Sektledare bakom ny “alternativ” bok- och mediemässa

Granskningen av sektnätverket

Det hemliga nätverket bakom "Education4Future" avslöjas nu ligga bakom ännu ett försök att lägga oberoende medier och röster under sig.

publicerad 14 oktober 2021
- av Per Nordin
"Tobbe Larsson", som egentligen heter något annat.

[wordpay_hide_paywall]

Profilen som tidigare dömts för flera fall av kvinnomisshandel samt misshandlat egna sympatisörer grovt och under sektliknande former byggt ett hemligt nätverk i Sverige under falsk identitet försöker återigen etablera sig genom arrangemanget av en ny “alternativ” bok- och mediemässa, där flertalet kända alternativprofiler står inbjudna.

I september i fjol arrangerades “Alternativa bok- och mediamässan” av föreningen “Education4Future”. På scenen kliver en man upp som presenterar sig som “Tobbe Larsson” och inviger mässan. Han dikterar villkoren för åhörarna och visar sig i själva verket vara den drivande bakom hela arrangemanget via frontfiguren Eva Donell.

I diskussioner och paneldebatter syntes dock inte mannen i bild i något av reportagen efter mässan, där besökare belades med fotoförbud. Varken i föreningens styrelse eller någonstans på hemsidan fanns mannen heller presenterad.

Nya Dagbladet kunde senare avslöja att mannen är en tidigare ökänd profil vid namn Tor Paulsson, senare Änglasjö, som tidigare dömts för flera fall av kvinnomisshandel och senare också misshandlat en rad egna sympatisörer grovt vid en privat tillställning, vilket vittnen berättat om i en tidigare publicering.

 

Expressen, 15 November 2004.

I efterhand presenterades mannen i en försvarsvideo från föreningen som en perifer “hjälpreda” medan han enligt besökare och andra källor tydligt utpekades som mässans initiativtagare och huvudorganisatör.

Allt sedan fängelsevistelsen 2005 har mannen arbetat på sin återetablering genom att bygga ett hemligt nätverk under sektliknande former. Nätverket som Nya Dagbladet tidigare rapporterat om bygger på stort hemlighetsmakeri, falska identiteter och sektliknande mötesarrangemang med inspiration från frimurarloger. Deltagare har både före och efter tidningens publiceringar vittnat om att man upplevt mannen som hotfull när de velat lämna nätverket eller avsagt sig kontakten och beskriver honom som allmänt manipulativ.

Under 2020 gjorde mannen ett etableringsförsök genom bildandet av föreningen “Education4Future” som också stod som mediemässans officiella arrangör samma år, vilken av avhoppare beskrevs som en framgång för Tor Paulssons återlansering.

Genom att använda en falsk identitet och att arbeta med ombud har mannen lyckats skapa en krets av lojala personer som fungerar som kontaktytor mot den breda ”alternativrörelsen” i Sverige som man riktar in sig på.

Bakom ny “alternativ” bok- och mediemässa

Efter Nya Dagbladets avslöjanden om föreningen “Education4Future”, som mannen använt som frontorganisation för sin återetablering, har nätverket successivt börjat överge föreningen som officiellt arbetsnamn. Sedan januari finns bara ett enda nyhetsinlägg på sajten och inför årets “bok- och mediemässa” har man utåt sett plötsligt övergett hela arrangörskapet och hävdar att man inte längre ligger bakom den nya mediemässan. På föreningens hemsida skriver man:

Education4Future är inte arrangörer av Svenska Bok- & Mediemässan 2021 – men vi uppmuntrar och uppmanar folk att besöka detta initiativ som nyttjar sin yttrandefrihet för att förbättra Sverige. Arrangörerna heter Svenska Bok- & Mediemässan och deras hemsida kan du se här.

Bakom den nya mediemässan presenteras dock ingenstans någon arrangör. På hemsidan möts man av en anonym sida utan kontaktpersoner eller något telefonnummer, men när personer som inte tidigare varit invigda i det hemliga nätverket kontaktas för att medverka på mässan framträder samma mönster som tidigare.

Bakom kontakterna som tas för mediemässans räkning initialt står “Education4Futures” ordförande Eva Donell. När kontakten etablerats och personen visat ett intresse för mässan tas plötsligt kontakten över av en annan person. I själva verket är det mannen som under falsk identitet tidigare avslöjats ligga bakom både “Education4Future” och fjolårets “alternativa” bok- och mediemässa, Tor Paulsson.

Namnbyte efter avslöjande

Fjolårets “Alternativa bok- och mediamässan” har bytt namn till “Svenska Bok- & Mediemässan” och har en ny hemsida. Kopplingarna till “Education4Future” har tagits bort. På hemsidan presenteras varken Eva Donell eller profilen “Tobbe Larsson”.

Källor till Nya Dagbladet kan dock bekräfta att både Eva Donell och “Tobbe Larsson” (Tor Paulsson) ligger bakom årets arrangemang.

“Jag fick idag ett samtal från E4F som undrade om jag skulle komma, vilket jag inte kommer att göra”, berättar också en tipsare till tidningen.

Nya Dagbladet har sökt arrangörerna bakom mässan för en kommentar angående Tor Paulssons inblandning i evenemanget. En anonym signatur bakom mässan svarar i ett mejl:

Tobbe är involverad på så sätt att han är en av många som blivit inbjudna som besökare till mässan. Vidare så har Tobbe även bidragit med en del kontakter som vi inte hade, vilket har varit till hjälp.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!