De svenska livsmedelspriserna har stigit kraftigt de senaste åren, och det finns en utbredd oro att prishöjningarna kommer att fortsätta under 2025.
– Det är väldigt svårt att ge några prognoser, hävdar Ica Sveriges vd Eric Lundberg.
På bara ett år har priserna på livsmedel i genomsnitt ökat med 2,2 procent – och höjts på många enskilda produkter med flera tiotals procent. Prisökningen i januari var dessutom den största under någon enskild månad sedan mars 2023.
– Vi befinner oss i en fortsatt utmanande situation. Vi har krig i vår omvärld som påverkar varutransporter, fördröjningar i frakter som behöver gå omvägar och de generella kostnadsökningarna både kopplat till räntor och valuta, hävdar Ica-toppen.
– Sedan ser vi också tyvärr att råvarupriserna påverkas av skördarna, kopplat till klimatfrågorna, fortsätter han.
Kaffe, te, kakao och gurka är några av de produkter som ökat mest i pris, och enligt Lundberg kan åtminstone gurkornas prisökningar förklaras med sämre skördar på grund av kyla i södra Europa.
Många menar dock att livsmedelskedjorna passar på att utnyttja inflationen och omvärldsläget och höjer priserna betydligt mer än vad som är motiverat och rimligt.
”Stor volatilitet i marknaden”
När nyhetsbyrån TT frågar vad Ica gör för att faktiskt och konkret sänka matpriserna, ger Lundberg inget tydligt svar:
– Vi har under en lång tid jobbat med att effektivisera vår organisation, jobbat med att ta ut kostnader och då sänkt priserna till landets Ica-handlare. Det här är ju någonting vi så klart kommer fortsätta göra.
Han vill dock inte svara på hur stora prisökningar konsumenterna kan förvänta sig framöver eller vilka livsmedel som förväntas öka mest i pris.
– Det är väldigt svårt att ge några prognoser… Jag vill inte uttala mig om enskilda varugrupper. Det är en väldigt stor volatilitet i marknaden just nu, säger Lundberg.