Frankrikes parlament har röstat för att legalisera aktiv dödshjälp, vilket gör det möjligt för vårdgivare att hjälpa svårt sjuka patienter att avsluta sina liv.
Lagförslaget godkändes i nationalförsamlingen med 305 röster mot 199, medan en separat lag om rätt till palliativ vård antogs enhälligt.
Den nya lagen, kallad ”lagen om livets slut”, beskrivs av regeringen som ”ett etiskt svar på behovet av att stödja sjuka och lidande”. Den tillåter medicinska team att besluta om en patient kan få tillgång till en dödlig substans, antingen genom självadministrering eller med hjälp av vårdpersonal.
För att kvalificera sig måste patienten vara över 18 år, ha franskt medborgarskap eller uppehållstillstånd och lida av en ”allvarlig, obotlig och livshotande sjukdom” som orsakar ”outhärdlig fysisk eller psykisk smärta” utan lindring. Patienten måste också uttrycka sin vilja fritt och informerat.
Förslaget stöddes av president Emmanuel Macrons centristiska ledamöter och vänstern, medan konservativa och nationalistiska partier motsatte sig det.
Socialistledamoten Stéphane Delautrette kallade beslutet för ”historiskt” och jämförde det med när aborträtten infördes eller dödsstraffet avskaffades.
– Det franska folket är redo för detta, och vi är skyldiga dem detta möte med historien.
France is advancing a Euthanasia Bill and in this proposal, Doctors won’t be allowed to refuse a request seeking assistance in ending their life, at the risk of being prosecuted for ‘obstruction.’
The attempt to exclude mental illness and intellectual disabilities was rejected. https://t.co/R65kYNsbin pic.twitter.com/YEFpqZyEVs
— Jammer (@acrossthemersey) April 30, 2025
Kan träda i kraft nästa år
Patrick Hetzel (Les Républicains) var dock inte alls lika lyrisk, utan varnade för riskerna med att tillåta assisterat självmord.
– Det är en illusion och till och med farligt att ens överväga en legalisering av dödshjälp utan att först ha säkerställt fullgod tillgång till palliativ vård, argumenterade han.
Tidigare har Frankrike tillåtit passiv dödshjälp och djup sedering, men för att få aktiv dödshjälp krävdes resor till grannländer som Schweiz. Även om parlamentet gett sitt godkännande ska lagen nu granskas av senaten och återvända till nationalförsamlingen och förväntas komma att träda i kraft tidigast någon gång under nästa år.
I länder som Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Spanien och Portugal är aktiv dödshjälp redan tillåten, och i Tyskland och Schweiz tillåts läkarassisterade självmord. Även i Storbritannien ska landets politiker snart ta ställning till ett lagförslag om att tillåta dödshjälp.
Kritiker menar dock att assisterat självmord och aktiv dödshjälp riskerar att underminera människovärdet och öppna för gråzoner där sårbara personer, som äldre, sjuka eller funktionsnedsatta, kan känna sig pressade eller tvingade att avsluta sina liv.
This letter, in today’s Times, stopped me in my tracks.
The assisted dying Bill will affect all of society, in ways that have barely been considered. pic.twitter.com/GywdI0ZdMN
— Prof Katherine Sleeman (@kesleeman) May 18, 2025
Riskerar bli en snabb och billig lösning
Det varnas också för att rättssäkerheten brister och att livsslutsvården i stället bör stärkas. Flera experter har pekat på att tillgången till palliativ vård är ojämn, och att dödshjälp riskerar att bli en snabb och billig lösning istället för att erbjuda lindring, omsorg och stöd till dem som behöver detta mest.
I flera länder ges dödshjälp inte bara till personer med obotliga och smärtsamma fysiska åkommor – utan även till de som lider av psykisk sjukdom, om denna anses medföra ett outhärdligt lidande.
Här har dock kritiker pekat på att psykiska sjukdomar ofta är behandlingsbara – och att personer som befinner sig i mentala kriser måste få vård och hjälp att bli bättre, snarare än hjälp att ta sina liv.
Experter har också betonat att den som lider av en djup depression eller liknande svår psykisk ohälsa inte är kapabel att själv fatta livsavgörande beslut, och att det finns en reell risk att psykiskt sjuka och mycket sårbara individer pressas eller övertalas att tro att döden är det bästa alternativet för dem.
I Kanada, där reglerna är bland de mest liberala i världen, stod medicinskt assisterad dödshjälp för nära fem procent av samtliga dödsfall i landet under 2023.