MORGONDAGENS DAGSTIDNING – söndag 25 februari 2024

söndag 25 februari 2024

El Salvadors covidstrategi: Ivermektin och en hälsosam livsstil

Pandemibegrägeriet

publicerad 11 januari 2022
- av Markus Andersson

Istället för massvaccinationskampanj och hård repression mot de egna medborgarna uppmanar El Salvadors politiska styre nu allmänheten att måna om sin hälsa genom att äta rätt, träna och vara ute i solen. Man delar även ut kostnadsfria medicinska kit med vitaminer och det opatenterade läkemedlet ivermektin.

El Salvadors president Nayib Bukeles regering har fått allt mer uppmärksamhet internationellt, bland annat för att bryta ny mark inom den monetära politiken med att godkänna kryptovalutan Bitcoin som lagligt betalningsmedel.

Även vad gäller landets coronastrategi sticker den centralamerikanska staten nu ut hakan allt mer.

I november beslutade regeringen i El Salvador att skrota kraven på covidvaccination eller negativa coronatest vid inresa i landet och blev efter Costa Rica den andra nationen i Centralamerika att slopa vaccinationskraven. Besökare och medborgare rekommenderas fortfarande att ta vaccinen och att ha på sig masker vid trängsel och ha god handhygien – men det handlar om frivilliga rekommendationer snarare än tvång, skriver Centralamerica.com.

Utländska besökare är också välkomna in i landet utan att behöva utsättas för kroppsliga ingrepp, men behöver istället teckna en särskild hälsoförsäkring för att bekosta eventuell vård ifall de skulle insjukna under sin vistelse – en praxis som varit vanlig för många länder långt före coronaerans tidevarv.

Även i övrigt skiljer sig El Salvadors coronapolitik från hur de flesta andra länder valt att agera. Istället för covidpass och hårda restriktioner delas särskilda medicinska kit ut kostnadsfritt till den som testats positivt med viruset – så att denna kan behandla sig själv hemma i tidigt skede och tillfriskna. Paketen delas också ut i områden där smittspridningen bedöms som särskilt hög.

I paketet finns bland annat smärtstillande tabletter, vitamin-C, vitamin-D3, zinktabletter, aspirin och det opatenterade läkemedlet ivermektin som under den senaste tiden allt oftare uppmärksammats som en potentiellt mycket effektiv behandlingsmetod mot covid-19. I paketet finns också instruktioner kring hur en smittad person bör ta hand om sig själv under sin sjukdomstid.

Nya Dagbladet har tidigare uppmärksammat hur ivermektin med framgång använts för att bekämpa covid-19 i Indien och hur poddprofilen och komikern Joe Rogan effektivt behandlade sig med läkemedlet. I etablissemangsmedier som CNN har dessa framsteg helt ignorerats och läkemedlet har istället hånats och avfärdats och felaktigt kallats för en ”avmaskningsmedicin för boskap” och ”hästmedicin” – trots att läkemedlet tidigare använts av hundratals miljoner människor i olika sammanhang.

El Salvadors regering har också tagit fram en reklamfilm i syfte att bekämpa covid-19, där man istället för att hetsa eller skrämma befolkningen med olika former av repressiva åtgärder och nedstängningar uppmanar till att stärka det naturliga immunförsvaret genom att leva hälsosamt, träna, vara ute i solen och dricka mycket vatten.

– En hälsosam livsstil hjälper också till att minska komplikationerna av covid-19. Äldre vuxna och människor med fetma, högt blodtryck, diabetes eller kroniska sjukdomar är de grupper som löper högst risk att dö, förkunnar en berättarröst som sedan uppmanar dessa att äta hälsosamt, träna och vara utomhus för att producera D-vitamin.

– Minska stressen genom att tillbringa tid med dig själv och träna yoga eller läs en bok. Försök sova minst sex timmar varje natt, inkludera citrusfrukter som citroner, apelsiner eller tangeriner i din diet, undvik alkohol och mat med mycket socker eller mättat fett – nu mer än någonsin måste vi ta hand om varandra, fortsätt lev hälsosamt.

El Salvadors strategi och reklamkampanj möter föga överraskande motvilja från mer systemlojala kommentatorer som sedan coronakrisens början bekrigat initiativ för att stärka folkhälsan till svar på covid-19 och att prova andra möjliga botemedel vid sidan av läkemedelsjättarnas experimentella vacciner. Samtidigt hyllas den på många håll för att vara innovativ och med tips som de facto är bevisat effektiva och enkla att följa för att hålla befolkningen frisk och motståndskraftig.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend