Kreditkort med bonus är en av de mest populära kreditkorten på marknaden. Med ett bonuskort kan du samla poäng när du genomför kortköp. Poängen kan sedan användas i utbyte mot allt från resor till produkter och avdrag på din kreditkortsfaktura. Nedan förklarar vi hur du går tillväga för att välja rätt bonuskort utefter dina preferenser och köpvanor samt hur du maxar din bonusintjäning.
Så fungerar korten
För att du ska kunna hitta det rätta bonuskortet för dig kan det vara fördelaktigt att ha en god förståelse kring hur kreditkort med bonus fungerar samt vad som skiljer korten åt. Det finns ett flertal bonuskort utan årsavgift vilket innebär att du inte behöver betala något extra för att samla in eller nyttja dina bonuspoäng. Förutom årsavgiften finns det ytterligare två viktiga faktorer som skiljer bonuskort åt: hur mycket bonus som ges samt hur kan bonuspoängen spenderas.
Hur mycket bonus ges
Det är vanligt att bonuskort erbjuder bonus på samtliga köp som genomförs med kortet. Dock kan nischade kort, exempelvis bensinkort, erbjuda bonus på samtliga köp förutom köp som genomförs hos konkurrerande bensinstationer. Gemensamt för majoriteten av alla bonuskort är att poäng inte ges vid köp av tobak eller spel.
Hur mycket bonus som ges varierar från kort till kort. Bonusen kan antingen ges procentuellt eller exempelvis 1 bonuspoäng per spenderad krona. Det finns kreditkort som ger lika mycket poäng på alla köp. Det finns även kreditkort som ger olika mycket poäng beroende på hur mycket du handlar för samt vart köpet genomförs. Exempelvis så ger Komplett Bank Mastercard 4% bonus på alla köp hos Komplett men endast 0.5% bonus på alla köp som motsvarar belopp mellan 100 – 20 000 kr. Detta skiljer sig från exempelvis Resurs Gold som ger 0.5% bonus på alla köp.
Hur kan bonusen spenderas
Ytterligare en faktor som skiljer bonuskort åt är hur poängen kan spenderas. Det finns ett flertal bonuskort som har en tillhörande Poängshop där bonusen kan nyttjas. I en Poängshop kan bonusen bytas ut mot resor, produkter, upplevelser, presentkort samt skänkas till välgörenhet. Exempelvis kan bonusen från Bank Norwegian användas för att köpa rabatterade resor hos Norwegian. Det finns även kreditkort med bonus som tillåter kortägare att använda sin bonus för att betala av kreditkortsfakturan. Till exempel erbjuder Ikano Visa 100 kr i avdrag på fakturan när kortägare har samlat ihop 25 000 poäng.
Maxa din bonusintjäning
Det finns olika tillvägagångssätt för att säkerställa att du samlar in så mycket bonus som
möjligt. Nedan följer 5 tips på hur du maxar din bonusintjäning:
- Välj ett bonuskort som ger bonuspoäng vid räkningsbetalning.
- Använd ditt kort för att betala exempelvis en gemensam nota för en middag ute.
- Betala alla vardagsköp med ditt bonuskort för att få poäng på allt från mat till
biobesök. - Ges inte bonus på mindre köp? Planera din inhandling så dina korttransaktioner
överstiger minsta belopp för poängintjäning. - Istället för att använda ett bonuskort som endast ger poäng hos exempelvis en
specifik matkedja, välj ett bonuskort som ger poäng på alla dina kortköp.
Välj rätt bonuskort
Eftersom det finns ett brett utbud av olika bonuskort kan det vara svårt att veta exakt vilket kort man ska välja. Då kreditkort med bonus kan komma att skilja sig mycket är det fördelaktigt att läsa på om hur de olika korten skiljer sig från varandra. Vissa kort tillåter dig att samla in obegränsad bonus medan andra kort erbjuder bonusnivåer upp till en viss gräns innan bonusen måste användas. Det kan även finnas begränsningar gällande hur länge dina bonuspoäng går att nyttja. Samtliga bonusvillkor är viktiga att ta hänsyn till vid val av kreditkort.
Du bör även säkerställa att det kreditkort du väljer tillåter dig att spendera dina poäng på sådant som intresserar dig. Är ditt bonuskort anslutet till en Poängshop kan du med fördel se över shoppens utbud för att vara säker på att kortet är rätt för dig. Jämför olika kreditkort mot varandra för att hitta det kortet som passar dig och dina önskemål bäst.