MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 28 maj 2025

onsdag 28 maj 2025

Tysk delstat överger Microsoft för öppen mjukvara

Annonssamarbete med Teuton Systems

publicerad 5 april 2024
– av Redaktionen
Ett "omfattande utbildningsprogram" finns tillgängligt för delstatsförvaltningens 30 000 anställda.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

35 250 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Tyska Schleswig-Holstein satsar på att bli en ”digital pionjärregion” och den första delstaten i förbundsrepubliken som inför vad man beskriver som en ”digitalt suverän IT-arbetsplats” i delstatsförvaltningen.

Ett viktigt steg är att sluta betala för dyra licenser från Microsoft och andra aktörer, som man inte har någon egen kontroll över, och istället arbeta med öppen mjukvara och källkod. Totalt ska Windows och Office kastas ut på över 30 000 datorer till förmån för Linux och friare alternativ.

Ett kabinettbeslut har tagits om att införa open source-programvaran LibreOffice som standardlösning på samtliga arbetsplatser inom förvaltningen – ett beslut som beskrivs som ”det första steget mot fullständig digital suveränitet”, men ytterligare förändringar planeras.

Digitaliseringsminister Dirk Schrödter menar att framtidens administration är ”molnifierad, automatiserad, algoritmbaserad och databaserad” och att delstatens IT-applikationer därför kommer att köras som molntjänster på internet inom en snar framtid.

– De stora tillverkarna av vanliga IT-produkter flyttar därför i allt högre grad sina applikationer till internet. Vi har inget inflytande över driftsprocesserna för sådana lösningar och hanteringen av data, inklusive det eventuella utflödet av data till tredjeländer. Som land har vi ett stort ansvar gentemot våra medborgare och företag att se till att deras uppgifter förvaras säkert hos oss och vi måste se till att vi alltid har kontroll över de IT-lösningar vi använder och att vi kan agera självständigt som stat. Att säkerställa digital suveränitet är minst lika viktigt som energisuveränitet, menar han.

”En milstolpe”

En nödvändighet för att uppnå ”digital suveränitet” är enligt Schröder att slippa betala dyra licensavgifter till Microsoft och andra aktörer – och istället investera i ”riktiga programtjänster i vår inhemska digitala ekonomi och därmed skapar mervärde och arbetstillfällen lokalt”.

– Våra mål för att utveckla en gemensam digital inre marknad är digitalt suveräna lösningar och tjänster som vi nätverkar med varandra. Som en nationell administration använder vi rikedomen av data för att säkerställa öppen innovation, digitala värdekedjor och välstånd på hemmaplan.

– Detta kan inte uppnås med de nuvarande produkterna från den vanliga IT-arbetsplatsen. Vi tar digital suveränitet på allvar och går framåt: beslutet att byta till Office-programvaran är en milstolpe, men bara början på övergången: övergången till fri programvara för operativsystemet, samarbetsplattformen, katalogtjänsten, specialiserade förfaranden och telefoni kommer att följa, lovar han.

30 000 ska utbildas

Förändringen kommer att gälla cirka 30 000 anställda inom delstatsförvaltningen som framöver ska arbeta alltmer med öppen mjukvara och fria licenser.

Det handlar bland annat om att Microsoft Office ska bytas mot LibreOffice, att operativsystemet Microsoft Windows ska ersättas med Linux och att open source-produkterna NextCloud, Open Xchange/Thunderbird och Univention AD-Connector ska ersätta Microsofts Sharepoint och Exchange/Outlook.

Vidare ska en ny katalogtjänst baserad på öppen källkod utformas och en telefonilösning utvecklas som även den är baserad på öppen källkod och som ska ersätta Telekom-Flexport.

Användningen av LibreOffice som standardkontorspaket i kommunikationen mellan departement och myndigheter kommer att ske på kort sikt och användningen är obligatorisk. Om en övergång inte kan göras omedelbart på grund av tekniska eller specialiserade omständigheter, kommer möjliga undantag att överenskommas. Ett omfattande utbildningsprogram med låg tröskel för anställda finns tillgängligt och kommer att uppdateras vid behov. Dessutom tillhandahålls personalstöd av statens centrala IT-ledningsteam under införandet av LibreOffice”, meddelar man vidare.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Teuton Systems erbjuder smart integritetssäker teknik – utan kompromisser

Annonssamarbete med Teuton Systems

  • Med bas i Dalarna utvecklar Teuton Systems ett världsunikt koncept för dig som vill ha integritetsinriktade datorer och mobiltelefoner utan att kompromissa med varken användarvänlighet eller säkerhet.
  • Vi tar striden mot snokande företag, massövervakning från myndigheter och kriminell telefonavlyssning genom fasta principer kring öppen källkod och säkra produkter.
publicerad 16 maj 2025
Både datorer och mobiler från Teuton Systems levereras med gränssnitt som du kommer att känna igen dig i och med förinstallerade appar för alla dina vardagsbehov.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

35 250 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Digitaliseringen har gett mänskligheten superkrafter – och öppnat dörren för en hel djungel av nya hot.

