Trudeau: ”Kineserna har rätt att protestera”

Coronarepressionen

publicerad 5 december 2022
- av Sofie Persson
Tv: Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Th: Protester i Kina under november.

Justin Trudeau säger i en kommentar om protesterna mot coronapolitiken i Kina att den kinesisiska befolkningen har ”rätt att uttrycka sig”. Uttalandet kommer mindre än ett år efter att Trudeau aktiverade krigslagar för att slå ned de fredliga demonstrationerna mot coronapolitiken i Kanada.

I Kina pågår just nu massiva protester bland annat mot censuren och restriktionspolitiken i landet. Protesterna påbörjades i november i samband med att tio personer omkom i en brand. Detta orsakades på grund av svårigheter för bland annat räddningspersonal att ta sig fram och hjälpa människor att ta sig ut eftersom byggnaden låg under nedstängning på grund av covid-19. Protesterna beskrivs som de mest omfattande sedan nuvarande president Xi Jinping tog makten för ungefär ett decennium sedan.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau visar nu öppet sitt stöd för protesterna och menar att kineserna har ”rätt uttrycka sina åsikter”, rapporterar Reuters.

Kanadensare övervakar detta noga, säger Trudeau. Alla i Kina borde vara tillåtna att uttrycka sig, få dela sina perspektiv och faktiskt protestera.

Vi ska försäkra oss om att Kina vet om att vi kommer att stå upp för mänskliga rättigheter, att vi står med människor som uttrycker sina åsikter, fortsätter han.

Uttalandet kan måhända ses som aningen malplacerat från premiärministern mot bakgrund av att det inte ens har gått ett år sedan Kanada omslöts av protester från medborgare liknande de som nu pågår i Kina. I detta fall visade Trudeau dock ingen förståelse för de kanadensiska medborgare som krävde förändring och frihet, utan avfärdade dem som ”nazister” och ”uppviglare”. Han gick så långt att han aktiverade tidigare aldrig använda krigslagar för att stoppa de folkliga demonstrationerna, som slogs ned med våld och genom att frysa hundratals demonstranters bankkonton. Organisatören Tamara Lich arresterades och har ännu inte fått sitt fall rättsligt prövat, utan står av allt att döma inför en långdragen rättsprocess.

Även om Kanada lättade på ett antal av restriktionerna i somras råder fortfarande omfattande vaccinkrav för befolkningen. Premiärministern riktade så sent som i september en indirekt varning till medborgarna om en ny våg av repression inför vintern där han menade att regeringen kommer att ha ett ”mycket mindre behov av restriktioner och regler” om fler tar så kallade ”boosterinjektioner”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.