5 viktiga hälsofördelar med att skaffa en gunga

publicerad 12 augusti 2022

En gungställning med eller utan tillbehör ser man i var och varannan trädgård.

Men vad finns det för fördelar med att låta sina barn gunga egentligen? Den frågan och fler svarar vi på nu.

5 fördelar med en gungställning

 1. Det är avslappnande.
 2. De som gungar bränner kalorier.
 3. De som gungar bygger muskler.
 4. De som gungar sover bättre.
 5. De som gungar blir mer kreativa.

Nedan berättar vi mer om de fördelar vi precis berättat om i större detalj.

 1. Barnen tycker det är avslappnande 

När man skaffar en gunga och barnen verkligen använder den tycker de i regel att det är avslappnande att gunga. Just avslappningen är viktig då barn oavsett åldrar kan vara stressade av exempelvis skola eller kompisrelationer.

 1. Barnen bränner kalorier

Att barnen bränner kalorier är en av de mest viktiga hälsofördelarna med att skaffa en gunga. I genomsnitt bränner ett barn omkring 200 kalorier per timme när de gungar, vilket är ungefär lika mycket som om de hade sprungit i ett elljusspår. Det bekräftar Adventure World Playsets.

 1. Barnen bygger muskler

Utöver att barnen bränner kalorier bygger de även muskler. När barn gungar stärker de alltså kroppens muskler och leder på ett såväl effektivt som skonsamt sätt.

 1. Barnen sover bättre 

Då barn som gungar faktiskt aktiveras på ett bra sätt sover de också bättre om nätterna. Och om barnen får sova ordentligt ökar möjligheterna för att andra positiva effekter uppstår såsom att de får bra betyg i skolan och att de får ett starkare immunsystem.

 1. Barnen blir mer kreativa

Då barn som gungar också gör det utomhus innebär det att de förbättrar både sin kreativitet och inlevelseförmåga. Främst då steget till att göra andra spännande utomhusaktiviteter blir kort.

Vad kostar en gungställning?

En gungställning kostar i regel mellan cirka 3 000 och 9 500 kr. De viktigaste faktorerna som påverkar priset inkluderar hur stor gungställningen är, gungställningens kvalitet samt om fler tillbehör inkluderas i gungställningen. Vanliga tillbehör inkluderar rutschkana, klättervägg och stege.

Snittpris för olika typer av gungor

 • En gungställning med klätterställning och trappa kostar i regel mellan cirka 4 000 och 5 000 kr.
 • En gungställning med två gungor utan tillbehör kostar i regel mellan 3 000 och 4 000 kr.
 • En gungställning med lekstuga, rutschkana, stege och klättervägg kostar i regel mellan cirka 8 000 och 9 500 kr.

Är det svårt att montera en gungställning?

Nej, i regel är det inte svårt att montera en gungställning. En grundläggande monteringsvana räcker i princip alltid, men om du ska montera ett särskilt stort bygge med inkluderad klätterställning och kanske till och med en lekstuga kan det vara en bra idé att ta hjälp av någon mer kunnig.

Värt att veta är också att i princip alla gungställningar kommer med utförliga monteringsbeskrivningar, vilket underlättar rejält vid monteringsarbetet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.