Sri Lankas regering har i dagarna formellt bett om ursäkt till landets muslimska minoritet för att ha tvingat fram likbränningar av påstådda Covid-19-offer. Företrädare för landets muslimska råd lovar nu att stämma ”två av de mest drivande forskarna som låg bakom regeringens policy om tvångskremationer”.
Ursäkten kommer efter månader av internationell kritik men tycks inte helt ha lyckats läka de sår som den kontroversiella policyn orsakat.
Sri Lankas muslimska befolkning på cirka 2,2 miljoner individer har enligt företrädare fortfarande svårt att bearbeta det ”trauma” som man menar orsakades av regeringens tidigare policy.
Under den av WHO förmenta och av kritiker ifrågasatta ”pandemin”, tvingades Sri Lankas muslimer motvilligt se på när muslimska avlidna kremerades. Något som går stick i stäv med muslimska traditionella begravningsriter.
Enligt en talesman för Sri Lankas regering har regeringen nyligen utfärdat en ursäkt angående den obligatoriska kremeringspolitiken under Covid-19-repressionen.
Hilmy Ahamed, talesman för Muslim Council of Sri Lanka, kommenterar uttalandet och situationen.
– Vi kommer nu att stämma två av de mest drivande forskarna – Meththika Vithanage och Channa Jayasumana – som låg bakom regeringens policy om tvångskremationer. Vi kommer också att kräva ersättning.
Ny lag ska skydda
Regeringen har låtit meddela att en kommande lagändring ska garantera rätten till begravning eller kremering, för att säkerställa att muslimers eller andra gruppers begravningsseder inte åsidosätts i framtiden. Det betonas att den nya lagen syftar till att ”skydda begravningsritualerna för muslimer samt andra samhällsgrupper”.
Ex-president Gotabaya Rajapaksa har, trots kraftfulla internationella invändningar, tidigare stått upp för förbudet. Kritiker menar emellertid att hans beslut bröt mot muslimska begravningsnormer och bidrog till ytterligare lidande under en redan svår tid.
Rajapaksa har försvarat sin politik genom att hävda att han följde ”expertvittnesmål” från Vithanage. Vithanage har dock ingen medicinsk bakgrund, vilket har väckt ytterligare frågor kring beslutets legitimitet.
I februari 2021, efter en vädjan från Pakistans premiärminister Imran Khan, stoppades tvångskremationerna. Begravningar tilläts senare i det avlägsna Oddamavadi-området under strikt militär övervakning, men utan att familjerna fick delta i ceremonierna.
Gotabaya Rajapaksa tvingades avgå för två år sedan efter omfattande protester mot hans regering och en pågående ekonomisk kris som lett till en akut brist på mat, bränsle och mediciner i landet.