Automatisk installation av rekommenderade appar och spel
Varje gång jag startar provkör Windows hittar jag olika diverse appar och spel som jag redan avinstallerat ett halvdussin gånger på hårddisken. Tydligen installerar Windows diverse applikationer under sina vanliga uppdateringar såvida du inte väljer bort det. Även om du väljer bort det kan de ibland ändra det automatiskt. Det konstigaste med det här är att de flesta Windows-användarna inte bryr sig utan bara tar bort dem igen. Men de borde ju inte vara där från början!
Windows-notifieringar
Alla Linux-datorer har sitt eget sätt att visa notifikationer och några gör det bättre än andra medan andra inte gör det alls. Microsoft kallar det Action Center, men det är en rörig plats med meddelanden, noteringar och några malplacerade knappar. Varför är surfplatteläget ens ett standardval här? En annan skum grej med Windows action center är att de gladeligen slänger in annonser baserade på din användning och aktivitet (såvida du inte väljer bort det).
Installation av applikationer
Jag kan stolt erkänna att jag är bortskämd med Linux pakethantering. Med Linux behöver jag sällan (om någonsin) bläddra på en hemsida för att ladda ned en applikation. Istället använder jag Linux distributionens pakethanteringssystem och talar om för datorn vad den ska installera. På Windows måste jag nio av tio gånger bläddra igenom utvecklarens hemsida för att hitta och ladda ned appen. Visst finns Windows Store, men det är inte ett bra ställe för att hitta och ladda ned appar på.
Licensiering
Så fort jag tar upp licenskostnaden för Windows hånskrattar Windows-användarna. Som om alla behöver betala för att använda sitt operativsystem. Linux-användare behöver i alla fall inte det och det finns inte mycket annat att säga om det. Min åsikt är att det är en bättre affärsmodell att erbjuda en kostnadsfri plattform och sedan ta ut premiumavgifter för appar och funktioner. Linux är både radikalt och gratis, vilket gör att alla kan använda sig av det.
Anpassning
Att anpassa sitt skrivbord med speciella appstartare och skins var mycket populärt med Windows XP och 7, men det tycktes dö bort med lanseringen av Windows 8. Det kanske inte beror på Windows, utan på allmänheten. Ingen anpassar direkt sitt skrivbord längre och allas Windows-skrivbord ser i stort likadana ut. Jämför det med Linux. Om du inte är bekant med vad Linux-användare gör med sina skrivbord kan du besöka r/unixporn (säkert för arbete) och bli överväldigad!
Men integritet och uppdateringar då?
För att vara ärlig använder jag inte Windows tillräckligt mycket för att bry mig om integritetsfrågor. Jag överensstämmer med konsensus att det suger att Windows spionerar på sina användare, men du kan välja bort det i systeminställningarna (i begränsad utsträckning). Vad mer kan sägas om Windows-uppdateringar än att de suger? Dock inte lika mycket som allt det jag har nämnt ovan. Om du frågor vilken annan Linux-användare som helst om varför de ogillar Windows kommer majoriteten säga integritet och spionage.
Gör bytet idag!
Teuton Systems erbjuder datorer förkonfigurerade med Linux. Det mest unika är att allting är krypterat och skyddat på högsta nivå från start samtidigt som användarvänligheten är skyhög. Som bonus på det får du en stor uppsättning program och tillhörande dokumentation och lathundar. Allting är på svenska samtidigt som du har tillgång till både support och utbildningar via vårt dedikerade supportteam.
Besök Teuton Systems webbutik redan idag!
Artikeln är framtagen i samarbete med NyD-redaktionen och Teuton Systems