Kronofogden: Fler kommer att skuldsättas med nytt elsystem

Välfärdskollapsen

publicerad 22 oktober 2024
– av Redaktionen
Det nya elöverföringssystemet förväntas leda till dyrare el i tre av fyra svenska elområden.

Av allt att döma kommer det nya elöverföringssystemet som införs i slutet av månaden att leda till dyrare el för svenska kunder. Kronofogdemyndigheten varnar nu för att det nya systemet riskerar att leda till ökad skuldsättning.

– Just nu är det väldigt många hushåll som kämpar med ekonomin, så varje höjning av priserna kan spela roll om man inte har de ekonomiska marginalerna, förklarar Davor Vuleta, myndighetens talesman i privatekonomiska frågor i en intervju med skattefinansierade P4 Sjuhärad.

Han berättar att man noterade att svenskarnas elskulder började öka kraftigt redan 2022, då stora elprishöjningar sammanföll med skenande inflation och räntehöjningar – och att det nu riskerar att bli ännu värre.

Vuleta betonar att ingenting tyder på att svenskarna faktiskt struntar i att betala elräkningarna – utan att många helt enkelt inte längre klarar av att få ekonomin att gå ihop.

Dyrare i tre av fyra områden

– Vi tror att man faktiskt prioriterar elräkningen. Man prioriterar hyra, man prioriterar el och man prioriterar mat, om en elräkning skickas in (till Kronofogden), då har det gått väldigt långt. Pengarna räcker helt enkelt inte till i slutet av månaden, betonar han.

Bakgrunden till det nya elsystemet är att makthavarna i Bryssel har beslutat att unionens elmarknad ska ”effektiviseras”. För svensk del innebär det förväntade prishöjningar på runt 10 procent i tre av fyra elområden.

I det sydligaste elområdet, som bland annat innefattar Skåne, Blekinge, Halland och delar av Småland, förväntas elpriserna ligga kvar på samma nivåer som tidigare eller bli marginellt billigare.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.