Resa med hund

publicerad 18 november 2020

Har du planer på att ta med hunden på resan? Då är det dags att fundera på hur du ska transportera familjens bästa vän på rätt sätt.

Resor inom Sverige kommer att bli allt vanligare så länge pandemin håller i sig, vilket för många hundägare innebär ett ökat antal resor med hund. Även resor utomlands med hund kräver förstås ett antal åtgärder innan det kan bära av.

Att låta hunden resa i en hundbur är en fråga om säkerhet – för alla i bilen

Tillhör du den skara hundägare som fortfarande glatt öppnar bakluckan eller dörren till baksätet och låter hunden hoppa in och lägga sig tillrätta på favoritplatsen? Då är det hög tid att tänka om!

Att transportera hunden på ett säkert sätt vid bilresor är a och o för varje hundägare och i slutänden en viktig fråga om säkerhet. Om olyckan är framme kan det även bli en försäkringsfråga: om hunden inte suttit i en hundbur kan det blir svårt att få ut några försäkringspengar eftersom detta klassas som oaktsamhet.

Att låta hunden färdas i en bur under resans gång är inte bara en fråga om säkerhet för hunden, utan även för alla dem som färdas i bilen tillsammans med den. Vid en olycka eller kraftig inbromsning kan en lössläppt hund bli en reell fara för alla passagerare genom att flyga runt i bilkupén och antingen själv bli skadad eller skada passagerarna.

Att låta hunden åka utan bur i bilen är detsamma som att du eller dina medpassagerare åker utan bilbälte. Om din hund väger 30 kilo och du krockar i 50 km/h motsvarar krockkraften från hunden 1 200 kilo, det vill säga 1,2 ton, vilket är ungefär lika mycket som en mindre personbil väger.

Välj rätt hundbur till bilen

Det finns olika sätt att transportera sin hund på i en personbil. Numera finns det exempelvis säkerhetsselar att använda, men det bästa och säkraste sättet är alltid att låta hunden färdas i en särskild hundbur, och för stora hundar är detta en absolut nödvändighet.

När du ska köpa hundbur till bilen finns det många olika modeller att välja på och i alla prisklasser. Ett bra tips är dock att alltid köpa en riktig transportbur som är krocktestad och att inte använda så kallade utställningsburar som inte pallar trycket i en nödsituation.

Buren ska passa både storleken på hunden och passa in i den bil som den är avsedd för så kom ihåg att ha med alla mått när du ska köpa hundbur till bilen!
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.