MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 30 april 2025

onsdag 30 april 2025

OpenAI:s nya modell ”Sora” skapar ultrarealistiska videoklipp från text

Utvecklingen av AI

publicerad 17 februari 2024
– av Redaktionen
Bilden ovan är helt genererad utifrån en godtycklig textbeskrivning.

OpenAI presenterade under torsdagen Sora, en ny modell som kan generera högupplösta videoklipp på upp till en minut baserat på textbeskrivningar. Sora, som betyder ”himmel” på japanska, kommer dock inte att finnas tillgänglig för allmänheten inom snar framtid. Istället släpps den till en liten grupp forskare och akademiker som ska utvärdera riskerna för missbruk.

”Sora kan generera komplexa scener med flera karaktärer, specifika rörelser och exakta detaljer av motivet och bakgrunden”, skriver OpenAI på sin webbplats. ”Modellen förstår inte bara vad användaren har bett om i beskrivningen, utan även hur dessa saker existerar i den fysiska världen”.

Ett av exemplen på videor genererade av Sora visar ett par som promenerar genom ett snöigt Tokyo, medan körsbärsblommor och snöflingor virvlar runt dem.

 

OpenAI hävdar att modellen fungerar tack vare en ”djup förståelse för språk”, vilket gör att den kan tolka textbeskrivningar korrekt. Ändå, precis som i princip alla AI-baserade bild- och videogeneratorer, är Sora inte perfekt. I ett exempel saknas personer och gator helt i videon trots att beskrivningen nämner en dalmatinerhund som tittar ut genom ett fönster och människor som ”promenerar och cyklar längs kanalerna”.

OpenAI varnar också för att modellen kan ha svårt att förstå orsakssamband – den kan till exempel generera en video av en person som äter en kaka, men kakan får inga bitmärken.

Sora är inte den första text-till-video-modellen på marknaden. Andra företag, inklusive Meta, Google och Runway, har antingen antytt planer för eller lanserat liknande verktyg. Dock kan inget annat verktyg ännu generera videoklipp på 60 sekunder. Sora genererar dessutom hela videor på en gång, istället för att sätta ihop dem bildruta för bildruta som andra modeller. Detta säkerställer att motiv i videon förblir sig själva även när de tillfälligt försvinner ur bild.

Väcker oro och avsmak

Framväxten av text-till-video-verktyg har väckt oro för att de kan användas för att lättare skapa realistiskt falska videoklipp. Generativ AI har även fått kritik från konstnärer och kreativa yrkesgrupper som oroar sig för att tekniken används för att ersätta jobb och använda upphovsrättsskyddat material.

OpenAI uppger att de arbetar med experter inom områden som ”desinformation, hatiskt innehåll och partiskhet” för att testa verktyget innan det släpps offentligt. Företaget utvecklar även verktyg för att upptäcka videor genererade av Sora och inkluderar metadata i de genererade videoklippen för enklare upptäckt.

OpenAI vägrade att avslöja för The Times hur Sora hade tränats, förutom att de använt både ”publikt tillgängliga videoklipp” samt videor licensierade från upphovsrättsinnehavare.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Google bygger AI för att prata med delfiner

Utvecklingen av AI

publicerad 25 april 2025
– av Redaktionen

Google har utvecklat en ny AI-modell som ska kunna kommunicera med delfiner. AI-modellen, som fått namnet DolphinGemma, är utformad för att tolka och återskapa delfiners komplexa ljudsignaler.

Delfiner är kända som några av världens mest kommunikativa djur, och deras sociala interaktioner är så avancerade att forskare vid Wild Dolphin Project (WDP) har ägnat över 40 år till att studera dem.

Under årtionden har man särskilt dokumenterat en delfinpopulation i Bahamas genom ljudinspelningar och videomaterial, där forskare lyckats koppla specifika ljud till beteenden som parningsritualer, konflikter och till och med individuella namn.

Möjligheten att kommunicera med delfiner har länge fascinerat forskare, men tidigare har tekniken för att analysera och efterlikna deras ljud saknats. Genombrott inom AI-språkmodeller har dock väckt nya förhoppningar, och i ett samarbete mellan Google, Georgia Institute of Technology och WDP har DolphinGemma tagits fram.

