Vulkanutbrott på Island

publicerad 19 december 2023
- av Sofie Persson
Islands kustbevakning filmade utbrottet från helikopter inatt.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ett kraftigt vulkanutbrott har inträffat på Island nära Grindavik, efter intensiva jordbävningar. Med lava som flödar i en hastighet av en kilometer i timmen ur en 3,5 kilometer lång spricka, ökar oron för att utbrottet ska hota närliggande samhällen.

Det var i november som alla invånare i staden Grindavik vid Reykjaneshalvön evakuerades på grund av risk för vulkanutbrott. Området hade under en kort period hundratals jordskalv och man konstaterade att det flöt magma i en 15 kilometer lång spricka 800 meter under jorden.

Under måndagskvällen startade vulkanutbrottet efter ett större jordskalv, rapporterar isländska statskanalen RUV. Utbrottet ska ha skett norr om staden och nära berget Hagafell.

Detta utbrott började troligen omkring 20 minuter över tio. Då såg vi de första tecknen på utbrottsturbulens. Sedan öppnades en lång spricka, säger Kristín Jónsdóttir, chef för naturliga faror vid Islands meteorologiska kontor.

Fortsätta i månader

Sprickan har i nuläget växt sig till cirka 3,5 kilometer lång och beskrivs som ett stort utbrott i ett tidigt stadium. Utbrottet är många gånger kraftigare än de vulkanutbrott som skett på Reykjaneshalvön de senaste åren. Vulkanologen Þorvaldur Þórðarson säger att lava flyter ungefär en halv till en kilometer per timme, men att det är svårt att avgöra hur lavan kommer flyta.

–  Lava flyter både norrut och västerut från sprickan, och det verkar också finnas en ganska stark ström i östlig riktning, säger han.

Jónsdóttir tror att utbrottet kan komma att vara i flera månader med tanke på dess nuvarande storlek, men däremot att den kan komma att minska i storlek redan inom några dagar. Vidare varnar hon dock att det kan finnas risk att lavan når Grindavik.

Ja, det är en risk, säger hon.

Nödläge utlyst

Geofysikern Björn Oddson tror dock inte att lavan når staden eftersom utbrottet ägt rum norr om vattendelaren, det vill säga en punkt där lava tydligt flödar åt ena eller andra hållet.

Det är dock nödvändigt att övervaka om sprickan sträcker sig längre söderut, säger han efter ett möte med civilförsvaret i Reykjavik.

Civilförsvaret har utlyst nödläge på grund av vulkanutbrottet.

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!