Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) upprepar budskapet att ”alla måste bidra” till Ukrainas försvar och man uppmanar ”understimulerade pensionärer, prokrastinerande studenter och nattammande mammor” att engagera sig för att förutspå krigets framtid genom plattformen Glimt.
Projektet genomförs tillsammans med ukrainska myndigheter på tesen att gissningar och bedömningar från ett stort antal människor ofta överträffar experternas prognoser – och att detta ska utnyttjas för att nå framgångar i kriget mot Ryssland.
På uppdrag av Sveriges regering lanserade totalförsvarets forskningsinstitut tidigare i år projektet ”Glimt” – som en uttalad del i det redan mycket omfattande svenska stödet till Ukraina.
”Det är en digital plattform där människor från hela världen har möjlighet att bidra till den ukrainska försvarsinsatsen. Syftet är att hjälpa ukrainska myndigheter med beslutsunderlag både på kort och lång sikt”, slår FOI fast.
Projektet, som finansieras av svenska skattebetalare, beskrivs som ”en öppen plattform som ger människor från hela världen möjlighet att på ett konkret sätt bidra i kampen för Ukrainas frihet”.
Användare som registrerar sig får svara på olika frågor om framtida händelser och uppskatta sannolikheten för dessa – exempelvis hur många robotattacker som kommer att ske i april, huruvida Ryssland kommer att mobilisera före maj eller hur länge en eventuell vapenvila kommer att vara.
Underlag i strategisk planering
De flesta svenskar som svarar på dessa frågor har ingen detaljkunskap om kriget – men FOI hävdar ändå att så kallad crowd forecasting är en väl beprövad metod för att göra framtidsbedömningar om allt från politisk utveckling till ekonomiska trender.
”Genom att samla in och vikta bedömningar från en stor grupp deltagare blir prognoserna pricksäkra, speciellt över tid. De deltagare som är särskilt precisa i sina bedömningar viktas tyngre. På så vis optimeras plattformen löpande och precisionen i de kollektiva framtidsbedömningarna ökar”, heter det.
Man påstår vidare att gissningar och bedömningar som genererats via crowd forecasting i många fall kan överträffa de enskilda experternas.
”Prognoserna kan hjälpa Ukraina att anpassa sig till omvärlden och därigenom nå större framgång i försvaret mot den ryska aggressionen. Bedömningarna som genereras av Glimt kan användas som underlag i den ukrainska strategiska planeringen”, fortsätter FOI.
”Vårt nya vapen”
Den svenska regeringen har tidigare deklarerat att stödet till Ukraina har fortsatt högsta prioritet – och Glimt som är en del av Sveriges 16:e stödpaket till Ukraina presenteras av den svenska myndigheten som ”vårt nya vapen i kampen för Ukrainas frihet”.
”Nu söker FOI understimulerade pensionärer, prokrastinerande studenter och nattammande mammor för att vara del av stödet till Ukraina”, deklarerar FOI i sin marknadsföring och slår fast att tidigare erfarenheter eller specifik kunskap inte spelar någon roll.
”Hoten och utmaningarna är verkliga, och vi måste alla hitta sätt att bidra till Ukrainas överlevnad, men också till vår egen framtid och säkerhet”, heter det vidare.