MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 4 augusti 2025

måndag 4 augusti 2025

Arla & Lindahls tillsätter syntetiskt aspartam i en rad produkter

Mejeriföretagen Arla och Lindahls har under året lanserat en rad nya produkter som de sötat med det hårt kritiserade syntetiska sötningsmedlet aspartam. Det är främst smaksatt kvarg som innehåller tillsatsen som många konsumenter missar.

publicerad 18 december 2015
– av Markus Andersson
Arlas och Lindahls kvarg som smaksatts med aspartam

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

118 890 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Hör Nya Dagbladets intervju med Arlas konsumentavdelning:

Radioinslaget kan också laddas ned här.

Företagen försvarar sig med att produkten fortfarande är tillåten och har alltså valt att tillsätta den i rad produkter som man lanserat under året istället för att följa trenden att gå ifrån syntetiska tillsatser.

Många konsumenter missar att produkterna innehåller aspartam och mejeriprodukter är inget man vanligtvis förknippar med syntetiska sötningsmedel. Varken Arla eller Lindahls har valt att märka upp produkterna tydligt med att de innehåller syntetiska sötningsmedel och konsumenterna måste läsa det finstilta och ha god egen kunskap för att kunna bedöma hur hälsosam produkten är.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om studier som pekar på att aspartam, tvärt emot hur tillsatsen uppfattas, kan öka risken för diabetes och fetma. Särskilt utsatta är barn.

Charlotte Erlanson-Albertsson, som är professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet är starkt kritisk till tillsatsen.

– Man ska absolut vara försiktig med att använda syntetiska sötningsmedel. De fastnar på tungan och ger en söt smak som hjärnan tolkar, men det är en annan del av hjärnan som reagerar än när man äter vanligt socker. Kalorierna i sockret bidrar till att man också känner sig lite mätt, men den känslan ger inte sötningsmedlen. Den som ofta äter sötningsmedel har lättare för att bli beroende av sötsaker.

Arla säger efter Nya Dagbladets intervju att kan kan tänka sig att titta på en tydligare märkning, medan Lindahls tycker att det är konsumentens ansvar att läsa det finstilta, men tillstår att man tittar efter andra alternativ.

 

Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Fimpa importmaten – ät Nordens ris!

Matvete, mathavre, matkorn, kvarngryn - Nordens nya ris på matbordet. I själva verket är de spannmål vi länge odlat. Spannmål kan kokas och ätas precis som ris och är mer än dubbelt så klimatsmart. Det har Frebaco Kvarn på Västgötaslätten tagit vara på.

publicerad 23 juli 2025
– av Markus Andersson
Med endast häst och mekaniska redskap kan Norden åter igen bli självförsörjande på mat vid kristider. Bilden visar skördetider i Närke 1913.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

118 890 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det är inga konstigheter egentligen, ”Nordens ris” behöver inte processas, det är inget halvfabrikat. Vem som helst kan ta spannmålet ifrån åkern och koka det till maten. Det är svårt att konsumera spannmål mer naturligt. Det Frebaco gör på Västgötaslätten är att förkorta koktiden från ca 40-50 minuter till 10-15 minuter med en skonsam ångpreparering. Näringsförlusten är minimal.

Att mala spannmål och baka bröd är inte fel, men att äta spannmålet helt är det minst arbetskrävande och nyttigaste sättet eftersom man då bokstavligen äter hela fullkornet.


Artikeln publicerades ursprungligen den 27 februari 2015


Vi har djupdykt i frågan kring detta relativt oupptäckta inhemska livsmedel. Frebaco Kvarn i Lidköping är i dagsläget den enda producent som levererar helt spannmål – matgryn till våra butiker. Vi har ställt Staffan Pehrson, produktchef på Frebaco Kvarn, mot väggen angående företagets matgrynsprodukter.

Till att börja med, varför är det inte vanligare att man äter ”Nordens ris”?

– Varför man inte äter hel spannmål i större utsträckning idag beror framför allt på ovana hos konsumenterna. Det finns även ännu en ”okunskap” om att produkterna finns, om deras snabba tillagning , deras användning och om deras positiva egenskaper, både ur närings-, smak- och klimatmässig synvinkel.

