MORGONDAGENS DAGSTIDNING – fredag 23 februari 2024

fredag 23 februari 2024

Ozongenerator – rent hus med ett knapptryck!

publicerad 8 september 2021
Ingrodd tobaksrök, fukt, mögel eller husdjurslukt kommer hädanefter att vara ett minne blott.

Ozongeneratorer är en väl beprövad metod som länge har använts på allmänna platser som t ex bussar, tåg och offentliga toaletter för att bli av med dåliga lukter. Numera har det blivit en apparat som allt fler har börjat använda för hemmabruk, tack vare att det ger snabba resultat utan hårt arbete.

Det är ett 100% miljövänligt sätt att göra rent hemmet, bilen eller fritidshuset exempelvis. Allt du behöver är tillgång till ett eluttag – ozongeneratorn tar hand om resten. Ingrodd tobaksrök, fukt, mögel eller husdjurslukt kommer hädanefter att vara ett minne blott.

Fördelar med en ozongenerator

Det finns få saker som kan vara så irriterande som att behöva tampas med dåliga lukter, och fördelarna med att använda sig av en ozongenerator är många:

  • Du kan bli av med alla typer av störande och obehagliga lukter utan någon som helst ansträngning. Glöm att behöva skrubba huset eller bilen från golv till tak – tryck istället på en knapp och ägna dig åt något helt annan medan ozongeneratorn sköter jobbet.
  • Det går snabbt. Vissa odörer kan man få bort efter ihärdigt vädrande, andra genom en grundlig rengöring och en del är i det närmaste omöjliga att bli av med. Vilken dålig lukt det än handlar om kan ozongeneratorn få bukt med dem, och behandlingstiden ligger mellan 1-12 timmar beroende på hur stort utrymmet är och hur ingrodd lukten hunnit bli. Resultatet är dessutom permanent.
  • Du gör miljön en tjänst. Vid bruk av en dessa apparater krävs det inga miljöfarliga eller skadliga kemikalier, endast den naturliga gasen ozon.
  • Du blir inte bara av med dålig lukt, en ozongenerator steriliserar utrymmet där den används, och tar död på mögel, bakterier och en mängd allergiframkallande ämnen.
  • Den producerar samma fina resultat även om den dåliga lukten sitter i textilier som exempelvis gardiner, en bilklädsel eller en soffa.

Vad är skillnaden mellan en ozongenerator och en luftrenare?

Det är inte alls ovanligt att vissa till en början förväxlar en luftrenare med en ozongenerator, men de skiljer sig från varandra på flera sätt:

En luftrenare arbetar oavbrutet för att rena luften, och de har ett filter som fångar upp partiklar. Detta innebär att de inte bekämpar roten till problemet, utan snarare jobbar för att ta hand om restprodukterna som släpps ut i luften.

En ozongenerator används vid enstaka tillfällen och sanerar ett helt utrymme genom att den omvandlar luftens syremolekyler till ozon. Det räcker i de flesta fall med en enda behandling på ett par timmar för att du ska bli av med inbitna odörer som annars skulle vara beständiga.

Hur använder man en ozongenerator?

Det är mycket enkelt att använda en ozongenerator. Det enda du behöver göra är att ställa den i utrymmet du vill sanera och anslut den till ett vägguttag. Se till att dörrar och fönster är stängda för optimal effekt.

Välj hur många kvadratmeter utrymmet som ska behandlas har, då kommer ozongeneratorn automatiskt att räkna ut hur lång tid processen kommer att ta. Under tiden behandlingen pågår bör du lämna utrymmet, då det inte är hälsosamt att andas in koncentrerade mängder ozon. Djur och växter bör också avlägsnas.

Under behandlingen kommer maskinen att omvandla syret till ozon, som sedan kommer att tränga in i minsta lilla vrå och eliminera samtliga dåliga lukter. När behandlingen är slut bör du vänta minst två timmar innan du går in i utrymmet, då har allt överblivet ozon hunnit förvandlas till syre igen.

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend