Invandrare som uppbär socialbidrag kommer fortsättningsvis att ha arbetsskyldighet i Danmark, enligt en ny överenskommelse i Folketinget.
Utlänningar som får socialbidrag kommer att behöva arbeta minst 37 timmar i veckan såvida man inte uppfyller kraven på att antingen ha varit bosatt i Danmark nio av de senaste tio åren, eller haft ett heltidsarbete i 2,5 av de senaste tio åren. Det är den danska regeringen som slutit ett avtal tillsammans med partierna Danmarksdemokraterne och Dansk Folkeparti.
– Vi vill skicka en mycket tydlig signal om att när du kommer till Danmark förväntar vi oss något av dig, och du måste arbeta om du kan, säger arbetsmarknadsminister Ane Halsboe-Jørgensen vid en presskonferens, enligt statskanalen DR.
Personerna kommer att skickas ut på så kallade ”nyttojobb”, något som kommunerna får i ansvar att sköta. Det skulle exempelvis kunna vara att plocka skräp eller hjälpa till att göra smörgåsar på ålderdomshem.
Invandrarkvinnor i fokus
Kvinnor med annan etnisk bakgrund är exempelvis idag kraftigt överrepresenterade i socialbidragssystemet och lyfts därmed fram som en särskild målgrupp för den nya arbetsplikten.
– Det är inte bra för en person att vara i ett passivt stöd utan att något förväntas av honom eller henne. Här har vi att göra med en grupp som är överrepresenterad i socialbidragssystemet, och därför vill vi göra en extra insats, säger arbetsmarknadsministern.
Däremot får nyttojobben inte vara något som redan utförs av kommunanställda, utan man måste hitta andra arbetsuppgifter.
– Det är upp till kommunerna själva att se bortom sina egna områden och se vilka uppgifter som inte löses i dag, säger Halsboe-Jørgensen.