Målet: Gemensamt ordförråd mellan människa och djur

Modellen bygger på samma teknik som Googles Gemini-system och fungerar i grunden som en språkmodell – likt ChatGPT – men tränad för delfiners ljud. Den tar emot visslingar, klickljud och pulser, analyserar dem och förutspår vad som sannolikt kommer härnäst. I praktiken kopplas den till ett CHAT-system installerat på modifierade Google Pixel-telefoner.

Målet för projektet uppger man inte är att översätta delfinernas språk i sin helhet, utan snarare att etablera ett grundläggande gemensamt ordförråd mellan människa och djur. Under de kommande månaderna ska modellen testas i fält, där forskare försöker lära delfinerna syntetiska visslingar kopplade till deras favoritföremål, som sjögräs och tång. Specifikt är ambitionen att delfinerna själva ska kunna ”be om” vad de vill leka med, rapporterar Popular Science.

 

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Nato implementerar AI-system för militära operationer

Utvecklingen av AI

publicerad 17 april 2025
– av Jan Sundstedt
Nato Terminator AI
Den moderna krigföringen har blivit alltmer lik den som bara för några år sedan var science-fiction.

Militärpakten Nato har ingått ett avtal med det amerikanska techföretaget Palantir för att införa det AI-drivna systemet Maven Smart System (MSS) i sina militära operationer.

Nya Dagbladet har tidigare uppmärksammat Palantirs grundare Peter Thiel och dennes inflytande över kretsen kring Trump, samt hur företagets AI-teknik bland annat använts för att ta fram drönare som kan identifiera ryssar och automatisera dödandet.

Nato meddelade den 14 april att man tecknat ett kontrakt med Palantir Technologies med avsikten att implementera Maven Smart System (MSS Nato), inom ramen för Allied Command Operations, rapporterar DefenceScoop.

MSS Nato använder generativ AI och maskininlärning för att snabbt bearbeta information, och systemet är utvecklat för att ge en skarpare situationsbild genom att analysera stora mängder data i realtid.

Det handlar om allt från satellitbilder till underrättelserapporter, som sedan används för att identifiera mål och planera operationer.

Terminator
I ”Terminator”-filmerna kämpar resterna av jordens befolkning mot AI-styrda vapensystemet Skynet.

Modernisera krigföringen

Natos kommunikationsbyrå NCIA uppger att syftet är att modernisera krigföringsförmågorna. Något som tidigare kunde kräva hundratals analytiker inom underrättelsetjänsten kan nu, med hjälp av MSS, enligt NCIA skötas av en mindre grupp på 20–50 soldater.

Palantir har sedan tidigare levererat liknande teknik till den amerikanska armén, flygvapnet och rymdstyrkan. I september 2024 tecknade företaget även ett kontrakt värt 100 miljoner dollar med den amerikanska militären för att utöka användningen av AI inom målsökning.

Redan i mitten av maj 2025 förväntas systemet vara i drift.

Den nya affären har också fått finansmarknaderna att reagera och Palantirs aktie har stigit. Företaget har de senaste åren även allmänt sett en kraftig tillväxt, med intäkter som ökat med 50 procent mellan 2022 och 2024.

Kritik och farhågor

Palantir har tidigare kritiserats för sitt samarbete med den israeliska försvarsmakten, vilket ledde till att en stor nordisk investerare avbröt sitt engagemang i företaget. Kritiken rör bland annat risken för att AI-teknik används på sätt som kan bryta mot mänskliga rättigheter, särskilt i konfliktzoner.

På sociala medier har nyheten väckt blandade reaktioner. Mario Nawfal, en känd röst på plattformen X, skriver i ett inlägg att ”Nato goes full Skynet”, …med hänvisning till det fiktiva AI-systemet i Terminator-filmerna, där tekniken tar kontroll över världen.

Flera kritiker uttrycker farhågor över vad tekniken kan innebära, medan andra ser den som ett nödvändigt steg för att möta moderna hot.

Nato och Palantir betonar att tekniken inte ersätter mänskligt beslutsfattande. Man framhäver att systemet är utformat för att stödja militära ledare och inte för att agera självständigt.

Ändå finns en växande debatt och oro om hur AI:s roll i krigföring kan påverka framtida konflikter och global säkerhet. Vissa analytiker ser användningen av amerikansk teknik såsom MSS även som ett sätt för Nato att stärka banden över Atlanten.

