Nu kan arbetsgivare förbjuda anställda att bära religiösa symboler, har EU:s högsta domstol fastslagit. Domstolen menar att en strikt neutralitet kan vara objektivt berättigad.
I belgiska kommunen Ans ändrade man sina anställningsvillkor där man som anställd skulle iaktta strikt neutralitet genom att inte bära synliga tecken på religiös eller ideologisk övertygelse. Detta skedde efter att kommunen bett en anställd kvinna att inte bära sin islamska slöja. Kvinnan inledde då en rättslig process mot företaget och hävdade att hennes rätt till religionsfrihet hade kränkts.
EU-domstolen fastslog i fallet att offentliga myndigheter i medlemsländerna ska ha rätt att förbjuda sina anställda att bära religiösa symboler, rapporterar Reuters.
Domstolen framhåller att en policy för strikt neutralitet, som syftar till att upprätthålla en neutral miljö inom offentlig administration, kan betraktas som objektivt berättigad och motiverad av ett legitimt syfte.
Domstolen betonar vidare att medlemsstaternas myndigheter har en viss grad av egen frihet när det gäller att definiera och främja neutralitet inom offentlig tjänst. För att uppnå detta mål krävs dock en konsekvent och systematisk strategi och alla vidtagna åtgärder måste vara strikt begränsade till det absolut nödvändiga, enligt domstolens utlåtande.
Användandet av religiösa symboler, särskilt att bära slöja, har varit omdiskuterat. I Danmark röstade man 2018 igenom att man inte får bära heltäckande muslimsk slöja, det vill säga burka och niqab, på offentlig plats. I Frankrike är religiösa symboler i den statliga skolan förbjudet och sedan 2004 och 2007 även förbjudet inom den offentliga sektorn. Från 2011 får man heller inte bära heltäckande slöja på allmän plats.