Vi ser det varje dag: nyhetsrubriker om intrång, skandaler och kartläggning av helt vanliga människor. Teuton Systems arbetar för dig som vägrar acceptera en tillvaro där någon annan äger din data. Därför erbjuder vi hårdvara och mjukvara som ger dig full kontroll över ditt eget digitala liv.

Sund skepsis kring datainsamling är allt annat än paranoia – den är högst befogad. Här är bara några exempel som borde få vem som helst att fundera en extra gång över sin digitala vardagsmiljö:

  • Massövervakning: Efter Edward Snowdens historiska avslöjanden blev det känt även för allmänheten att statliga program massavlyssnar både företag och privatpersoners kommunikation. En viktig påminnelse om att det krävs medvetet agerande för att bevara privatlivet. Denna massövervakning har efter avslöjandena också fortsatt under andra former.
  • Dataläckor och skandaler: Allt från Cambridge Analytica-skandalen (där ett företag samlade in data om miljontals Facebook-användare för att påverka val) till Apoteket-läckan (känsliga kunddata skickades till Facebook, utan deras vetskap) bevisar gång på gång hur lätt våra uppgifter kan säljas, tappas bort eller missbrukas.
  • Beroende av storföretag: Vår digitala vardag domineras av ett fåtal teknikjättar, vilket väcker oro kring hur mycket makt de har över vår data och infrastruktur. Nästan hälften av svenskarna anser att Google och Facebook hotar integriteten enligt färska siffror. Att låta ett fåtal jättebolag dominera över informationen om våra privatliv är helt enkelt inte ett anständigt alternativ.
  • Spionerande appar: Vanliga smartphone-appar kan få åtkomst till stora mängder privat data – platsposition, kontakter, mikrofon, med mera – som sedan i bästa fall delas vidare i vinstsyfte men även mer obskyra ändamål.

    Faktum är att 8 av 10 svenskar vet att appar kan följa deras position via GPS enligt en nationell integritetsrapport, vilket visar hur utbrett fenomenet är. Insamlade app-data har lett till allt från riktad reklam till integritetsskandaler. Ändå fortsätter flödet av mjukvara som tyst snokar i bakgrunden.

Mot den bakgrunden lanserade Teuton Systems redan 2020 Nordens första helt Linux-baserade datorsystem för vanliga användare. Sedan dess har konceptet utvecklats: 100 procent öppen källkod, kryptering som standard och hårdvara optimerad för säkerhet. Filosofin är enkel: starkt integritet ska vara utgångspunkten i dina enheter, inte ett dolt tillval.

Alla enheter levereras färdigkonfigurerade med integritetssäker programvara och dokumentation på svenska. Du kan packa upp produkterna och börja använda dem direkt, trygg i att systemen redan är optimerade för att värna privatlivet.

Bild på premiummodellen Matrix 8 Pro rustad med 256 GB lagringsutrymme och en mycket kraftfull kamera som fått högsta betyg i tester.

Matrix-mobilen – den spårningsfria smarttelefonen

Den kanske viktigaste produkten heter Matrix-mobilen. En kraftfull smartmobil, med operativsystemet utbytt mot GrapheneOS – världens säkraste mobila operativsystem enligt branschexperter. Den levereras helt utan Google-appar – vilket för användaren betyder att telefonen inte automatiskt ”ringer hem” till Google och delar data om ditt användande.

Istället förinstalleras öppna alternativ: webbläsare, e-post, kartor, chatt, allt du behöver. De allra flesta populära appar och tjänster (inklusive t.ex. BankID) fungerar. Resultatet blir en smartphone som i stort sett fungerar som vilken Android-mobil som helst – men där du slipper oroa dig för att telefonen spionerar på dig i bakgrunden.

