Rättegångsdatum för Freedom Convoys ledare fastställt

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 6 september 2022
- av Sofie Persson
Tamara Lich på en presskonferens i februari 2022.

Tamara Lich och Chris Barber, grundare till den vida uppmärksammade lastbilskonvojen i Kanada, blev arresterad tidigare i år efter att premiärministern Trudeau slagit ner den fredliga demonstrationen i huvudstaden med våld. Nu har man fastställt rättegångsdatum för Lich och Barber till den 23 september – nästa år.

Det var i slutet av förra året som den fredliga demonstrationen Freedom Convoy intog Kanadas huvudstad Ottawa med en enorm lastbilsparad. När premiärminister Justin Trudeau senare våldsamt angrep demonstranterna med stöd av den snabbt aktiverade krigslagen Emergency Act arresterades bland andra en av grundarna, Tamara Lich och blev nekad borgen.

I mars i år beslutade man dock att släppa Lich mot borgen i väntan på rättegång, med stränga krav på att bland annat inte beblanda sig med demonstrationen eller medverkande på något vis. I slutet av juni uppgav man dock att Lich brutit mot kraven på borgen efter att ha umgåtts med demonstranter vid en gala, dock ska Lich ha varit där med sitt juridiska ombud med stöd av domstolen. Detta var dock något man inte tog hänsyn till och Lich blev åter häktad.

Nu har man fastställt datum för rättegången mot Lich och hennes medarrangör Chris Barber den 23 september 2023, rapporterar den kanadensiska statskanalen CBC. Exakt vad paret åtalas för är oklart, men man har tidigare anklagat de båda för att bland annat ha orsakat skada, hindrat polis, för olaga hot samt att ha uppmanat andra att orsaka skada.

I samband med demonstrationen startade man en insamling där människor kunde skänka pengar till Freedom Convoy-kampanjen, denna frös man dock när Lich och Barber arresterades. Flera andra demonstranter har begärt tillgång till en del av pengarna för att kunna fortsätta arbetet kring Freedom Convoy genom att bland annat undersöka resonemanget kring regeringens nödåtgärder. Lich och Barber har också ansökt om att få tillgång till en del av insamlingen för bland annat rättegångskostnader. Detta har man dock inte fått beviljat.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!