Kände historikerns varning: Coronapolitiken kan leda till total diktatur

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 10 november 2020
- av Redaktionen
Harari talar på World Economic Forums möte i Davos i januari 2020.

Böcker som ”21 tankar för det 21:århundradet” och ”Homo Deus” har gjort den israeliske författaren Yuval Harari till en av samtidens mest kända historiker. Harari varnar för att den repressiva politiken och samhällsutvecklingen i coronakrisens kölvatten kan leda till den mest ”perfekta” och totalitära diktatur som någonsin setts i mänsklighetens historia.

Yuval Noah Harari är född 1976 i den israeliska staden Kiryt Ata och professor vid den historiska institutionen på Hebreiska universitetet i Jerusalem. Hans böcker handlar till stor del om människans ursprung, men han har även gjort sig känd för skarpa analyser av nutiden.

I sin bok Homo Deus – En kort historik av morgondagen, varnade han för teknologin som snart skulle hacka mänskligheten med externa algoritmer och därigenom veta mer om individen än individen själv. De värsta mardrömmarna om en allsmäktig Big Brother kan nu bli verklighet, menar han.


Annonser:


Harari befarar att människan i detta århundrade kan krympa samman till ”en samling biotekniska mekanismer som ständigt övervakas och styrs av ett nätverk av elektroniska algoritmer”.

Till slut kan vi komma att nå en punkt där det blir omöjligt att, om så bara för ett ögonblick, koppla bort oss från det allvetande nätverket. Bortkoppling betyder döden. Likt min hemdator som hela tiden angrips av virus och trojaner, så kommer samma att gälla för min pacemaker, min hörapparat och mitt nanotekniska immunsystem”, säger han bland annat.

I en intervju med tyska T-online varnar Harari för att den digitaliseringsvåg som följer med coronanedstängningarna kan snabba på den utvecklingen. Ur medicinsk synvinkel är pandemin förvisso mycket mindre hotfull än spanska sjukan 1918, men trots detta kan dock konsekvenserna bli enorma. ”I värsta fall kollapsar vår världsordning, eller åtminstone destabiliseras den ytterligare”, bedömer han.

Harari förutspår att människor om 50 år kommer att blicka tillbaka på pandemin och säga om den att ”det var då när den digitala revolutionen blev verklighet.” Om den framtida utvecklingen får ett mörkare förlopp, skulle människorna om ett halvt århundrade kunna säga att det var år 2020 som statens heltäckande övervakning med hjälp av digitaliseringen började. Hararis personliga fruktan är att ”den totala kontrollen kan komma att bli en följd av coronakrisen, då många saker, som för ett år sedan skulle vara otänkbara i västvärlden, nu genom pandemin plötsligt har blivit acceptabla”.

Den israeliska historiken menar också att han tror att det är fullt tänkbart att en ”perfekt diktatur” kan ta över.

Vi har idag möjligheten att införa den perfekta diktaturen. Det vore en auktoritär regim som denna värld aldrig tidigare har sett. En diktatur värre än Nazityskland eller Sovjetunionen under Josef Stalin är idag tänkbar”, säger han.

Sedan länge hör det till Hararis övertygelse att en typ av ”supermänniska” med hjälp av bioteknologi skulle kunna skapas, vilken degraderar resten av mänskligheten till en otjänlig klass. I intervjun med T-online spetsar historikern till och med till sin tes och säger att en del av mänskligheten i värsta fall kommer att försvinna.

 

Källa: CompactonlineLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.