Regeringen går vidare med polisavlyssning av icke brottsmisstänkta

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 3 november 2021
- av Sofie Persson
Inrikesminister Mikael Damberg.

Regeringen går vidare med sina planer på att få till lagstiftning som formellt tillåter polisen att avlyssna människor även om de inte är misstänkta för brott – något som traditionellt varit förknippat med totalitära polisstater.

Det var i augusti i år som regeringen föreslog en större möjlighet inom avlyssning av befolkningen för polisen, något som Nya Dagbladet rapporterade om. Tanken var att polisen ska kunna använda sig av ”hemliga tvångsmedel i preventivt syfte”, vilket innebär kameraövervakning och annan elektronisk övervakning av människor utan att det finns någon förundersökning eller konkret brottsmisstanke.

Nu har regeringen tagit ännu ett kliv vidare i ärendet och tillsätter en utredare som ska se över lagstiftningen.

Regeringen försvarar planerna på att införa den här typen av avlyssning i Sverige med att det är något som Polismyndigheten efterfrågar som ett verktyg för att kunna bekämpa de kriminella nätverken.

Samhällets offensiv mot de krimi­nella gängen pågår med full kraft. Regeringen har skärpt ett stort antal lagar och gett polisen nya verktyg, bland annat hemlig data­avläsning som gör att man kommer åt krypterad information. Regeringen tar nu initiativ till att ge polisen ytterligare verktyg i sitt arbete mot kriminella nätverk, säger inrikes­minister Mikael Damberg på en pressträff.

Utredaren uppger att man kommer att titta på hur exempelvis hemlig avlyss­ning ska kunna användas i större utsträck­ning för att förhindra allvarliga brott, undersöka nya möjligheter till husrann­sakan i preventivt syfte samt även titta på om skyddet för privat- och familje­livet respektive den personliga integriteten bör stärkas.

Sedan tidigare har flera profilerade röster varit kritiska till den här typen av avlyssning. Exempelvis har Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander menat att att det alltid finns en risk att vi fortsätter förskjuta gränserna för vad staten får göra gentemot individen.

Det är lätt att tänka att det är klart att vi ska ha en effektiv brottsbekämpning och att staten behöver detta. Men det är viktigt att vi analyserar det här ordentligt eftersom det finns en risk att vi hela tiden förskjuter gränserna för hur vårt samhälle ska se ut när det gäller mänskliga fri- och rättigheter, sade hon till skattefinansierande SVT.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!