Sökandet efter sanning är en livslång uppgift

Det sägs att en lögn kan springa runt jorden innan sanningen hinner ta på sig skorna, men när den väl har gjort det har den makten att trampa ner lögnerna i marken. Det skriver Henrik Olsson i en betraktelse om sanningssökande.

publicerad 19 maj 2020
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Sanningen finns där ute. Den är dock otydlig och flytande. Den är liksom dimhöljd. Sanningen kan vara som en hägring – ifall du når fram till den upptäcker du att den egentligen befinner sig lite längre bort.

Du har en fråga och börjar skrapa lite på ytan, men det finns ingen fast grund därunder. Det finns ingen botten. För att komma närmare måste man ständigt fortsätta gräva eftersom varje svar leder till nya frågor.

Nyfikenhet kan vara både en förbannelse och en lyckokälla. För en nyfiken person blir allting intressant. Den behöver aldrig vara sysslolös. För den som är intresserad finns oändlig information. En informationskälla leder till en annan. Det är som ett ändlöst pussel.

Den bästa medicinen kan vara att upptäcka att du har fel. De mest okunniga är de som tror att de vet allting. Ju mer man lär sig, desto mer förstår man hur lite man vet.

Den bästa medicinen kan vara att upptäcka att du har fel.

Isaac Newton var en av tidernas största vetenskapsmän. Som gammal man sade han att det kändes som han var en liten pojke som lekt med småsten på stranden. Samtidigt låg en ocean av sanning oupptäckt framför honom.

 

Att tolka omvärlden

Det som är viktigt för människor är det som deras sinnen säger till dem. De har svårt att se det som deras sinnen inte tror på.

Sanningen kan vara subjektiv. Varje människa betraktar sina minnen som sanna. Hur vet vi att våra minnen stämmer överens med verkligheten?

Ju längre tiden går, desto mer avlägsna verkar minnena. Med tiden finns det allt färre personer kvar som man delar dem med. Hur kan jag veta att något har skett ifall det bara är jag som kommer ihåg det?

Utan bevis och dokumentation blir verkligheten bara det som finns i våra huvuden. Människor har ofta så svagt grepp om verkligheten att de bara kommer ihåg det som de vill minnas.

Hur vi tolkar omvärlden beror på vad vi är intresserade av. Alla är inte intresserade av att förändra någonting. Många vill bara leva sina liv som de är vana vid.

Få människor har tillräckligt med fantasi för att förstå vad som verkligen händer. Verkligheten kan vara hemskare än de flesta kan föreställa sig. Den kan också vara fantastiskt vacker.

De som ser den större verkligheten har också ett ansvar att förmedla sin bild av den. Annars kommer alla de som bara är intresserade av kanariefåglar och kattbilder på internet till slut vara dem som är tama och sitter i bur.

 

Idéernas kraft

Ord kan ha oändligt stor makt. Ord kan forma idéer.

Ideér kan förändra världen. De kan omforma människors sinnen. Idéer styr vår uppfattning och vägleder hur vi uppfattar omvärlden. De utgör ramen för vad vi ser och hur vi ser saker. Ibland är ord det bästa vapnet. Att sätta ord i ett sammanhang är att skapa mening.

Tankemönster kan skapas. Idéer får eget liv. Det sägs att inget kan stoppa en idé vars tid är inne.

Förändringar föregås av tankar och drömmar. Förändring härleds ifrån människors sinnen. Det kan vara sinnet hos en helt okänd person som du möter på gatan. Någon som du aldrig ens lägger märke till.

En hemsida på internet är som en tryckpress. Den kan matas med hur många ord som helst och kommer ändå alltid att förbli hungrig. Den är även ett redskap för att sprida tankar, idéer och sanning.

Det sägs att en lögn kan springa runt jorden innan sanningen hinner ta på sig skorna. När sanningen väl har fått på sig skorna blir den dock svår att stoppa. Den börja sparka omkring sig. Den har makten att trampa ner lögnerna i marken. Som sanningssökare blir detta en konstant och livslång uppgift.

 

 

Henrik Olsson

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!