Kanadensiska lastbilsprotesten nedslagen med polisvåld och frysta tillgångar

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 28 februari 2022
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den fredliga demonstrationen i Ottawa mot den totalitära covidpolitiken är nu över. Den kanadensiska polisen har till slut lyckats att med omfattande våld tömma huvudstaden på demonstranter med stöd av krigslagen Emergency Act som implementerades i mitten av februari.

Den kanadensiska regimen har även gått ut med namn på inblandade i protesten till landets banker, som redan valt att frysa över 200 bankkonton.

Det var den 14 februari som premiärminister Justin Trudeau för första gången i landets historia åkallade lagen om undantagstillstånd i ett desperat försök att stoppa den fredliga demonstrationen, en lag som egentligen är avsedd att användas vid krigstillstånd och katastrofsituationer. Detta gav den federala regeringen omfattande befogenheter att kunna straffa dem som medverkade vid demonstrationen.

En av grundarna och huvudarrangörerna Tamara Lich blev snabbt arresterad av polis, något som fångas på video och publiceras på Twitter. Även Chris Barber, som är en av frontpersonerna för demonstrationen, arresterades tidigt. Redan på fredagen samma vecka hade man arresterat över 100 personer och beslagtagit 21 fordon, rapporterade CNN i mitten av februari.

Polisen fortsatte sedan att tömma huvudstaden på demonstranter, något som flera via sociala medier vittnar om gjorts med våld och i strid med vedertagna mänskliga rättigheter. Bland annat ska man ha använt sig av hästar som trampat ner människor, något som går att se på videor. Även Freedom Convoy gick själva ut med ett uttalande om att man var “chockad över polisens övergrepp mot demonstranterna“.

 


Däremot nöjde man sig inte där. Trots att huvudstaden i princip blivit tömd på ”olagliga” demonstranter förklarade vice kommissarie Michael Duheme att man behövde fortsätta att ”strypa det ekonomiska stödet”, från vilket han bland annat refererar till Gofundme-insamlingen som samlat in över 10 miljoner kanadensiska dollar till Freedom Convoy-kampanjen som man nu stängt ner. Grundaren Linch ska ha fått behålla ungefär en miljon av dessa, vad som hänt med resterande pengar är dock oklart. Hundratals konton kopplade till insamlingen och demonstrationen har frysts efter att polis gett ut namn till bankerna, rapporterar New York Times.

 


Sammanlagt har cirka 8 miljoner kanadensiska dollar frysts från över 200 bankkonton. Det är också ytterst oklart hur länge kontona skall hållas frysta, men enligt The Hill började man redan förra veckan att ge tillbaka till medborgarna deras frysta tillgångar. Om detta skett är dock oklart.

Däremot menar vissa experter att detta kan orsaka problem i framtiden för människor det drabbat genom att bankerna inte vill ha dem som kunder längre.

Banker kan besluta att detta inte är personer de vill tillhandahålla finansiella tjänster till, eftersom de har ägnat sig åt olaglig verksamhet, menar Leah West, professor vid Carleton University i Ottawa, specialiserad på nationell säkerhetsrätt.

Grundaren Lich är fortfarande häktad och blev under förra veckan nekad borgen eftersom man ansåg att hon då troligen skulle fortsätta demonstrera, rapporterade CBA förra veckan. Hennes bankkonto är också fortfarande fryst.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!