MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 16 april 2025

onsdag 16 april 2025

C-toppen onanerade framför barn – kan få 15 miljoner i ersättning

Korruptionen i Sverige

publicerad 12 december 2024
– av Jan Sundstedt
Gustav Hemming är en av flera C-politiker som kopplats till övergrepp mot barn den senaste tiden.

Gustav Hemming – det centerpartistiska regionrådet i Stockholm, tvingades nyligen avgå efter att det framkommit att han onanerat framför en 13-årig pojke på ett tåg.

Mindre än en timme efter att han lämnat sin post ansökte han dock om ersättning från arvodesnämnden och kan få över 90 000 i månaden av svenska skattebetalares pengar fram tills dess att han fyller 67 år –  sammanlagt runt 15 miljoner kronor.

Med anledning av att jag begärt entledigande från samtliga mina uppdrag i Region Stockholm och i andra organisationer där jag representerar Region Stockholm ansöker jag om att Arvodesnämnden beviljar mig avtalsenlig rätt till visstidspension från datum 2024-12-06, eller från dagen efter det datum då mitt regionrådsarvode upphör”, skriver han i sitt mejl till arvodesnämnden.

Då jag varit i tjänst sedan november 2006 och är över 50 bedöms det vara det avtal som var i kraft vid mitt tillträde som är tillämpligt. Jag uppfattar att det är Bestämmelser om pension och avgångsersättning för förtroendevalda i lydelse från och med 2003-01-01. Jag avgår från samtliga uppdrag på egen begäran. Därför yrkar jag på visstidspension/garantipension med stöd av PBF för att kunna genomföra min omställning”, fortsätter han.

Även i ett mejl till regionledningskontoret, där han begär entledigande från samtliga förtroendeuppdrag, är C-politikern noga med att kräva de pengar han har rätt till enligt gällande regelverk.

Vidare, vill jag anhålla om att ni aktiverar de bestämmelser om pension och avgångsersättning för förtroendevalda som är tillämpliga i mitt fall”, skriver han.

Folklig ilkska

Enligt det mycket generösa regelverket som gäller för C-toppen kan regionråd som avgått efter att ha suttit mer än en mandatperiod få upp till 65 procent av lönen i visstidspension. Hemmings månadslön var 140 400 kronor – vilket innebär att hans visstidspension blir drygt 91 000 och betalas ut tills han fyller 67 år – alltså 15 år framåt.

Sammanlagt innebär det att Gustav Hemming får cirka 15 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar – detta trots att han alltså tvingats avgå efter att ha antastat ett barn.

I kommentarsfält, forum och på sociala medier menar många att det nuvarande regelverket är fullständigt orimligt, och att makthavare som förgriper sig på barn eller begår andra grova brott inte borde få någon ersättning överhuvudtaget – men däremot gärna betydligt strängare straff än idag.

Arvodesutskottet har ännu inte fattat beslut om Hemmings ersättning.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Sjukhuschef döms till fängelse för miljonmutor

Korruptionen i Sverige

publicerad 26 mars 2025
– av Redaktionen
Stora summor har satts in på Adel Shalabis privata konton i samband med inköp till sjukhuset.

Adel Shalabi, tidigare verksamhetschef på Akademiska sjukhuset i Uppsala, har av Svea hovrätt dömts till 4,5 års fängelse för korruptionsbrott.

Shalabi har i sin yrkesroll tagit emot närmare fem miljoner i mutor från olika företag kopplade till tidigare kollegor och läkemedels- och medicinteknikindustrin.

Det var i slutet av 2023 som sju personer åtalades vid Attunda tingsrätt för bland annat mutbrott – däribland överläkaren Adel Shalabi. Det framkom att han tagit emot sammanlagt 4,6 miljoner kronor från fem olika företag – varav två ägdes av hans tidigare kollegor – de övriga verksamma inom läkemedels och medicinteknikindustrin.

Det uppdagades att hundratusentals kronor satts in på sjukhuschefens privata konto i samband med att Akademiska sjukhuset köpt in röntgenutrustning – och när polisen började utreda Shalabis förehavanden hittade man ytterligare ett stort antal misstänkta transaktioner.

I tingsrätten dömdes han till fyra års fängelse för flera fall av grovt tagande av muta – och ytterligare sex personer dömdes till kortare straff för att ha mutat läkaren.

”Missbrukat sin förtroendeställning”

Nu skärper hovrätten straffet till 4,5 års fängelse och man konstaterar att Shalabi ska dömas för flera grov mutbrott, grova trolöshetsbrott, grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Man konstaterar också att korruptionen varit systematisk och att överläkaren varit den drivande parten.