Nordens första färdigkonfigurerade Linux-datorer

På datorsidan erbjuds både bärbara och stationära modeller, där Windows ersatts med Linux, som är ett öppet och säkrare operativsystem fritt från storbolagens datainsamling. Varje system specialkonfigureras för hög säkerhet men med bibehållen hög användarvänlighet. Från första uppstart körs datorn med full diskkryptering och en säker VPN, inbäddat i en modern desktop­miljö med traditionell startmeny och aktivitetsfält som känns igen av alla Windows-användare – allt ingår i TS PC-konceptet. Inget grävande i inställningar, ingen bloatware. Du får en välbekant användarupplevelse men slipper övervakningen.

Varför öppen källkod är smartare – och tryggare

Tack vare öppen källkod kan vem som helst syna programvaran; inga hemliga bakdörrar, ingen dold datainsamling. Det gör systemen mer transparenta än mainstream-plattformar – och vi har världens fria utvecklargemenskap bakom oss som kvalitetssäkrar i stället för ett slutet storbolag. När en sårbarhet dyker upp fixas den snabbt, utan lobbyism eller aktieägarpolitik. Genom att kombinera öppen källkod, hårdvarusäkerhet och integritetsfokuserad konfigurering skapas ett alternativ som ger vanliga användare digitalt självbestämmande.

Så släpp beroendet av teknikjättarna – ta själv kontrollen över din teknik och din information. Dessa typer av lösningar borde egentligen vara självklara i dagens IT-miljö, men som vi sett är de långt ifrån standard i branschen. Förändring behövs och tillsammans kan vi göra skillnad.

Utgångspunkten är och förblir densamma: teknik ska styras av användaren där du har den fullständiga kontrollen, inte myndigheter eller giriga storföretag. Med Teuton Systems produkter får du säkerhet och frihet – utan att kompromissa med användarvänlighet. Dessutom kan du alltid vända dig till vår telefonsupport på vårt kontor i södra Dalarna som är redo att stötta dig både före och efter köp. Med andra ord: Teknik av folket, för folket.

Välkommen till Teuton Systems – där personlig integritet är standard och övervakning ett avslutat kapitel!

 

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Aegis Authenticator – ett öppet alternativ till Google Authenticator

Annonssamarbete med Teuton Systems

Tvåfaktorsautentisering utan någon som kikar över axeln.

publicerad 1 maj 2025

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

35 250 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Använder du Google Authenticator eller en liknande app för dina engångskoder för inloggning? Många väljer storföretagens autentiseringsappar utan att reflektera över integriteten. Men det finns alternativ som varken spårar eller begränsar dig. I vår serie om öppna, övervakningsfria appar tittar vi närmare på Aegis Authenticator – en gratis app med öppen källkod som utmanar de etablerade alternativen genom att erbjuda full kontroll, bättre säkerhet och framför allt – ingen dold övervakning.

Vad är Aegis Authenticator?

Aegis (/ˈiː.dʒɪs/) Authenticator är en app för tvåfaktorsautentisering som – precis som Google Authenticator – genererar tidsbaserade engångskoder direkt på din telefon. Du lägger till dina konton genom att skanna en QR-kod eller skriva in en nyckel, och sedan genererar appen nya sexsiffriga koder varje halvminut. När du loggar in anger du den aktuella koden som extra verifiering utöver lösenordet, vilket gör det mycket svårare för obehöriga att ta sig in även om ditt lösenord skulle läcka. Grundfunktionen är alltså densamma som hos andra autentiseringsappar, men Aegis särskiljer sig med flera viktiga fördelar.

Öppen källkod – ingen smygande datainsamling

En stor fördel med Aegis är att den bygger på öppen källkod (FOSS, Free and Open Source Software). Källkoden är fritt granskningsbar av vem som helst, vilket innebär att utomstående sakkunniga har kunnat bekräfta att Aegis inte samlar in några användaruppgifter alls – till skillnad från många kommersiella alternativ som ofta obemärkt skickar information till tredje part. Denna transparens ger trygghet för integritetsmedvetna; du slipper förlita dig på löften från ett storföretag och kan lita på att Aegis enbart gör det den ska – genererar säkra koder – och inget annat.

Helt offline – inget molntvång, ingen inloggning

Aegis är utformad för att fungera helt offline. Alla hemliga nycklar och engångskoder lagras lokalt på din enhet och appen kräver ingen registrering – du kan börja använda den direkt utan att uppge e-post, telefonnummer eller andra uppgifter. Vissa andra autentiseringsappar erbjuder av bekvämlighetsskäl molnsynk och kontoinloggning, men detta innebär att dina koder skickas till en extern server. Aegis utgår istället från att dina data är dina. Du slipper både konto- och molntvång – vill du göra en säkerhetskopia av dina koder kan du exportera en krypterad backup och själv välja var du lagrar den.

