Utländsk arbetskraft – ett allt vanligare fenomen

publicerad 18 maj 2021
utländsk arbetskraft

I dessa tider blir distansarbete allt vanligare över hela världen. Allt fler företag inser fördelen med att folk arbetar på distans och även fördelarna med att anställa folk från utlandet.

Det kan handla om folk som kommer från utlandet, men även svenskar som flyttat utomlands och vill jobba på distans mot Sverige. Nedan berättar vi om arbetskraft – hur det uppstått, varför företag använder sig av detta och hur man får tag på nytt folk från utlandet.

Varför anställa utländsk arbetskraft?
Det finns flera fördelar med att anställa utländsk arbetskraft. Fler och fler företag inser att det går att spara mycket pengar på höga hyreskostnader och underhåll av kontorslokaler som ingen sitter i på grund av dagens lägen med COVID-19.

Med utländsk arbetskraft eller utländska hantverkare slipper man allt kring lokalkostnader. Har du dessutom folk på plats i utlandet redan så slipper du även reserestriktioner, då personen redan befinner sig på plats i det land du behöver den.

Fler och fler människor har blivit frilansare och flyttar utomlands då de kan jobba i det land de bor i vilket gör att det är lätt att hitta och anställa utländsk arbetskraft. I dagens digitala värld finns inga tekniska begränsningar.

Hur får man tag på utländsk arbetskraft?
Eftersom fler och fler väljer att jobba på distans och ofta från utlandet, så har även marknaden för rekryteringsfirmor ökat markant. Det finns en uppsjö av företag som hjälper andra företag att hitta utländsk arbetskraft.

Det finns några olika alternativ för den som vill anställa utländsk arbetskraft:

●     Rekrytera direkt till företaget

●     Anställa frilansare

●     Anlita konsultfirma

Oavsett vad för slags modell du väljer så finns det goda möjligheter att hitta den personal du behöver.

Andra smidiga lösningar
Det finns även företag som hjälper till med till exempel löne-, betalnings- och personallösningar för att det ska bli lättare för svenska företag att hantera de olika skatteklasser, arbetsregler och andra speciella regler som kan gälla för utländsk arbetskraft.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.