Konsten att välja rätt ytterdörr

publicerad 5 februari 2019

Din ytterdörr är det bland det första en besökare lägger märke till. Den sätter en personlig prägel på huset. För dig som bor i huset är det viktigt att du trivs med din ytterdörr. Den ska hålla en hög kvalitet, vara säker, slittålig och kännas stabil. Ska du välja en parytterdörr eller enkel ytterdörr? Vilket material är bäst? Hur är det med val av lås? Vi har hämtat inspiration om ytterdörrar hos hemfint.se och sammanställt vad vi tycker du ska tänka på när du väljer en entrédörr som passar din stil och dina behov.

Vad är bäst – vanliga ytterdörrar eller parytterdörrar?

Den vanligaste typen av ytterdörr är den enkla. I många fall duger den bra men det finns åtminstone två argument som talar för dubbeldörrar. Om entrédörren är dubbel kan det ge hela huset ett pampigare utseende. Det är också praktiskt med parytterdörrar. Vid in- och utflytt av större möbler kan man lätt öppna upp entrén så att det är lätt att flytta större möbler. Nackdelen med en parytterdörr är att det förstås krävs en bredare öppning och så blir priset något högre än för en enkel ytterdörr.

Färger och material

En ytterdörr måste vara snygg och passa in i husets fasad. Det vanliga är att dörren har en annan färg än fasaden. Det finns egentligen två materialval att göra: dels har dörren en stomme eller kärna som består av cellplast eller träfiber, dels finns det olika ytmaterial. En ytterdörr i trä, till exempel ek, kräver visst underhåll men känns samtidigt extra lyxig. En målad dörr å andra sidan behöver bara tvättas av ibland. Materialet och konstruktionen är nära förknippade med dörrens säkerhetsklass.

En ytterdörr med fönster ger ett trevligt ljusinsläpp. De är samtidigt ofta utformade för att ge ett tryggt insynsskydd. Det finns olika slags glas där de vanligaste är cotswoldglas, frostat glas och klarglas. Ofta går det att välja om man vill ha ett vanligt eller ett härdat glas. En typisk ytterdörr har ett ganska litet fönsterparti. Det finns också flera olika färger att välja bland, men ofärgat är vanligast.

Glöm inte isoleringsförmågan!

Det är lätt att ytterdörrens estetik får all din uppmärksamhet men det finns många andra aspekter som du bör titta på. Vilken isoleringsförmåga din nya dörr har är en av de viktigaste detaljerna. Ditt hus övergripande isoleringsförmåga påverkas mycket av hur välisolerad din ytterdörr och dina fönster är. Enligt Energimyndigheten försvinner i snitt 35 procent av värmen via fönster och ytterdörrar. Isoleringsförmågan mäts med det så kallade U-värdet. De flesta dörrar har ett U-värde på mellan 0,8 och 1,5. Ju lägre U-värde desto bättre.

Välj rätt lås

Ofta ingår den så kallade låskistan när du köper ny ytterdörr. Det är den mekanism som är dörrlåsets kärna. Lite förenklat uttryckt är det den del av dörrlåset som förbinder din ytterdörr med dörrkarmen när du låser. Vanligtvis ingår inte låscylindern, eller låskolven som det också heter, och handtaget. Det är faktiskt praktiskt att låscylindern inte ingår. Låscylindern har nämligen en stor betydelse för hur säker din ytterdörr blir. Följaktligen finns det låscylindrar i alla möjliga säkerhetsklasser. Vissa låssatser kan kosta nästan lika mycket som själva ytterdörren. Det är därför bäst om du själv får välja. Intresset för kodlås för ytterdörr ökar men än så länge väljer de flesta ett traditionellt lås.

Att byta ytterdörr är relativt lätt

Det är ungefär samma procedur för att byta en ytterdörr som att byta fönster. För den som är praktiskt lagd är det ett relativt lätt jobb. Det som kan vara bra att känna till är att det behövs ett särskilt verktyg, en så kallad karmskruv, för att klara av dörrbytet. Troligtvis behöver du hjälp av en vän också eftersom det kan vara omständligt att själv lirka fast dörren. Räkna med att det tar ett par timmar i alla fall.