Marine Le Pen, parlamentsledamot och centralgestalt i det ledande oppositionspartiet Nationell samling, har dömts till fyra års fängelse, varav två år ovillkorligt, samt fem års förbud att kandidera i val.
Straffet gäller omedelbart, även om det överklagas – och är en konsekvens av ett färskt beslut från Frankrikes författningsdomstol. Domen rör förskingring av EU-medel under Le Pens tid som Europaparlamentariker.
Den 28 mars 2025 slog författningsdomstolen fast att så kallade ”provisoriska politiska förbud” är förenliga med grundlagen, och bara tre dagar senare kom domen mot Le Pen.
Den nationalistiskt profilerade ledaren döms tillsammans med åtta andra före detta EU-parlamentariker av en domstol i Paris för att ha använt EU:s assistentmedel till att avlöna partianställda i Frankrike mellan 2004 och 2016. ”Skadan” för EU:s budget uppskattas till 2,9 miljoner euro. Domaren Bénédicte de Perthuis hänvisar till att ett system med ”fiktiva kontrakt” har använts och att assistenterna i själva verket saknade uppdrag i parlamentet.
Le Pen har avvisat anklagelserna och kallat åklagarnas krav på kandidaturförbud för ett försök att uppnå hennes ”politiska död”.
– Med omedelbar verkställighet har domarna makt över liv och död för vår rörelse, sade hon i en intervju med La Tribune Dimanche i helgen.
Har legat i topp inför presidentvalet
Utöver fängelsestraffet och kandidaturförbudet döms hon till 100 000 euro i böter. Det ovillkorliga fängelsestraffet kan enligt domen avtjänas med fotboja. Trots domen behåller Le Pen sitt mandat i nationalförsamlingen enligt fransk lag.
Domen slår ned som en politisk bomb i ett läge där Le Pen har legat i topp i opinionsmätningarna inför presidentvalet 2027. Enligt en Ifop-mätning från mars skulle hon ha fått 35–36 procent av rösterna i första valomgången och besegrat bland andra den tidigare premiärministern Gabriel Attal i en andra omgång med 53 mot 47 procent.
Om Le Pen hindras från att ställa upp i presidentvalet väntas partiledaren Jordan Bardella, 29, bli Nationell samlings presidentkandidat. ”Om hon skulle hindras… är det ingen hemlighet att Jordan Bardella är den som är bäst placerad” bekräftade partiets vice ordförande Louis Aliot till TF1 på måndagsmorgonen.
Rättegången har utlöst skarp kritik över den demokratiska utvecklingen i Frankrike, inte bara från Nationell samling som anklagar rättsväsendet för att vara politiskt motiverat. Även premiärministern François Bayrou – som själv friades i en liknande process – har benämnt domen som ”djupt oroande”.