Extra säkerhetsfunktioner skyddar dina koder

Aegis låter dig låsa appens valv med en PIN-kod eller biometrisk låsning, så att ingen obehörig kan se dina engångskoder utan tillåtelse. Koderna förblir krypterade och osynliga tills du låser upp appen – till skillnad från Google Authenticator vars standardbeteende visar koderna så fort appen öppnas. Tack vare skyddsfunktioner som dessa utmärker sig Aegis som ett extra pålitligt alternativ för den som vill ha full kontroll över sina inloggningskoder.

Aegis presenterar också koderna på ett användarvänligt sätt: varje konto listas med namn och ikon, vilket gör det enkelt att hitta rätt kod. Appen stöder dessutom praktiska finesser som sökfunktion, kategorisering av konton och mörkt läge. Sådana detaljer saknas ofta i mer rudimentära autentiseringsappar, vilket är ytterligare en anledning till att många väljer Aegis.

Gratis för alla Android-användare

Trots sina avancerade funktioner är Aegis Authenticator helt gratis att använda. Du hittar appen i den fria appbutiken F-Droid såväl som på Google Play Store, och källkoden finns tillgänglig på GitHub för insyn. För närvarande finns Aegis bara för Android (iPhone-användare får vända sig till t.ex. Raivo OTP), men på Android-plattformen är den svårslagen. Nyligen utsåg PCMag Aegis till ”Editors’ Choice” med motiveringen att appen överträffar konkurrenterna i fråga om säkerhet och inte samlar in någon data.

Förinstallerad på Matrix-mobilen – och tillgänglig för dig

Aegis Authenticator är en av de utvalda appar som förinstalleras på Matrix-mobilen, Teuton Systems integritetsfokuserade GrapheneOS-smartphone. Men du måste inte köpa en ny telefon för att dra nytta av Aegis – vem som helst med en Android-enhet kan installera appen och omedelbart få ett mer privat och säkert sätt att hantera sina tvåfaktorkoder.

Sammanfattningsvis är Aegis Authenticator ett lysande exempel på en pålitlig 2FA-app med öppen källkod som gör det möjligt att skydda sina konton utan att behöva offra vare sig bekvämlighet eller integritet. Oavsett om du använder en Matrix-mobil eller någon annan Android-telefon, ger Aegis dig chansen att ytterligare ta kontroll över din digitala vardag.

Vad är tvåfaktors­autentisering och varför är det viktigt?

Tvåfaktors­autentisering (2FA) innebär att du bekräftar din identitet med två separata bevis i stället för bara ett lösenord. Vanligast är att du först skriver in ditt lösenord (faktor 1) och därefter anger en engångskod som skapas i en autentiseringsapp som Aegis (faktor 2). Koderna finns bara i din telefon och byts varje 30:e sekund, vilket gör det näst intill omöjligt för en angripare att gissa sig in.

  • Något du vet: Lösenord eller PIN-kod.
  • Något du har: Engångskod i en autentiseringsapp, säkerhetsnyckel eller SMS-kod.
  • Något du är (tillval): Fingeravtryck eller ansikts­igenkänning.

Att bara använda lösenord är riskabelt; läckor och phishing­mejl kan göra att ditt lösenord hamnar i fel händer. Med 2FA krävs fortfarande din telefon eller säkerhetsnyckel för att logga in, vilket stoppar de flesta intrångsförsök. Sveriges Myndighet för samhällsskydd och beredskap framhåller 2FA som en grund­läggande skydds­åtgärd för alla konton (MSB).

Så kommer du i gång:

  • Aktivera tvåstegs­verifiering i dina viktigaste konton (e-post, bank, sociala medier).
  • Välj ”autentiserings­app” när du får valet – det är säkrare än SMS.
  • Skanna QR-koden i kontots inställningar med Aegis. Klart! Appen genererar koder automatiskt nästa gång du loggar in.

Med 2FA och en öppen källkodsapp som Aegis har du på bara några minuter höjt din kontosäkerhet från lätt­knäckt till rejält robust.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Organic Maps – kartappen som inte kartlägger dig

Annonssamarbete med Teuton Systems

Trött på att Google Maps spårar dig? Här är det fria alternativet som låter dig navigera helt offline!

publicerad 15 april 2025
Organic Maps tillåter dig navigera helt offline när du exempelvis har dålig täckning eller vandrar ute i vildmarken.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

35 250 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I vår serie om öppna, övervakningsfria appar tittar vi närmare på Organic Maps – en kartapp som utmärker sig som ett integritetsvänligt alternativ till Google Maps. För många smartphoneanvändare har Google Maps blivit standard för navigation, men den bekvämligheten kommer med ett pris: omfattande insamling av platsdata och beroende av ständig uppkoppling. Organic Maps är en gratis app med öppen källkod (FOSS) som går en helt annan väg (ej bokstavligt). Här navigerar du utan att bli spårad och utan att vara bunden till internetuppkoppling.