– Hovrätten har vid straffmätningen beaktat att verksamhetschefen har missbrukat sin förtroendeställning och varit drivande i brottsligheten. Något som också har haft betydelse i det sammanhanget är att brottsligheten har präglats av att vara systematisk samt riktad mot allmän och skattefinansierad verksamhet, förklarar hovrättsrådet Johan Klefbäck.

Man skärper också straffet för ägaren till ett läkemedelsföretag som sålt medicin till sjukhuset – denne döms till ett år och två månaders fängelse istället för villkorlig dom och böter.

Ytterligare en person döms till ett kortare fängelsestraff för grovt givande av muta och tre av de andra inblandade i korruptionshärvan kommer undan med villkorlig dom och böter. Två av de dömda är före detta chefer på storföretagen Canon Medicals systems och Siemens Healthcare.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Polisen: Kommunerna måste tvingas polisanmäla korruption

Korruptionen i Sverige

publicerad 26 mars 2025
– av Redaktionen
NKG:s Natali Engstram Phalén tror att förändrad lagstiftning skulle skicka en tydlig signal - och ha brottsförebyggande effekt.

Korruptionen inom svenska kommuner och regioner bedöms vara utbredd – men många korruptionsbrott uppdagas aldrig.

Nu vill polisens nationella antikorruptionsgrupp (NKG) se en lagändring som gör det obligatoriskt för kommuner och regioner att polisanmäla alla misstänkta fall av korruption.

Inom statliga verksamheter måste ansvariga idag anmäla alla misstankar om korruptionsrelaterad brottslighet till polisen – men det kravet finns i dagsläget varken för kommuner eller regioner vilket leder till att polisen inte får kännedom om brottsligheten, och således heller inte kan utreda den.

– Det är viktigt att få in anmälningar om misstänkt korruption från hela den offentliga sektorn. Idag bedömer vi att det finns ett stort mörkertal både inom kommunal och regional verksamhet, säger juristen Natali Engstam Phalén vid nationella antikorruptionsgruppen.

NKG pekar på att merparten av den offentliga sektorns korruptionskänsliga verksamhet finns just i kommunerna och regionerna, och det kan exempelvis handla om att bidrag betalas ut trots att mottagaren inte har rätt till pengarna, eller att tillstånd och offentliga upphandlingar beviljas på felaktiga grunder.

Hälso- och sjukvården pekas ut som särskilt korruptionskänslig, och polisen pekar på att den organiserade brottsligheten gärna försöker ta över alla verksamheter som kan göda den kriminella ekonomin.

Anställda köps ut

– Det är viktigt att samma regler gäller för hela den offentliga sektorn i fråga om hur man ser på korruptionsbrott. Det är inte rimligt att kommuner och regioner inte polisanmäler alla korruptionsmisstankar. Skadeverkningarna av korruption är desamma oavsett om det sker i kommuner, regioner eller staten. Det handlar i slutändan om allmänhetens förtroende för offentlig verksamhet och hur skattepengar används, fortsätter Engstam Phalén.

Man noterar att det mellan 2023 och 2024 bara anmäldes 107 korruptionsbrott till NKG – och att endast 15 av dessa kom från svenska kommuner och regioner.

– Det är bekymmersamt med tanke på att så stor del av korruptionskänslig verksamhet bedrivs på kommunal och regional nivå. Ofta hanteras korruptionsmisstankar arbetsrättsligt genom att anställda köps ut. Risken är då att personen kan fortsätta sin brottslighet på andra offentliga arbetsplatser, konstaterar juristen.

Nu vill man se en lagändring där ansvariga på Sveriges kommuner och regioner blir skyldiga att anmäla all misstänkt korruption – och man menar att lagstiftarna bör kunna använda det regelverk som redan finns och gäller statliga verksamheter.

– Det skulle skicka en tydlig signal om vikten av att med kraft bekämpa korruption inom hela den offentliga sektorn. Vi tror också att det skulle ha en brottsförebyggande effekt samtidigt som fler kan lagföras, avslutar Natali Engstram Phalén.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Professor: ”Dold läroplan styr komvux”

Korruptionen i Sverige

publicerad 24 mars 2025
– av Isac Boman
Nedkortade kurser, glädjebetyg och lärare som inte ägnar sig åt undervisning är idag vanligt förekommande på komvux.

På kommunal vuxenutbildning får privata utbildningsanordnare betalt per elev som klarat utbildningen – vilket leder till glädjebetyg som inte motsvarar studenternas kunskapsnivå.

Samtidigt görs kurserna så korta som möjligt av besparingsskäl och fokus läggs på att öka genomströmningen av elever snarare än pedagogisk utveckling och undervisning.

Professor Andreas Fejes, på Institutionen för beteendevetenskap och lärande vid Linköpings universitet, är en av de forskare som tittat på hur komvux-undervisningen egentligen fungerar idag.

