Enorm lastbilsparad protesterar mot totalitär politik i Kanada

Coronarepressionen

publicerad 28 januari 2022
- av Sofie Persson
Delar av konvojen till vänster. Till höger en folksamling vid en bro för att hälsa konvojen - något som återkommer på otaliga ställen runtom i landet när konvojen kör förbi.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I Kanada genomförs i skrivande stund en “resande demonstration” av lastbilar på väg till huvudstaden Ottawa i protest mot de nya vaccinmandaten som införts i landet. Kortegen uppges nu vara 70 kilometer lång med tiotusentals fordon.

Premiärministern Justin Trudeau tar samtidigt avstånd från demonstranterna, som däremot fått ett enormt folkligt stöd där människor donerat stora summor pengar och vallfärdat till lastbilsparaden för att själva ansluta med sina fordon och ge chaufförerna förnödenheter så att de kan att fortsätta sin parad genom landet.

Under januari beslöt den kanadensiska regeringen att höja restriktionerna ytterligare för inresor. Detta innebär bland annat att lastbilschaufförer behöver vaccinpass för att resa in i landet. Är man hemmahörande i Kanada får man fortfarande komma in i sitt land utan att vara fullt vaccinerad, men kravet är då istället att man måste ta ett negativt PCR-test och även sitta i karantän i två veckor.

Detta har skapat stor oro bland lastbilschaufförer som nu organiserat sig med en ”resande demonstration” i protest mot den kanadensiska regimens totalitära politik. Det var under söndagen som ett gäng lastbilar startade från British Columbia mot Ottowa för att sedan fortsätta genom landet, rapporterar CTV News från Toronto.

Vi tar vår kamp till vår federala regering och kräver att de upphör med alla mandat mot dess folk. Små företag förstörs, hem förstörs och människor misshandlas och förnekas grundläggande nödvändigheter för att överleva”, skriver man på Gofundme där man i skrivande stund samlat ihop 6,7 miljoner dollar till demonstrationen för att finansiera bensin och mat för chaufförerna i fråga.

Gofundme har samtidigt beslutat att frysa tillgångarna där man hänvisar till byråkrati och att man vill ha en “uttagsplan” innan man ger pengarna vidare.

I vad man kallar för ”Freedom Convoy” uppges det nu ha samlats runt 50 000 lastbilschaufförer och längden på kortegen uppges vara över 70 kilometer lång, rapporterar bland annat Daily Mail.

Jag har sett flygplansbilder, det är imponerande, säger Benjamin Dichter, talesman för demonstrationen.

Stark gemenskap och mothåll från premiärministern

När man åkt igenom städer i Kanada har chaufförerna mötts av stark support från allmänheten. I stora delar av media beskrivs demonstrationen som en “antivaxx”-protest, vilket är gravt missvisande enligt flera supportrar. Många beskriver situationen i landet som att det har gått för långt och att kanadensarnas friheter är fråntagna dem.

Otaliga videor och inlägg på sociala medier vittnar om en stark gemenskap bland kanadensarna i stödet för konvojen.

Premiärministern Justin Trudeau beskriver det samtidigt som att det handlar om en ”liten andel” människor och passar istället på att fördöma dem.

Deras synsätt är oacceptabelt, anser han.

Något som noterats i sammanhanget är att Trudeau i mars 2020 uppmanade befolkningen att tacka lastbilschaufförer för allt jobb de gör för landet. Det faktum att han nu istället tagit avstånd och i praktiken sett till att många av chaufförerna kommer att tvingas mista sina arbeten eller åtminstone arbeta mindre har därför uppfattats som särskilt upprörande av befolkningen.

Support från politiker och andra

Trudeaus linje delas dock inte av alla politiker. Andrew Scheer, ledare för det konservativa partiet i Kanada hyllar chaufförerna på Twitter och anklagar samtidigt premiärministern för att vara det största hotet mot frihet i Kanada någonsin. Även Martin Shields, ledamot av Kanadas underhus, stöttar demonstrationen i en video på Twitter.

Sympati uttrycks även från kulturprofiler utomlands. Bland andra komikern Russell Brand har varit tidigt ute med att visa sitt stöd i en video på sin Youtube-kanal. Han tar även upp det absurda i mainstreammediernas rapportering om demonstrationen. Lastbilschaufförerna har inte bara blivit häcklade som “antivaxx” utan även beskrivits som “hotfulla” och “våldsamma”, samtidigt som man helt förbisett att demonstrationen varit tydlig med att man inte kommer att acceptera våld.

Om du ser deltagare längs vägen som missköter sig, agerar aggressivt på något sätt eller hetsar till någon form av våld eller hat, vänligen anteckna lastbilsnumret och deras registreringsnummer så att vi kan vidarebefordra det till polisen, sade Tamara Lich, en av arrangörerna i en video.

Även Elon Musk visar stöd för demonstrationen på Twitter och anser att lastbilschaufförerna “äger”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!