Här ställer Joe Rogan CNN-profilen till svars för kanalens lögner

Pandemibegrägeriet

publicerad 18 oktober 2021
- av Markus Andersson
Joe Rogan och CNN:s medicinske redaktör Sanjay Gupta.

Ett nytt avsnitt av Joe Rogans podcast väcker stor uppmärksamhet efter att poddprofilen ställt CNN:s medicinske expert Sanjay Gupta mot väggen för kanalens propagandistiska anti-rapportering om det billiga och opatenterade läkemedlet ivermektin.

För en dryg månad sedan rapporterade Nya Dagbladet om hur Rogan själv insjuknade med covid-19 och botade sig själv med bland annat det antiparasitiska läkemedlet ivermektin, som blivit allt mer uppmärksammat av oberoende medicinska analytiker som ett effektivt botemedel mot covid-19-symptom.

Rogans utspel var samtidigt inte uppskattat av amerikansk etablissemangsmedia. CNN i synnerhet gjorde ett hånande inslag om komikern där man hävdade att han tog ”hästmedicin” och ”avmaskningsmedel för boskap” – samtidigt som man utelämnade det faktum att medicinen mycket snabbt fick honom att tillfriskna.

I ett samtal med CNN:s medicinske redaktör Sanjay Gupta klargör Rogan att han inte är intresserad av att ta något covidvaccin eftersom han har naturliga antikroppar och frågar den vaccinförespråkande Gupta varför han borde chansa och vaccinera sig.

– Jag är glad att du mår bättre, svarar Gupta.

– Du är nog den enda på CNN som är glad. Resten av dem ljuger om mig och säger att jag tog hästmedicin, vi borde prata om det, svarar Rogan.

– Är det något som stör dig? frågar Gupta varpå Rogan svarar att det borde störa även honom att arbeta på ett nätverk som ständigt presenterar lögner och där man påstår att människor som tar erkända läkemedel i själva verket tar hästmedicin.

Gupta medger att det inte är ”smickrande” att CNN felaktigt påstod att Joe Rogan tog hästmedicin, men vill inte erkänna att kanalen gjort något fel varpå Rogan pressar honom.

– Det är en lögn. Det är en lögn på en nyhetskanal och de är medvetna om det. Det är inget misstag, dundrar Rogan och frågar varför CNN ljuger om en medicin som tagits av miljarder människor, som visat sig effektivt mot virus och vars skapare till och med fått nobelpris för sin forskning kring medicinen.

– Tror du inte att en sådan lögn är farlig när den sprids av en nyhetskanal som CNN när du vet att de vet att de ljuger? frågar han och tillägger att en läkare skrev ut medicinen till honom.

Till slut säger CNN-profilen att kanalen inte borde ha kallat ivermektin för en hästmedicin, men han vill fortfarande inte erkänna att hans arbetsgivare ljugit medvetet. På frågan om varför de ändå gjorde det så svarar han kort att han ”inte vet”.

Rogan menar vidare att CNN fulrapporterade om hans sjukdom och alternativa behandlingsmetod med ”skadeglädje” – något Gupta förnekar bestämt.

– Det gjorde de visst. De blir upprörda när jag blev frisk och de rapporterade inte ens om det faktum att jag testade negativt fem dagar senare och kunde träna efter sex dagar.

Inför Gupta slår poddankaret fast att kanalens lögnaktiga sätt att rapportera gör att människor även i övrigt inte kan sätta tilltro till sanningshalten i frågor man belyser.

– Min poäng är att om du arbetar för en nyhetsorganisation, om du ljuger om att en komiker tar hästmedicin, vad säger de då om Ryssland eller Syrien.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!