Kanadensare kan behöva ta vaccindos var tredje månad

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 14 september 2022
- av Sofie Persson
Kanadas premiärminister Justin Trudeau vid EU-parlamentet i mars 2022.

Var tredje månad kan kanadensare behöva ta en boosterinjektion av covidvaccin, menar nu en rådgivande kommitté i landet. Samtidigt går premiärminister Trudeau ut och varnar om att restriktionerna kan behöva återinföras om kanadensarna inte tar sina extra injektioner.

Kanadas nationella rådgivande kommitté för immunisering (NACI) ansvarar för att ge rekommendationer angående nuvarande eller nyligen godkända vaccin i landet.

I början av september gick kommittén ut med att kanadensare bör fundera över att ta en så kallad boosterinjektion av covidvaccin var tredje månad, rapporterar Vancouver Sun.

Ett kortare intervall på minst tre månader kan vara motiverat i sammanhanget av ökad epidemiologisk risk såväl som operativa överväganden för en effektiv implementering av covid-19-vaccinationsprogrammet”, skrev NACI i ett uttalande.

Det var i juli som Kanadas hälsodepartement uppmanade kanadensarna att börja injicera sig var nionde månad, där hälsoministern Jean-Yves Duclos förklarade att man inte längre bör använda uttrycket “färdigvaccinerad”, utan att man ska vara “up to date” med sina boosterinjektioner, vilket indikerar att man inte planerar att sluta med de experimentella covidvaccinen.

Vi kommer aldrig att vara fullt vaccinerade mot covid-19, varnade Duclos, enligt Toronto Sun.

Nio månader ändrades snabbt till sex månader då man på regeringens hemsida i nuläget kan läsa att “om det gått mer än 6 månader sedan din senaste dos, överväg att ta en ny”.

Premiärminister Justin Trudeau gick även ut och varnade sina medborgare i början av september där han sade att eftersom covid-19 riskerar att spridas mer under den kommande vintern är det viktigt för alla att ta sina boosterinjektioner.

Om vi kan komma upp i 80, 85, 90 procent av kanadensare som är “up to date” kommer vi att ha en mycket bättre vinter med ett mycket mindre behov av restriktioner och regler, menar Trudeau.

I nuläget har 49,5 procent av kanadensarna tagit en boosterinjektion, enligt CTV News. Enbart 12,4 procent har tagit minst två boosterinjektioner.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!