Antalet födslar på Island minskade med 500 under 2022. Det är den största nedgången sedan mitten av 1800-talet.
Ólöf Garðarsdóttir, historiker och ordförande för den humanistiska fakulteten vid Islands universitet, menar att födelsetalen i Norden tidigare varit relativt höga i jämförelse med andra europeiska länder, delvis som en följd av de välfärdssystem som funnits på plats.
Nu sjunker dock antalet födslar på Island, rapporterar isländska statskanalen RUV. Förra året föddes 4 400 barn, vilket är en väsentlig minskning från året innan då 4 900 barn föddes i landet.
Även om det föddes relativt många barn under 2021 har fruktsamheten i landet under 2022 inte varit så låg sedan mitten av 1800-talet.
Något motsvarande kan noteras även i Sverige då barnafödandet minskade i större delen av landet under 2022. I 20 av 21 län minskade antalet födslar och det har inte fötts så få barn i Sverige sedan 2005, enligt SCB:s siffror. Även i Norge var fruktsamheten rekordlåg under förra året där man uppmätte att fruktsamhetstalet, det vill säga en beräkning av hur många barn en kvinna i genomsnitt kommer att få under sin levnad, låg på 1,41 barn. Det är det lägsta som någonsin uppmätts i landet, enligt den norska statistiska centralbyrån.
Vad gäller andra aspekter av födslostatistiken har det också blivit tydligt att välutbildade personer med högre inkomst oftare skaffar fler barn än de med lägre inkomster, menar Garðarsdóttir. Han menar också att uppfattningen om att invandrare generellt skaffar många barn inte stämmer för Island utgående från befintlig data.