Till skillnad från Google Maps, som varken är öppen källkod eller särskilt integritetsvänligt, är Organic Maps byggd på öppen källkod och skapad av ett community. Källkoden finns öppet tillgänglig, vilket innebär att oberoende utvecklare kan granska och förbättra appen. Framför allt innehåller Organic Maps inga tracker-funktioner – den samlar inte in din personliga information eller platsdata överhuvudtaget.

Appen har inte heller några annonser eller dolda datainsamlande tjänster i bakgrunden. Du behöver inte logga in eller ge ifrån dig något – integriteten är grundprincipen. Tack vare att koden är öppen kan användare lita på att det inte finns några baktankar; allt handlar om att leverera kartor och navigering, inget annat.

Fungerar helt offline – överallt

En av de största fördelarna med Organic Maps är att appen fungerar fullständigt offline. All kartdata baseras på community-projektet OpenStreetMap, som täcker hela världen. Du väljer själv vilka kartor (länder eller regioner) du vill ladda ner till telefonen, och sedan kan du navigera fritt utan internet. Till skillnad från Google och Apple Maps – vars offlinefunktioner är mycket begränsade och saknar fullständig sök- eller navigeringsfunktionalitet utanför nätet – erbjuder Organic Maps 100 % av sina funktioner utan uppkoppling.

Sökning efter adresser och platser, visning av intressanta punkter, samt röstvägledning för turn-by-turn-navigering fungerar lika bra offline som online. Det betyder att du kan använda appen i flygplansläge, utomlands utan roaming, eller långt ute i vildmarken.

Exempelskärmbilder från Organic Maps: En offline-karta över några naturreservat, navigering i nattläge, meny för nedladdning av kartor och meny för kartlager.

Eftersom Organic Maps bygger på OpenStreetMap får du dessutom mycket detaljerade kartor. Communityn uppdaterar kartorna löpande med allt från nya cykelbanor till små skogsstigar. En teknikskribent noterade till exempel att han ännu inte stött på en vandringsled som saknas i Organic Maps kartor – ofta finns där information som stora karttjänster missar. Detta gör appen särskilt uppskattad bland friluftsmänniskor, men det kommer alla till del: även vanliga vägar, adresser och intressepunkter är omfattande täckta tack vare OpenStreetMap. Kort sagt ger offlinekartan dig trygghet att kartan alltid är tillgänglig, oavsett var du är.

Batterisnål navigering

Att ha navigering offline ger inte bara frihet från mobilnätet – det sparar även batteri. Organic Maps är märkbart energieffektiv och drar minimalt med ström jämfört med många andra navigationstjänster. Utan konstant datatrafik, bakgrundsspårning eller tunga annonser kan appen fokusera på det den ska göra och inget mer. En recensent berättar att han använt appen under flera dagars vandring utan att behöva ladda sin telefon.

Utvecklarna själva framhåller att man kan ge sig ut på en veckolång tur på en enda laddning med Organic Maps som vägvisare. För den som ofta är på resande fot eller bara tröttnat på att GPS:en tömmer batteriet är detta en game-changer. Energieffektiviteten gör också Organic Maps väl lämpad för äldre eller enklare smartphones som kanske har svagare batterier – appen är lättviktig och snål med resurser.

Tillgänglig för Android och iPhone

Trots sin annorlunda filosofi är Organic Maps lika enkel att skaffa och använda som vilken populär app som helst. Appen finns att ladda ner gratis för både Android och iOS – du hittar den i Google Play-butiken och Apples App Store. För de som kör helt Google-fria telefoner (såsom GrapheneOS på Matrix-mobilen) finns den även via alternativa öppna appbutiker som F-Droid.

Gränssnittet är intuitivt och påminner om andra kartappar, så tröskeln att byta är låg. Du kan söka efter adresser eller verksamheter, lägga bokmärken på favoritplatser och få sväng-för-sväng-vägbeskrivningar med röst. Alla dessa funktioner är tillgängliga offline efter att du laddat ner kartorna för det område du behöver. Kort och gott får du en fullfjädrad karttjänst i telefonen – fast utan övervakningen.

