8 tips för säker online shopping

publicerad 9 mars 2022
online shopping

Att handla online är snabbare och bekvämare än någonsin och de flesta av oss handlar online utan att lägga en tanke på de möjliga konsekvenserna. Samtidigt ökar antalet bedrägerier och identitetsstölder på nätet varje år. Identitetsstöld, paketbedrägeri, återbetalningsbedrägeri, kontoövertaganden och nätfiske är stora hot för onlineshoppare, men eftersom hackerstölder inte är lika synliga som traditionella stölder, är bedragare mycket svårare att spåra och ta på bar gärning.

Faktum är att din säkerhet till stor del beror på dig. Det är inte bara webbutikens ansvar att prioritera kundsäkerhet, utan du som konsument är också ansvarig för att hålla din personliga information säker. I takt med att hackare och bedragare finslipar nya tekniker, är det således viktigt att du förstår hur du kan handla online på ett säkert sätt samt skydda dig mot hackare och identitetstjuvar.

Här är några viktiga tips som hjälper dig att hålla dig säker medan du shoppar efter de bästa erbjudandena.

Säkerhetstips för online shopping

1.      Håll dig till den upptrampade stigen

Du bör alltid hålla dig till beprövade och pålitliga webbplatser när du handlar online. Ansedda webbplatser kommer inte att vara ute efter att stjäla dina betalningsuppgifter, samtidigt som de vanligtvis har stränga säkerhetsprotokoll. Om du letar efter en specifik produkt eller varumärke och hittar en webbplats via Google eller en annan sökmotor, bör du fortfarande vara på din vakt.

Innan du anger någon personlig information för att slutföra ditt köp, bör du även kontrollera att du är i rätt webbutik. Det finns många möjligheter för hackare och bedragare att omdirigera dig till fel webbplats eller förfalska webbadressen.

2.      Handla endast på HTTPS-webbplatser

En sak du vill hålla utkik efter är ett giltigt säkerhetscertifikat. Om webbadressen börjar med HTTPS snarare än HTTP och har ett hänglås till vänster om namnet, betyder det att säkerhetscertifikatet är giltigt samt att dina uppgifter täcks av en grundläggande TLS-kryptering hela vägen från din webbläsare till webbplatsen du handlar på.

Det är enkelt att kontrollera att webbplatsen använder HTTPS, titta bara på URL-fältet för att se om det börjar med ”https://”.

3.      Undvik e-postlänkar

En annan teknik som bedragare kan använda för att få tillgång till din kreditkortsinformation är nätfiske. Det är ett mycket populärt och effektivt sätt att hacka någon, genom att använda noggrant utformade e-postmeddelanden. De kommer vanligtvis att erbjuda dig rabatter eller erbjudanden som är för svåra att motstå. De kan också inkludera en falsk URL, som leder dig till en beställningssida och gör deras bedrägeri ännu mer övertygande.

Fråga dig själv vad de ber om i mailet, de flesta legitima hemsidor kommer inte be om ytterligare information efter att köpet genomförts. Vart leder länkarna? Klicka inte på några e-postlänkar utan att kontrollera webbadressen de skickat till dig. Du kan hålla muspekaren över länken eller högerklicka på den innan du följer den för att se vart den leder. Fråga även dig själv vem avsändaren är och inspektera noggrant deras e-postadress innan du litar på dem.

4.      Ta för vana att kontrollera dina kontoutdrag

Alla är olika när det kommer till att övervaka sina utgifter. Vissa kollar sin bankapp varje morgon, medan andra inte loggar in mer än en gång i veckan. Om du däremot tar för vana att kontinuerligt kontrollera dina kontoutdrag kommer du att upptäcka inkonsekvenser mycket tidigare. Känner du inte igen en transaktion? Se till att du tar kontakt med din bank så snart som möjligt.

5.      Handla inte via offentligt Wi-Fi

Om det är möjligt, bör du aldrig handla online via offentliga Wi-Fi-nätverk. Hackare är kända för att stjäla information genom att hacka sig in på offentliga WiFi-anslutningar, eftersom dessa nätverk har dålig säkerhet och kan skannas av hackare som letar efter svaga anslutningar.

Om du måste använda offentligt Wi-Fi är det viktigt att använda ett VPN. Den krypterade anslutningen kommer att se till att dina nätbanksuppgifter, kreditkortsuppgifter och personliga uppgifter är säkra när du trycker på ”Köp”.

Inte nog med det, ett VPN kan även möjliggöra för dig att se ut som om du är på en annan plats, vilket gör att du kan hitta bättre priser på framförallt flyg och hotell. Du kan även få billigare tillgång till spel- och videoströmningsplattformar.

6.      Använd en lösenordshanterare

God lösenordssäkerhet är alltid viktigt, men att skapa unika och säkra lösenord för varje webbplats samt komma ihåg dem kan vara svårt. En lösenordshanterare kan hjälpa dig att både komma ihåg och skydda dina lösenord genom att den hanterar och lagrar alla dina lösenord samt kan hjälpa dig att skapa nya säkra lösenord i framtiden.

7.      Håll din webbläsare uppdaterad

Det finns många hackermetoder som riktar sig mot sårbarheter i föråldrade webbläsarversioner eller osäkra onlinebutiker. Därför är det viktigt att hålla webbläsaren uppdaterad och uppgraderad med de bästa säkerhets- och integritetstilläggen. Det kommer att skydda din personliga information från att läcka ut. Det släpps vanligtvis uppdateringar för att åtgärda kända sårbarheter, genomför dessa för att inte ge hackare en chans.

8.      Överväg att använda ett virtuellt kreditkort

Ett virtuellt kreditkort är ett digitalt kreditkort som du bara kan använda online. Genom att koppla det till ett riktigt kreditkort eller betalkort som du äger, kan du handla online utan att avslöja din faktiska kreditkortsinformation. Du kan också ställa in ditt virtuella kreditkort så att det endast tillåter köp upp till ett visst belopp eller att det löper ut efter en viss dag.

Avslutningsvis

I takt med att hela världen allt mer förflyttar sig online, är säkerheten för onlineshopping viktigare än någonsin tidigare. Som tur är kan du undvika de flesta bedrägerier och farliga situationer genom att använda lite sunt förnuft och de verktyg som finns tillgängliga. Kom ihåg, om det verkar för bra för att vara sant – är det oftast det.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.