Han når slutsatsen att verksamheten idag styrs av en slags dold läroplan där vinstintressen prioriteras högre än pedagogik och kunskapsmål och att många studenter får betyg som de inte har gjort sig förtjänta av.

– Läroplanen ska garantera att eleverna får en viss kunskap med sig. Men den dolda läroplanen bidrar till att det sätts betyg som inte motsvarar kunskaperna. Styrdokumenten säger att komvux har ett brett uppdrag. Den dolda läroplanen gör att bara ett väldigt smalt uppdrag genomförs, förklarar han.

I forskningsprojektet har man undersökt hur lärare på komvux tolkar och använder sig av läroplanen och andra styrdokument och gått igenom 12000 enkätsvar och 63 intervjuer från alla delar av Sverige.

Lärarna undervisar inte

Det framkommer bland annat att elever kommer från privata externa utbildningsanordnare med betyg som inte alls motsvarar deras verkliga kunskaper, och att dessa aktörer lägger stort fokus på att godkänna så många elever som möjligt så att man kan ta in nya.

Skälet är att företagen får betalt per elev som klarat utbildningen – något som resulterar i en betygsinflation där många godkänns trots att de egentligen inte alls uppfyller betygskriterierna.

Vidare ser man att kurserna kortas ner eftersom kommunerna strävar efter att pressa priserna vid upphandling – vilket leder till att innehållet begränsas till det allra mest grundläggande. En stor del av kurserna sker också digitalt numera – även det av ekonomiska skäl.

– Lärarnas professionalitet devalveras extremt mycket på komvux. De ägnar sig inte så mycket åt undervisning eftersom kurserna är så korta. De sätter betyg, konstaterar Fejes.

Blir oanställningsbara

Även om eleverna säkert blir glada av att bli godkända så snabbt som möjligt straffar sig detta ofta i förlängningen. Ett sådant exempel är en utländsk läkare som snabbt fick godkänt i svenska men sedan nekades arbete eftersom han hade bristande språkkunskaper.

När han ville gå om utbildningen nekades han med motiveringen att han ju redan blivit godkänd.

Andreas Fejes och övriga forskare vill särskilt peka på konsekvenserna av marknadsstyrningen av komvux – och påpekar återkommande att den i praktiken leder till en slags dold läroplan där eleverna inte behandlas likvärdigt, och heller inte får det individuella stöd de behöver.

Sedan är det upp till politikerna att ta ställning till om det är denna typ av utbildning som de vill ha i Sverige eller inte, betonar de.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Utrikesministern köpte aktier i försvarsbolag mitt under regeringens miljardaffär

Korruptionen i Sverige

publicerad 7 mars 2025
– av Redaktionen
Maria Malmer Stenergard förnekar att hon hade tillgång till någon intern information eller att hennes köp var olämpligt.

Förra våren köpte Sveriges utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) aktier till ett värde av minst 10 000 kronor i det svenska försvars- och IT-bolaget Mildef.

Köpet skedde samtidigt som den svenska regeringen förhandlade om en mångmiljardbeställning från vapenindustrin – där Mildef var ett av bolagen som gynnades ekonomiskt av affären.

Det var i december förra året som Sveriges och Danmarks regeringar presenterade en rekordbeställning av stridsfordon 90 med en beräknad kostnad på 25 miljarder kronor. Mildefs it-utrustning ingick i denna beställning och när affären blev klar steg bolagets aktie kraftigt och har sedan dess tredubblats i värde.

Samtidigt som köpet förhandlades valde Malmer Stenergard att köpa aktier i bolaget för minst 10 000 kronor – men hävdar själv att hon inte gjort något fel eller brutit mot några regler.

– Jag vill vara tydlig med att jag inte på något sätt deltog i beredningen. Jag har inte haft tillgång till någon annan information än den som har varit öppen för var och en, säger hon till statsradions Ekot.

– För mig är det viktigt att följa det regelverk som finns och som innebär att innehavet registreras, men också att jag följer de jävsregler som finns, påstår hon vidare.

”Definitivt problematiskt”

Att regeringen var på väg att lägga mångmiljardbelopp av skattebetalarnas pengar på stridsfordonen var känt när utrikesministern gjorde sitt aktieköp och experter är kritiska till hennes agerande.

– Det är definitivt problematiskt. Man får vara väldigt försiktig när man handlar, just när man har en sådan position och kan tänkas ha, dels information, dels inte bör bli ifrågasatt i sitt ämbete, anser Daniel Stattin, professor i civilrätt vid Uppsala universitet.

Att det handlar om en relativt liten summa är av mindre betydelse i sammanhanget, enligt professorn

– Principen är nog densamma egentligen, se till att inte göra affärer där oberoendet eller egenintresset kan ifrågasättas.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.