Förinstallerad på Matrix-mobilen

Organic Maps har blivit ett givet inslag i integritetsfokuserade sammanhang. Teuton Systems förinstallerar appen på sin Matrix-mobil – en säkerhetsinriktad Android-smartphone baserad på GrapheneOS – som del av ett Google-fritt ekosystem. På så vis får användaren en karttjänst som respekterar privatlivet redan från start. Men även du som inte äger en Matrix-mobil kan enkelt ta del av fördelarna. Att byta ut Google Maps mot Organic Maps på din nuvarande telefon är ett steg mot en mer integritetssäker vardag, utan att du förlorar funktionalitet. Appen är helt gratis och öppen för alla att prova.

Organic Maps exemplifierar hur fri och öppen programvara kan ge oss vanliga användare mer kontroll. Du slipper bli spårad när du kollar en adress eller navigerar till en destination, och du kan lita på att appen endast gör det den utger sig för att göra. Kombinationen av öppen källkod, offlineförmåga och integritet i toppklass har gjort att appen fått utmärkta rekommendationer i
teknikmedia.

För den som värdesätter sin integritet – eller bara vill ha en pålitlig kartapp som fungerar överallt – är Organic Maps ett inspirerande alternativ som visar att det går att navigera fritt utan att ge upp sitt privatliv!

Funktioner i Organic Maps

Den ultimata appen för resenärer, turister, vandrare och cyklister:

  • Detaljerade offline-kartor med platser som inte finns på andra kartor, tack vare OpenStreetMap
  • Cykelvägar, vandringsleder och promenadvägar
  • Konturlinjer, höjdprofiler, toppar och sluttningar
  • Tur-för-tur-navigering för promenader, cykling och bilnavigering med röststyrning, Android Auto
  • Snabb offline-sökning på kartan
  • Export och import av bokmärken i KML/KMZ-format, importera GPX
  • Mörkt läge för att skydda dina ögon
  • Länder och regioner tar inte mycket plats
  • Gratis och öppen källkod

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Matrix 8 Pro med GrapheneOS levererar säkerhet, integritet och prestanda i toppklass

Annonssamarbete med Teuton Systems

  • Matrix 8 Pro från Teuton Systems är en flaggskeppstelefon baserad på Googles Pixel 8 Pro-hårdvara, men levererad med det integritetsfokuserade operativsystemet GrapheneOS.
  • Resultatet är en smartphone som kombinerar kraftfull prestanda, robust konstruktion och enastående kamerakvalitet med marknadsledande säkerhet och integritetsskydd.
publicerad 4 mars 2025
Bild på den unikt konfigurerade Matrix 8 Pro-modellen från Teuton Systems med en rad uppsättning appar baserade på öppen källkod utan spårning och med hög integritet som ersätter Googles apputbud.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

35 250 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Här går vi igenom vad som gör Matrix 8 Pro unik – från dess avancerade hårdvara (inklusive det unika Titan M-säkerhetschippet) till GrapheneOS-fördelarna, den långa livslängden med uppdateringar till 2030, lovorden i recensioner samt de förinstallerade öppna alternativ som låter dig klara dig utan Googles appar.

Under skalet på Matrix 8 Pro sitter samma imponerande hårdvara som i Pixel 8 Pro. Telefonen drivs av det kraftfulla Tensor G3-chippet, har 12 GB RAM och en 6,7-tums OLED-skärm med hög upplösning och adaptiv 1–120 Hz uppdateringsfrekvens. Bygget känns gediget – ”Pixel 8 Pro [känns] som ett kvalitetsbygge med allt man kan önska sig av en telefon idag” enligt mobil.se.

Konstruktionen använder tåliga material som Gorilla Glass Victus 2 och är IP68-klassad för damm- och vattentålighet, vilket ger god hållbarhet för dagligt bruk.

Även kamerauppsättningen håller absolut toppklass. Matrix 8 Pro (Pixel 8 Pro) har en trippelkamera med bl.a. en 50 MP huvudkamera och högupplösta 48 MP ultravidvinkel- och tele-kameror. Bildkvaliteten placerar sig i det absoluta toppskiktet bland smartphones – foton var redan på “en från början väldigt hög nivå där vi höll fotokvaliteten bland de allra bästa mobilerna”, skriver Ljud & Bild i sitt test. Särskilt ultravidvinkelkameran har förbättrats avsevärt jämfört med föregångaren, med högre ljuskänslighet och skärpa.

