvar mot Ryssland – som man menar är de som begår krigsbrott och folkmord. Man lovar dock att utreda anklagelserna om användandet av förbjudna minor ordentligt och att man har för avsikt att stå fast vid sina internationella förpliktelser.

2021 ska det enligt uppgifter från Ukrainas regering ha funnits 3,3 miljoner personminor i landets militärförråd.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!