Sydafrika avskaffar testning och karantän för personer utan symptom

Pandemibegrägeriet

publicerad 27 januari 2022
- av Sofie Persson
Covid-19-test i Mayfair, Johannesburg i Sydafrika 2020.

I Sydafrika är man nu på god väg att avskaffa masstestning och karantän av personer utan symptom.

– Det får bara negativa konsekvenser för samhället, säger epidemiologen och avdelningsdirektören Shabir Madhi vid Witwatersrand University i Johannesburg.

I stora delar av världen matas människor nästintill dagligen med höga siffror av nya som “smittats” av covid-19, vilket i praktiken betyder att de testat positivt i coronatester som under lång tid kritiserats för att inte vara ändamålsenliga. Masstestningen är dyr och har under lång tid fått kritik, nu senast exempelvis av överläkaren Johan Styrud som också menar att det är meningslöst att testa i så hög grad.

I Sydafrika är nu regeringstjänstemän och immunologer överens om att karantän, testning och isolering – för de som inte är sjuka – bör avskaffas.

Michelle Groom, epidemiologen som ansvarar för att övervaka alla infektionssjukdomar i Sydafrika, menar att det som återstår endast är de formella processerna för att ta bort reglerna.

Det finns inga andra luftvägssjukdomar där man testar asymtomatisk, så jag tror att vi måste komma ifrån det kring covid också. Jag tror också att man får mindre infektion om man inte har symptom, säger hon till norska Schibsted-tidningen VG.

Epidemiologen och avdelningsdirektören Shabir Madhi vid Witwatersrand University i Johannesburg förstår inte varför man testar och sätter folk i karantän. Smittan finns ändå överallt och det man fångar upp är endast en bråkdel. Han anser att det är bortkastad tid.

– Varför testar man så mycket? I Storbritannien och USA tar man snabbtester hemma. Då hittar man fler fall, men då kommer man att få landet att stanna. Det skyddar inte sjukhusen, det får bara negativa konsekvenser för samhället och ekonomin, säger Mahdi.

Han anser även att det inte finns någon vettig anledning att hålla någon som är symptomfri isolerad.

Det finns absolut ingen anledning att ha någon som är symptomfri isolerad och ännu mindre anledning att ha människor som är i kontakt med smittade personer i karantän. Så länge du är sjuk och mår riktigt dåligt kan du vara hemma. Men när man mår bra är det ingen fara, säger den välrenommerade epidemiologen och avdelningsdirektören Shabir Madhi vid Witwatersrand University i Johannesburg till VG.

Madhi menar att man måste tänka om för att “eliminera” viruset, men att just testningen inte kommer att ha någon betydelse.

Vi måste ändra hur vi ser på viruset, och vi måste titta på vad poängen är med att testa. Om du inte försöker eliminera viruset finns det väldigt liten anledning att testa människor, sade han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!