En viktig del av Pixel-hårdvaran är också det dedikerade säkerhetschippet Titan M2. Detta är ett separat chip som skyddar känsliga data och verifierar operativsystemets integritet vid uppstart. Pixel-telefonernas inbyggda säkerhetschip (Titan M-serien) ger ”en robust skyddsnivå mot fysiska och programvarubaserade angrepp” vilket Matrix 8 Pro drar nytta av. Kombinationen av Titan M2 och GrapheneOS skapar en ovanligt säker mobilplattform där både hårdvara och mjukvara samarbetar för att skydda dina data.

Närbild på modellen och dess gedigna skärm, konstruktion och ”kamerabumpen” på baksidan där de kraftfulla kamerorna sitter med bland annat 5x optisk zoom, makro samt vidvinkelkameran.

GrapheneOS: Öppen källkod med integritet i centrum

Till skillnad från en vanlig Pixel levereras Matrix 8 Pro med GrapheneOS, ett öppet källkodsoperativsystem baserat på Android, men utan Google-komponenter. GrapheneOS är utvecklat med säkerhet och integritet som första prioritet. Eftersom systemet är frikopplat från Googles tjänster och appar finns inga inbyggda spårare – användaren får en ”privat och säker miljö” som minimerar data till tredje parter. Strikta integritetskontroller ger dig full kontroll över appars behörigheter, mikrofon, kamera, platsdata etc., vilket kraftigt minskar risken för avlyssning och övervakning.

GrapheneOS innehåller också en rad säkerhetsförbättringar utöver standard-Android, som stärkt sandboxing (appisolering) och minnesskydd, för att skydda mot både kända och okända hot. All kod är öppen källkod, vilket möjliggör oberoende granskning och transparens kring säkerheten – en stor fördel för den som värdesätter förtroende och insyn. Trots att GrapheneOS tar bort Google-delarna kan användaren fortfarande köra i princip alla vanliga Android-appar. De appar som absolut kräver Google Play-tjänster kan isoleras i en separat profil vid behov. I praktiken märker man knappt någon skillnad i användarupplevelse jämfört med en vanlig Android-telefon; ”att använda Matrix-mobilen är i princip identiskt med att använda en vanlig smartphone” enligt Teuton Systems egen beskrivning. Skillnaden ligger bakom kulisserna – i det betydligt högre integritetsskyddet och avsaknaden av onödig spårning.


Är du intresserad av Teuton Systems mobiltelefoner och andra integritetssäkra produkter? Välkommen att besöka hemsidan där du även når vår svenska telefonsupport.


Lång livslängd med uppdateringar till 2030

Matrix 8 Pro är byggd för att hålla länge, både fysiskt och mjukvarumässigt. Hårdvaran är kraftfull nog att möta behov under många år framöver, och tack vare GrapheneOS (och det utlovade långa stödet för Pixel-serien) kommer telefonen få OS- och säkerhetsuppdateringar åtminstone fram till oktober 2030 och sannolikt längre. Detta är högre än branschstandard – som jämförelse erbjuder de flesta Android-tillverkare kring 3–5 år. Det innebär att du i princip kan behålla din telefon länge om du så önskar utan att hamna på efterkälken säkerhetsmässigt. Faktum är att Pixel-, och därmed Matrix-serien har den längsta officiella supporttiden av alla Android-mobiler idag, i nivå med (eller längre än) Apple iPhone.

För användare av GrapheneOS är detta en stor fördel. Så länge Google förser enheten med drivrutiner och säkerhetspatchar kan GrapheneOS-projektet kontinuerligt släppa sina uppdateringar. Du får alltså det bästa av två världar: en säkrare Android-variant som ändå hänger med i alla viktiga bugg- och säkerhetsfixar under telefonens livstid. En telefon som Matrix 8 Pro innebär därmed en långsiktig investering – bra för både plånboken, miljön (färre enheter behöver bytas ut) och din säkerhet.

Premiummodellen Matrix 8 Pro från Teuton Systems.

Hyllad av experter och recensenter

Att Pixel 8 Pro (och därmed Matrix 8 Pro:s hårdvara) håller hög klass märks i recensionerna. Tekniksajten Ljud & Bild skriver att ”Pixel 8 Pro höjer ribban för konkurrenterna” och lyfter fram den enormt ljusstarka skärmen, förbättrade kameran och de utlovade åren av uppdateringar som några av telefonens största plus. Mobil.se gav Pixel 8 Pro betyget 86 %, där framförallt kamerorna, prestandan och den långsiktiga mjukvarusupporten imponerade. Även internationellt har modellen fått toppomdömen. PCMag berömmer Pixel 8 Pro för sin utmärkta byggkvalitet, fina skärm och långa support – man kallar den ”en av de mest attraktiva Android-telefonerna för den som vill behålla sin enhet länge”, tack vare kombinationen av suverän kamera och marknadens längsta mjukvarustöd.

