Massiva protester mot covidpolitiken i Kina efter dödlig brand

Coronarepressionen

publicerad 28 november 2022
- av Sofie Persson
Utanför universitetet Tsinghua höll man upp vita, tomma papper i en symbolisk protest mot censur.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under helgen har ovanligt stora protester mot den kinesiska restriktionspolitiken blossat upp i åtskilliga städer i Kina. Detta efter att tio personer omkommit i en brand på grund av svårigheter som orsakats av nedstängningen i byggnaden. Medborgare i Kina kräver nu att regimen upphör med den hårda repressionen – vissa går så långt som att kräva president Xi Jinpings avgång.

I Kina har man sedan coronakrisens start haft en så kallad nolltolerans mot covid-19, något som likt tidigare i Väst resulterat i hårda inskränkningar i den kinesiska befolkningens friheter i form av restriktioner och nedstängningar, något som bland annat nyligen även ledde till att tusentals besökare plötsligt blev instängda på Disneyland i Shanghai på grund av ett enda misstänkt covidfall.

Under torsdagen förra veckan utbröt en brand i ett lägenhetshus i staden Ürümqi i nordvästra Kina, vilket resulterade i att tio personer avled. Filmer från branden började spridas på sociala medier där man bland annat kan se hur stängsel som ska hindra medborgare från att ta sig ut även hindrade brandmännen från att ta sig fram. Vittnen menar också att en del boende på grund av nedstängningarna var inlåsta i sina hem när det började brinna.

Covidrestriktionerna verkar inte bara ha hindrat boende att ta sig ut, utan även brandmän att ta sig in. Filmer visar också hur boende i staden under fredagskvällen trotsade den politiska repressionen och tog sig förbi vakter för att samlas på gatorna i protest mot restriktionerna. ”Upphör med nedstängningarna”, ska människor ha mässat på gatorna, rapporterar brittiska The Guardian.

Liknande händelser har tidigare skett i Kina. I september kraschade en buss fylld med covidpositiva kineser på väg till en karantänanläggning vilket resulterade i att 27 personer dog. Redan då rapporterades vrede hos befolkningen på sociala medier, något som dock snabbt slogs ner på av myndigheterna.

Sprider sig till flera städer

I flera större städer började även andra ta sig ut på gatorna under lördagen för att protestera mot coronapolitiken. I Shanghai filmades åtskilliga människor medan de tillsammans mässade ”Inga fler PCR-tester, vi vill ha frihet!” Även i storstäderna Peking, Chengdu, Guangzhou och Wuhan blossade stora protester upp.

Under söndagen samlades också hundratals studenter vid det prestigefyllda universitetet Tsinghua för att kritisera nedstängningarna. ”Det här är inte ett normalt liv, vi har fått nog”, mässade studenterna enligt en film som snabbt togs ner av myndigheter.

På flera håll har man symboliskt hållit upp ett blankt, vitt papper i protest mot censur, där myndigheter anklagas för att hindra spridning av filmer och kväsa åsiktsbildning på sociala medier. Myndigheterna har satt in ett stort polispådrag och flera vittnar om att man utövar våld mot demonstranterna trots att protesterna uppges vara fredliga.

Människorna här är inte våldsamma, men polisen arresterar dem utan anledning. De försökte ta tag i mig men människorna runt omkring mig tog tag i mina armar så hårt och drog mig tillbaka så att jag kunde fly, berättar en anonym demonstrant.

Protesterna uppges fortsätta även under måndagen. Bland annat samlades ett tusental i Peking tidigt under morgonen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!