 

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

OpenAI kan utveckla AI-vapen åt Pentagon

Utvecklingen av AI

publicerad 14 april 2025
– av Redaktionen
Sam Altmans OpenAI samarbetar redan med försvarsteknikföretaget Anduril Industries.

OpenAI:s vd Sam Altman, utesluter inte att hans och hans företag i framtiden kommer att hjälpa Pentagon utveckla nya AI-baserade vapensystem.

– Jag kommer aldrig säga aldrig, för världen kan komma att bli väldigt konstig, uppger techmiljardären kryptiskt.

Uttalandet kom under torsdagens konferens – Vanderbilt Summit on Modern Conflict and Emerging Threat, och Altman tillade att han inte tror att han kommer att arbeta med att ta fram vapensystem åt den amerikanska militären ”inom en överskådlig framtid” – så länge inte detta bedöms vara det bästa av flera dåliga alternativ.

– Jag tror inte majoriteten av världen vill att AI ska fatta beslut i strid, fortsatte han.

Att företag som tar fram konsumentteknik också utvecklar militära vapen har länge varit mycket kontroversiellt – och ledde 2018 exempelvis till omfattande protester inom Googles egen personalstyrka, varpå många också valde att frivilligt lämna eller tvingades bort av företagsledningen.

Tror på ”exceptionellt smarta” system innan årets slut

Just AI-industrin har dock visat en betydligt större vilja att sluta sådana avtal och OpenAI har reviderat sin policy om arbete kopplat till ”nationell säkerhet” det senaste året. Man har bland annat offentligt tillkännagivit att man samarbetar med försvarsteknikföretaget Anduril Industries Inc i syfte att ta fram antidrönarteknik.

Altman betonade också att USA:s regering måste öka sin kompetens kring AI.

– Jag tror inte att AI-användandet inom myndigheterna har varit så robust som det kan vara, sa han och tillade att det kommer att finnas ”exceptionellt smarta” AI-system i drift redo innan årets slut.

Altman och Nakasone – en pensionerad fyrstjärnig general – deltog i evenemanget inför lanseringen av OpenAIs kommande AI-modell, som planeras släppas nästa vecka. Publiken inkluderade hundratals representanter från underrättelsetjänster, militären och den akademiska världen.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Svenska författare: Meta har stulit våra böcker

Utvecklingen av AI

publicerad 8 april 2025
– av Redaktionen
Kajsa Gordon och Anna Ahlund är två av författarna som skrivit under det öppna brevet.

Meta har använt svenska böcker för att träna sina AI-modeller. Nu kräver författare kompensation och uppmanar kulturministern att agera mot techjätten.

Tidskriften The Atlantic avslöjade nyligen att Meta använt upphovsrättsskyddade verk från författare världen över utan tillstånd eller ersättning. Även svenska författare finns bland dessa.

I ett öppet brev, publicerat i Schibstedtidningen Aftonbladet, anklagar 53 svenska barn- och ungdomsboksförfattare Meta för att ha brutit mot upphovsrätten.

Meta har dammsugit våra böcker och använt dem som underlag för att kunna skapa AI-texter. De har dessutom ofta använt översättningar av våra böcker för att träna sina AI-modeller på flera språk. Denna överträdelse av upphovsrätten pågår systematiskt”, skriver författarna.

Bland de drabbade författarna som undertecknat brevet finns bland andra Anna Ahlund, som fått fem verk stulna, Kajsa Gordon, som fått åtta verk stulna och Pia Hagmar, som fått 51 verk stulna. Författarna pekar mot att det finns en bredd av författare inom skönlitteratur och sakprosa som fått flera verk stulna, samt att många upphovsmän ännu inte vet att de blivit drabbade.

”Våra ord exploateras”

Nu uppmanar författarna Sveriges kulturminister Parisa Liljestrand att agera mot Meta och kräva licensavgift för användande av upphovsrättsskyddade texter.

Vi vägrar acceptera att våra ord exploateras av ett multimiljardföretag utan vare sig vårt samtycke eller kompensation”.

Vidare begär man att Meta redovisar vilka svenska författare som används för att träna deras AI-modell, samt att författare har rätt att neka techjätten att använda sig av texterna.

Sveriges regering pratar ofta om att stärka barns läsande. En förutsättning för läsandet är att svensk kulturpolitik gör det möjligt att vara författare”, avslutar författarna

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.