Vad finns det för klimatmässiga aspekter kring matgrynen?

– Jämfört med ris förorsakar våra svenska matgryner väsentligt mycket lägre koldioxidutsläpp. Detta finns bekräftat i en rapport från SIK – Institutet för Livsmedel och Bioteknik.

Hur länge har ni erbjudit matgrynen?

– Vårt ekologiska Matvete har vi producerat ända sedan starten 1981. Matkorn, Mathavre och Kvarngryn har vi producerat i 2-4 år beroende på produkt. Vi är den enda producent som tillhandahåller svenska matgryner och med kort koktid.

Vad är det för spannmålssort ni använder i odlingen?

– Vi använder ”vanligt” svensk spannmål. Matvete är ekologiskt odlad medan de andra är konventionellt odlade. Allt odlas på Västgötaslätten som är unik eftersom jordarna naturligt har mycket låga halter av kadmium. Vi tillåter heller inte att åkrarna gödslas med slam från reningsverk vilket gör att vi heller inte har tillförsel av tungmetaller och andra oönskade ämnen till jorden.

Är grödorna till era produkter genmodifierade? Om inte varför skriver ni inte ut det på förpackningen?

– Vi tillåter ingen genmodifierad spannmål. Att detta inte står på förpackningen beror på att märkningsreglerna inte tillåter detta samt att spannmål inte har varit speciellt mycket diskuterat i detta sammanhang.

Varför är inte era produkter KRAV-märkta?

– Matvete uppfyller alla kriterierna för att KRAV-märkas men vi har av olika anledningar valt bort det till förmån för den minst lika kända EU-ekologiska märkningen. Det finns en större relevans i att marknadsföra ursprunget och det klimatsmarta med att köpa svenska matgryner.

Vad händer med spannmålet när det kommer till er kvarn från åkern?

– När spannmålen kommer till oss är den torkad. Vi rensar den före en mycket skonsam ångbehandling. Därefter valsas den lätt för att sedan lufttorkas. Förutom rensningen måste både havre och korn skalas (de oätliga agnarna måste bort) före ångprepareringen.

Matgryn av spannmål torde vara det självklara alternativet bredvid potatis som basmat i det Nordiska köket, eftersom det inte finns något svenskodlat ris eller någon svensk pasta. Hur skulle ni beskriva skillnaderna mot pasta och ris?

– Matgrynerna är överlägset bättre ur näringsmässig synvinkel än både pasta och framför allt jämfört med ris. Pasta ”ska” tillverkas av durumvete som ju inte odlas i Sverige. Det har tidigare funnits mindre odlingar på Gotland och på Ven av svenskt durumvete men finns numera inte att tillgå för storskalig livsmedelstillverkning. Durumvete är inte lämpligt att odla i Sverige av klimatskäl.

Hur beskriver ni i korthet skillnaderna mellan de fyra sädesslagen avseende konsumtion för människor? Ni säljer ju inte ”matråg” särskilt t.ex.

– Matvete har en fyllig, mustig smak och härligt tuggmotstånd. Matkorn är lite mildare och blir lite mjukare vid kokning. Mathavre har en mild unik havresmak och är ganska mjuk i sig eftersom havre naturligt innehåller relativt mycket (nyttigt) fett. Kvarngryn består av alla fyra sädesslagen och den är mustig och mångfasetterad i smaken. Att vi inte har ”matråg” beror på att rågen i sig själv har väldigt kraftig och lite ”annorlunda” smak som inte passar till maten. Det är synd eftersom råg har mycket goda näringsmässiga egenskaper.

 

Vid tider av kris och importsvårigheter av mat till Norden skulle konsumtion av helt spannmål vara en god räddning då det endast kräver kokning eller blötläggning för att kunna ätas. Precis som tidigare skett kan spannmål odlas med hjälp av endast häst och mekaniska redskap. Spannmål kan lagras i flera år även om näringsvärdet naturligtvis sjunker successivt.

Matgryn kan precis som potatis användas som basmat till både kött, fisk, fågel och i vegetariska måltider.

