Rekordmånga danskar fick diabetes under 2023, enligt Danska Diabetesförbundet. I nuläget beräknas omkring sex procent av befolkningen vara drabbade och forskare räknar med en fortsatt ökning kommande år.
De senaste åren har antalet nydiagnostiserade med diabetes fortsatt slå rekord varje år. Under 2023 fick 25 557 personer i Danmark någon form av diabetes-diagnos. Av dessa fick 24 670 diagnosen typ 2-diabetes. Antalet har ökat markant sedan 90-talet då 12 541 personer fick diagnosen under 1996, varav 10 993 med typ 2-diabetes, enligt Videncenter for Diabetes.
Det här är en ”skrämmande utveckling”, säger Tanja Thybo, forskningschef på det danska diabetesförbundet, men också en förväntad utveckling i det danska samhället.
– Vi kommer förmodligen att sätta ett nytt rekord nästa år eftersom vi ser den här ökningen, och vi har en prognos som säger att det 2030 kommer att finnas 467 000 personer med diabetes i Danmark, säger hon till danska statskanalen DR.
Idag har minst 360 000 danskar någon form av diabetes, vilket är cirka sex procent av befolkningen, enligt Danska Diabetesförbundet. Vidare tror man att omkring 100 000 medborgare går omkring med typ 2-diabates utan att veta om det, samt att cirka 500 000 har förstastadier till sjukdomen.
”Kan drabba vem som helst”
Thybo menar att det finns tre viktiga faktorer som spelar roll när det gäller särskilt typ 2-diabetes och det är ärftlighet, ålder och vikt.
– Diabetes kan drabba vem som helst och det finns inget man kan göra för att förebygga det till 100 procent, säger hon och fortsätter:
– Men man kan ta reda på om man är i riskzonen, och om man är i riskzonen kan man behöva titta på om man kan röra på sig mer och anpassa sin kost för att minimera risken.
I Sverige lever uppemot 600 000 personer med diabetes, vilket är cirka fem procent av befolkningen. Omkring 90 procent av dessa har typ 2-diabetes, enligt Svenska Diabetesförbundet.
Fakta: Diabetes
Diabetes typ 1 är en autoimmun sjukdom där kroppens immunförsvar angriper och förstör de insulinproducerande cellerna i bukspottskörteln. Detta leder till att kroppen inte kan producera insulin.Det krävs dagliga behandlingar av insulin och kontroll av blodsockervärdet. Typ 1 utvecklas oftast när man är barn eller tonåring, men man kan också få det i vuxen ålder.
Diabetes typ 2 är en metabolisk sjukdom karaktäriserad av högt blodsocker, insulinresistens, och relativ insulinbrist. Många med sjukdomen behöver ta insulin, men inte alla. Det går också att sänka blodsockret genom att röra på sig och äta bra. Livsstilsfaktorer som övervikt och brist på fysisk aktivitet bidrar starkt till utvecklingen av typ 2-diabetes.
Graviditetsdiabetes kan man få eftersom kroppen behöver mer insulin när man är gravid, därför kan blodsockervärdet bli för högt om insulinet inte räcket till. Efter förlossningen går oftast blodsockervärdet ner igen.