Det råder med andra ord bred enighet om att Pixel 8 Pro/Matrix 8 Pro levererar en exceptionell helhetsupplevelse. Du får flaggskeppsprestanda, en av världens bästa mobilkameror, och dessutom tryggheten i att enheten är säkrad på djupet.

Fria app-alternativ till Googles ekosystem

För att erbjuda en komplett upplevelse utan Google inkluderar Teuton Systems ett urval av säkra, öppna appar som ersätter Googles standardappar. Vid leverans är Matrix 8 Pro förinstallerad med bl.a.:

  • Organic Maps – en kart- och navigationsapp som fungerar helt offline. Organic Maps är öppen källkod utan spårare, baserad på community-drivna OpenStreetMap​. Du kan navigera, söka platser och få vägbeskrivningar utan att din position loggas av Google.
  • Aegis Authenticator – en säker tvåfaktorsautentiseringsapp för engångskoder (TOTP) som ersätter Google Authenticator. Aegis är gratis, öppen källkod och låter dig hantera dina 2FA-koder krypterat på enheten. Den stödjer backup/export och alla vanliga autentiseringsstandarder, så att du tryggt kan säkra dina inloggningar.
  • Bitwarden – en populär lösenordshanterare som håller dina lösenord krypterade i ett privat valv. Bitwarden är helt öppen källkod och använder end-to-end-kryptering för att skydda känslig information​. Den kan smidigt ersätta Googles lösenordshanterare eller proprietära alternativ som LastPass, med stöd för flera plattformar och synkronisering.
  • Thunderbird – en kraftfull e-postklient från Mozilla som låter dig hantera alla dina e-postkonton i en app. Thunderbird är fri och öppen källkod och känd för att vara “funktionrik, pålitlig och säker” som e-postlösning​. Genom att använda Thunderbird på mobilen slipper du webbgränssnitt och kan samla t.ex. Gmail, Outlook och ProtonMail på ett ställe – självklart utan annonser eller datainsamling.
  • FUTO Voice Input – ett integritetsvänligt alternativ till Google röstinmatning. FUTO Voice är en röst-till-text-app som körs helt lokalt på enheten utan att lagra eller skicka data till molnet​. Den möjliggör bekväm röststyrning och diktering (t.ex. i meddelanden eller anteckningar) utan att Google lyssnar. FUTO Voice är öppen källkod och utvecklad specifikt med GrapheneOS-användare i åtanke för att ge högkvalitativ taligenkänning offline. (Företaget FUTO finansierar för övrigt integritetsprojekt som GrapheneOS, vilket understryker deras förtroende för plattformen.)

Tillsammans utgör dessa appar ett komplett ekosystem som respekterar din integritet. Du kan navigera, kommunicera och vara produktiv på Matrix 8 Pro utan att behöva några Google-tjänster. Skulle du ändå behöva något från Googles värld någon gång, kan du utnyttja GrapheneOS unika flerkontosystem – t.ex. skapa en separat profil med Play Store för en viss app, isolerat från din huvudsakliga profil​. Men för de flesta användare räcker det långt med de fria alternativ som följer med, vilka dessutom ligger helt i linje med Teuton Systems öppenhets- och integritetsprinciper.

En mobilinvestering utan kompromisser

Teuton Systems Matrix 8 Pro med GrapheneOS representerar en ny typ av smartphone, där du som användare har kontrollen. Genom att kombinera världsledande hårdvara – prisad för sin skärm, kamera och prestanda – med världens säkraste mobil-OS får man det bästa av två världar. Det är en telefon som är “fri från systemet” men som låter dig leva fullt ut i systemet: all modern funktionalitet finns där, bara utan de onödiga bakgrundstjänsterna och snokandet.

Med sin långa livslängd, höga prestanda och integritetsskydd harmonierar Matrix 8 Pro perfekt med Teuton Systems filosofi om frihet genom teknik. Detta är mobilen för dig som vägrar kompromissa på varken funktion eller integritet – en seriös, premium smartphone som sätter din trygghet i första rummet.

 

Du hittar Matrix 8 Pro i listan över de andra mobilerna i Matrix-serien i Teuton Systems webbutik.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.