I Sydafrika har det påbörjats ett projekt där man injicerar ett antal noshörningshorn på levande djur med radioaktivt material. Forskarna menar att det ska göra det lättare att upptäcka illegal handel på horn vid gränskontroller, och att materialet gör hornen giftiga för mänsklig konsumtion.
Under 2023 dödades 499 noshörningar i tjuvjakt i Sydafrika, där en stor majoritet av världens samlade noshörningspopulation lever. Det är en ökning med elva procent jämfört med 2022, detta trots regeringens ansträngningar att motverka tjuvjakten och den illegala handeln. Noshörningshorn har traditionellt används inom bland annat kinesisk medicin och har använts för allt mellan feber, kramper och näsblod till svårare åkommor som cancer. Det används även för att snida föremål, som knivar. På den svarta marknaden kan hornen i många fall vara värda mer än guld.
Vid närmare undersökningar har noshörningens horn dock inte visat sig innehålla några medicinska underverk, utan består av kompakta fibrer av kreatin, som kan liknas vid människans naglar.
I projektet, som leds av University of the Witwatersrands strålnings- och hälsofysikenhet, ska man injicera radioaktivt material i horn på 20 noshörningar. Den första noshörningen har nu fått sin behandling, vilken genomförs genom att söva ner djuret och sedan borra ett litet hål i hornet. Professor James Larkin berättar att han och sitt team satt ”två små små radioaktiva chips i hornet”, rapporterar AFP.
Giftigt för människor
Mängden uppges vara ofarlig för noshörningen, men man kommer ändå observera djurens hälsa noggrant och även ta blodprover för att säkerställa att de inte påverkas. De radioaktiva ämnena skulle göra hornet giftigt för mänsklig konsumtion och även kunna detekteras vid gränskontroller. På åtskilliga flygplatser har man ofta olika strålningsdetektorer.
Idén till projektet kommer från Limpopos noshörningsbarnhem, som ligger i Waterberg i landets nordöstra del. Tidigare har man prövat av avhorna noshörningar och även förgiftat hornen, men detta har inte stoppat tjuvjägare.
– Kanske är det här det som kommer att stoppa tjuvjakten, säger Arrie Van Deventer, barnhemmets grundare. Det här är den bästa idé jag någonsin har hört.
Idag finns omkring 15 000 noshörningar i Sydafrika, enligt den internationella Rhino Foundation.
Fakta: Noshörning
Det finns fem olika arter av noshörning, två som lever i Afrika (trubbnoshörning och spetsnoshörning) och tre i Asien (indisk noshörning, javanoshörning och sumatranoshörning). Alla arter är hotade.
Noshörningar har funnits i 60 miljoner år och för cirka 20 miljoner år sedan fanns det 30 olika arter.