Genom att välja matgryn till ditt kök istället för ris och pasta gynnar du inte bara svenska bönder och stödjer vår självförsörjning, du bidrar också till en avsevärt längre miljöpåverkan. ”Nordens ris” är helt enkelt smart mat!

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Så kan du göra bättre val av mejeriprodukter

publicerad 15 maj 2025
– av Redaktionen

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

118 890 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Mejerikollen ger konsumenter insyn i svenska mejeriers användning av det hårt kritiserade fodertillskottet Bovaer. Bland annat används kemikalierna av Norrmejerier och Valio.

Det var i slutet av 2024 som Arla stoltserade med att man börjat ge brittiska mjölkkor fodertillskottet Boaver, för att de ska fisa och rapa mindre. Tillskottet blandas i kornas foder och uppges minska metanutsläpp med 30 procent för mjölkkor och 45 procent för köttdjur.


Artikeln publicerades ursprungligen den 19 januari 2025.


När det blev känt att Arla planerade att tillsätta kemikalier i kornas foder reagerade tiotusentals britter starkt och uppmanade till bojkott av mejerijätten.

Arla har länge varit drivande i att minska metanutsläpp, som man menar är ”mejeriindustrins största klimatutmaningar”. Redan 2022 inledde företaget ett projekt med Bovaer i Sverige för att testa fodertillskottet på svenska gårdar.

Konsumentmedvetenhet

Nu har sidan Mejerikollen lanserats för att ge konsumenter möjlighet att enkelt utvärdera vilka företag som använder fodertillskottet i sina produkter.

Den här sidan är till för dig som vill vara säker på att mjölken, smöret och yoghurten du handlar kommer från kor som inte matats med kemikalier som stör deras naturliga matsmältning”, skriver Mejerikollen.

Sidan innehåller information om svenska mejerier och deras planer på att använda eller utvärdera användningen av Bovaer. Det finns också en produktlista som visar var mjölken i olika mejeriprodukter kommer ifrån.

Bland annat går att läsa att förutom Arla använder sig också Norrmejerier och Valio av Bovaer. Falköpings mejeri, som är leverantör till bland andra ICA och Coop, använder däremot inte kemikalierna till sina djur.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Covidvaccinen och andligheten

publicerad 22 april 2025
Mayer hävdar att covidvaccinen kan ha en förödande effekt - även på livet efter döden.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

118 890 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sedan covidvaccinationskampanjen vittnar alltfler om att dessa medfört en minskad själslig kontakt hos människan. Folkets Radio har intervjuat den tyske healern Thomas Mayer som beskriver covidvaccinen som ett subversivt led i en transhumanistisk agenda.

I boken Covid Vaccines From a Spiritual Perspective har Mayer samlat berättelser från 50 olika healers världen över. Enligt dessas vittnesmål har de märkt av en en försämrad själslig kontakt hos dem som tagit covidvaccinen.

I intervjun, som är en uppföljare till den som gjordes redan 2023, hävdar Mayer rentav att covidvaccinen kan ha en allvarlig effekt på livet efter döden och att det tyder på att människans framtid kan stå på spel.

Sedan boken gavs ut har Mayer även kompletterat sin efterforskning med fynd från olika områden, bland annat mikroskopisk analys av vaccinerat blod.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Bakom transrörelsens progressiva fasad

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 31 mars 2025

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

118 890 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En gränslös identitetspolitisk framtid där kön inte längre ska vara biologiskt. Folkets Radio har intervjuat Kristina Turner som studerat translobbyn – en rörelse som drivs på av mäktiga aktörer.

Transrörelsens linje tenderar mot att demontera människan till ett könlöst neutrum, där man likt en avatargubbe på nätet kan klippa och klistra med sina kroppsdelar utifrån hur man känner sig för stunden. Samtidigt ersätts främst kvinnan av könsneutralt språkbruk, något man bland annat kan se i regeringens uppdaterade abortlagstiftning, där man föreslår att ordet ”kvinna” ska ersättas med ”den som är gravid”.

Författarinnan Kristina Turner har borrat djupare genom den progressiva fasaden som transrörelsen projicerar utåt och menar att det i själva verket är en djupt cynisk strömning som bärs fram av inflytelserika krafter. Här mer i intervjun med Folkets Radio.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.