Besväras du av åderbråck?

publicerad 5 januari 2021

Åderbråck är något som ofta uppstår på benen och då som blåaktiga, knöliga upphöjningar. Den vanligaste orsaken till att man har drabbats är att trycket i benens blodådror har ökat som i sin tur gjort att blodådrorna utvidgats. De blir då mer synliga. Det är inte alla som drabbas som känner av eller får besvär av dem. Men ibland kan det vara så att man behöver en behandling mot åderbråck Göteborg. Särskilt om man har drabbats av svullna ben, eksem eller sår på benen. Idag är det cirka var tredje vuxen som har åderbråck i någon form.

Symtom på åderbråck
Det är inte alltid man drabbas av mer än att det är synliga blodådror på benen. Men ibland är det annat som kan kännas av. Det kan bland annat ge svullna ben samt att det kan börja klia i huden kring åderbråcket. Det kan även ömma vid beröring så väl som det kan göra ont i benet om du sitter eller står för länge. Benen kan även kännas trötta och tunga. Sedan finns det de som upplever olika hudförändringar, eksem eller ibland bensår.

Vad kan du göra själv?
Du kan på egen hand lindra symptomen som uppstår vid åderbråck. Bland annat kan det lindras med hjälp av fysisk aktivitet så som promenader. Undvik att vara stilla allt för långa stunder och ha benen eller benet i högläge då du sitter ner. Försök även att undvika kläder, strumpor och skor som sitter åt på benen. Du kan med fördel satsa på att använda dig av en elastisk stödstrumpa. Det kan lindra eftersom en sådan ger ett jämnt tryck och motverkar att benen svullnar. Det går även att skaffa en kraftigare modell som kallas kompressionsstrumpa. Om inget av det du gör på egen hand fungerar, så kan du få behandling. Det finns olika sätt att ta bort åderbråck på.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.