Kampen mot vitt socker

Stevia – alternativ till socker?

publicerad 16 oktober 2012

Flera livsmedelstillverkare har nu börjat slå på stora trumman för alternativ till vitt socker. Det låter i grunden som en god sak då många börjat oroa sig för det vita sockrets hälsoeffekter samtidigt som allt fler forskningsrapporter visar på allvarliga hälsoeffekter av syntetiska sötningsmedel som t.ex. aspartam.

Som ett nytt alternativ har flera livsmedelstillverkare, bland andra Felix, börjat använda en produkt ifrån växten stevia för att ersätta socker. På förpackningen av Felix tomatketchup kan man läsa ”Naturligt sötad med stevia”.

Stevia är en växt som på latin heter Stevia rebaudiana L. Den odlas traditionellt i Sydamerika. Växten innehåller söta ämnen, steviolglykosider, som är ungefär 300 gånger sötare än socker. Smaken är en annan än den man upplever ifrån vanligt socker och ger en ”längre” annorlunda sötma.
Faktum är dock att produkterna som nu livsmedelsproducenterna lyfter fram inte innehåller själva växten stevia utan ett processat extrakt ifrån stevia som kallas för steviolglykosider som tilldelats beteckningen E 960.

EU godkände användning av steviolglykosider, E 960, som livsmedelstillsats den 2 december…


Fakta stevia

Stevia tillhör Sötflockelsläktet och är ett växtsläkte som ursprungligen kommer från Paraguay. Den spanske botanikern och forskaren Pedro Jamie Esteve (1500–1556), som var den förste europé att upptäcka sötflockel, har fått ge växtsläktet dess namn.

Innan dess hade det använts som sötningsmedel i hundratals år av guaraniindianerna i Paraguay och norra Argentina.

EU har förbjudit användning av själva växten stevia i livsmedel med hänvisning till att växten inte betrakta som "säker".

[caption id="attachment_1473" align="aligncenter" width="210"] Foto: Ethel Aardvark[/caption]

 


Liknande artiklar: