Parlamentet i Kenya har röstat om att landet ska lämna den internationella brottmålsdomstolen, ICC. Detta sker innan en process inleds mot landets president Uhuru Kenyatta.
Vicepresidenten William Ruto är också föremål för utredning av ICC. Kenyatta och Ruto åtalas för brott mot mänskligheten. Det finns starka misstankar mot att de båda varit inblandade i våldsamheterna efter valet i Kenya 2007. 1 200 människor ska ha mist livet som följd av det.
Kenyanska parlamentsledamöter anser dock att ICC är jäviga och vill med utträdet att flera andra afrikanska länder följer Kenyas exempel och lämnar den Haag-baserade brottmålsdomstolen, skriver The Telegraph.
De som var för ett utträde ur ICC hänvisade också till att stormakter såsom USA inte är medlemmar. Om Kenya går ur ICC bli man världens första land att göra så. Egentligen måste ett land gå via FN för att dra sig ur ICC, en process som enligt BBC kan ta uppemot ett år.
Flera människorättsorganisationer är upprörda över de kenyanska parlamentets vilja att gå ur ICC.
– Amnesty uppmanar varje parlamentariker att stå upp mot straffriheten och förkasta det här förslaget, säger Netsanet Belay från Amnesty i ett uttalande, enligt BBC.
Nästa vecka inleds rättegången mot William Ruto. Uhuru Kenyatta ska upp i rätten i november. Även om Kenya skulle lämna ICC på direkten kommer åtalen mot Ruto och Kenyatta att fortsätta som planerat, och om de vägrar blir de internationellt efterlysta för folkmord.