“Hjälp till att förhindra att djur blir hemlösa: Ge aldrig djur i julklapp”

Funderar man på att ge bort en fyrbent vän i julklapp, håll er till leksaksaffärer. Det skriver Mimi Bekhechi för PETA.

publicerad 22 december 2022
En katt låter sällan julgranen vara ifred.
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

De flesta av oss har varit med om att få en julklapp som vi egentligen inte vill ha. En smaklös prydnad från moster Barbro, en värdelös teknikpryl eller ett par juliga strumpor är lätta nog att lämna tillbaka, ge bort på nytt eller slänga in i skåpet och glömma bort. Men när någon gör misstaget att ge bort ett levande, kännande djur kan konsekvenserna bli förödande.

Att ta hand om ett djur kräver tid, tålamod och pengar, som alla är en bristvara under den hektiska julhelgen. Och medan man tar emot gäster, lagar massvis med mat och reser till svärföräldrarna kan jul- och nyårshelgen bli ganska kaotiska – vilket gör det svårt för även ett välanpassat djur att finna sig tillrätta i sitt nya hem.

Att inkludera en djurkamrat i familjen är ett viktigt beslut som kräver ett livslångt engagemang för att ta hand om och lägga tid på djuret. Den söta kattungen eller valpen kommer inte att verka som någon ”gåva” när han eller hon klöser sönder soffan, bestämmer sig för att använda julgranen som lyktstolpe eller kostar tusentals kronor i veterinärräkningar. Tänk på att en hund kostar mellan 150 000 och 200 000 kronor under sin livstid.

Många djur som köps på grund av ett infall eller som ges i present blir bortglömda, förvisas till en bur eller kedjas fast utomhus i kylan. Eller så kommer de att ansluta sig till de oräkneliga andra som körs till djurhem eller överges vid sidan av vägen, där de sannolikt svälter, blir påkörda av en bil eller fryser ihjäl.

År 2021 ökade antalet djur som lämnades till svenska djurhem med 40 procent. Julhelgens efterdyningar kommer sannolikt att försämra situationen, eftersom djurhemmen i hela landet under de följande dagarna, veckorna och månaderna utan tvekan kommer att översvämmas av ännu fler djur.

Om du funderar på att ge bort en fyrbent vän i julklapp är det därför viktigt att du håller dig till den typ av djur som finns i leksaksaffärer, inte i djuraffärer. Uppfödare – inklusive de som säljer på digitala marknadsplatser – uppmanar människor att betrakta kännande hundar, katter och andra djur som rena handelsvaror som kan köpas. Många företag är en täckmantel för valpfabriker, där tikarna blir befruktade gång på gång och tvingas tillbringa sina liv i trånga burar.

Oansvariga uppfödningsmetoder kan också leda till att djuren lider av plågsamma och handikappande tillstånd, och många valpar dör kort efter att de har sålts till en intet ont anande köpare. I en nyligen publicerad rapport berättades historien om en valp i Storbritannien som dog bara några dagar efter att hans nya vårdnadshavare tagit hem honom. Veterinärundersökningar visade att han hade parvovirus, en sjukdom som kan spridas till valpar när deras mödrar inte är ordentligt vaccinerade. Eftersom samvetslösa uppfödare bara behandlar tikar som avelsmaskiner, är deras mest grundläggande behov, som medicinsk vård, ofta en eftertanke.

Så ge aldrig djur i present. Om någon du älskar har åtagit sig att ta hand om ett djur livet ut och du vill inkludera din framtida familjemedlem i festligheterna, slå in leksaker och godis med en stor röd rosett och bifoga en lapp där du förklarar att ni kommer att besöka ett lokalt djurhem för att adoptera efter julhelgen. På så sätt kan mottagaren själv bestämma vilket djur som är bäst – och när. Då ger du mer än villkorslös kärlek och kamratskap – du ger också livets gåva till ett hemlöst djur.

 

Mimi Bekhechi, vice ordförande för PETA i Storbritannien, Europa och Australien

Mimi Bekhechi är PETAs vice ordförande i Storbritannien, Europa och Australien.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!