Sveriges arbetslöshet ökade till 8,5 procent under tredje kvartalet 2024, enligt Statistiska Centralbyrån. Regeringen presenterar nu nya åtgärder för att vända trenden, med fokus på fler yrkesutbildningar och ökade incitament för arbete.
Arbetslösheten fortsätter att vara en utmaning för den svenska ekonomin. Enligt SCB:s senaste (säsongsjusterade) siffror har arbetslösheten stigit till 8,5 procent under tredje kvartalet 2024, en ökning från 8,3 procent under föregående kvartal och 7,8 procent samma period förra året.
Siffrorna visar också på stora regionala skillnader, där arbetslösheten ligger på 3,8 procent i Västerbotten men så högt som 9,1 procent i Skåne, står det att läsa i ett pressmeddelande från regeringen.
Regeringen har i budgetpropositionen för 2025 presenterat flera satsningar för att försöka motverka den negativa trenden. Ett av de centrala förslagen är att skapa 11 000 nya platser inom yrkesutbildningar för vuxna.

Kan tvingas riva upp från hus och hem
Regeringen betonar även vikten av att stärka stödet till personer som står långt ifrån arbetsmarknaden samt att förbättra möjligheterna för återgång i arbete efter sjukskrivning.
– Den svenska arbetsmarknaden har länge lidit av bristande matchning, arbetsgivare letar efter kompetens samtidigt som många är arbetslösa. Vi tror att yrkesutbildning är en viktig komponent i att lösa problemet, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L).
Förutom satsningen på utbildningar föreslår regeringen även skattelättnader för att underlätta för företag att anställa, samtidigt som det ska bli mer fördelaktigt för individer att ta ett jobb.
Geografiska skillnader i arbetslösheten är påtagliga och norra Sverige har fler lediga jobb i förhållande till arbetskraften. Detta har lyft behovet av att fler medborgare måste vara villiga att flytta till områden där arbetsmarknaden är större, i princip oavsett vad den arbetslöse anser om saken.
Trots regeringens tidigare satsningar kvarstår problemet med hög arbetslöshet och det är i dagsläget oklart hur väl de föreslagna åtgärderna kommer att påverka sysselsättningen på såväl kort som längre sikt.