Sover du dåligt?

publicerad 6 januari 2021

Har du problem att somna eller vaknar du flera gånger under natten? Det kan vara din madrass som håller dig vaken.

Madrasser behövs bytas ut ungefär en gång per 15 år. En madrass tappar nämligen formen och ger då ett dåligt stöd för din sovande kropp.

Sömn per dygn
En vuxen människa behöver sova mellan sex och nio timmar per dygn. Det bästa är att få dessa timmar ihop och undvika sömn under dagen.

Du klarar dig med lite mindre sömn i ett par dagar men det bästa är att du håller dig till en rutin.

En madrass som passar ditt sätt att sova
Köp en ny madrass som passar din sovstil. En mjukare madrass passar dig som gärna sover på sidan medan en hårdare madrass passar för dig som sover på rygg.

Se till att madrassen är tillräckligt stor för dig och dina behov.

Prövotid för madrass
Köp din nya madrass från en onlinebutik som erbjuder prövotid. På så sätt kan du i lugn och ro testa madrassen ordentligt hemma under en tid.

Det är helt bortkastade pengar om du får ryggproblem av din nya madrass. Se därför till att du och din madrass är en bra matchning!

Sängtillbehör behöver också uppdateras
Det är inte endast madrassen som behövs uppdateras med jämna mellanrum. Det är rekommenderat att byta ut bäddmadrassen var femte år, kuddar och täcke vartannat år.

Satsa på en kudde av kvalitet som passar dig och ditt sätt att sova. Få saker är så irriterande som en oskön kudde som du behöver vända på stup i kvarten.

Olika typer av sängar
Det finns många olika typer av sängar, den allra vanligaste är resårsäng.

Framförallt ska en säng såklart vara bekväm men den ska även vara dekorativ. Ett väl inrett sovrum bjuder in till en bättre nattsömn.

Lös dina problem gällande nattsömn så snart som möjligt, när du är ordentligt utvilad presterar du bättre i livet!
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.