Hyrorna kan höjas med 10 procent

Förstörelsen av den europeiska ekonomin

publicerad 24 september 2022
– av Sofie Persson
Fastighetsägare i bland annat Göteborg vill höja hyrorna rejält.

Energibristen slår hårt genom hela ekonomin. Fastighetsägarna i västra och mellersta Sverige vill höja hyrorna med 10 procent på grund av kostnadsökningar. Hyresgästföreningen menar dock att siffrorna är ”hitte-på” och att man inte kommer att acceptera en sådan kraftig höjning.

Varje år förhandlar Hyresgästföreningen med fastighetsägare om hyran för flertalet hyreslägenheter i Sverige. Hyran för de flesta lägenheter höjs nästan varje år och under 2021 låg den genomsnittliga höjningen på 1,4 procent för hela Sverige. Nu vill fastighetsägarna i västra och mellersta Sverige se en hyreshöjning på 10 procent.

Tittar vi bara på innevarande år så handlar det kanske egentligen om att man skulle behöva en hyreshöjning på 20 till 25 procent bara för att täcka de kostnadsökningar som är just nu, säger Rickard Ljunggren, vd för regionföreningen Fastighetsägarna GFR, i statstelevisionens Aktuellt.

Hyresgästföreningen menar dock att 10 procent är helt ”oacceptabelt” och förbundschefen Erik Elmgren menar att det är en ”hitte på-siffra” från fastighetsägarna.

Man kan inte bara föra över hela den här kostnaden till hyresgästen. Det behöver ske på ett ordnat sätt. Nu vill Fastighetsägarna ha fem års hyreshöjningar på ett år. Det kommer att innebära att människor inte har råd att bo kvar. Tio procent är egentligen en hitte på-siffra, säger han.

Ljunggren menar dock att man gått enligt den prissättningsmodell som båda parter kommit överens om tidigare och antyder att många hyresvärdar dessutom inte har möjlighet att stå för de ökade kostnaderna.

Vi går in i en situation där marginalerna inte har byggts upp, de har knaprats på under lång tid. För många fastighetsägare finns inte de här marginalerna, säger Ljunggren.

Flera lokala förhandlingar kommer att ske under hösten och hur hög ökningen blir återstår att se. Däremot menar Elmgren att man inte kommer att acceptera den höga höjningen, utan i så fall kommer att kräva pengar från statskassan.

Blir det så att det kommer tioprocentiga hyreskrav kommer vi att gå till staten och kräva kompensation för det, säger han.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.