FN kräver 330 nya miljarder till coronavaccin

FN:s generaldirektör António Guterres vill nu att medlemsländerna i ett inledande skede skänker hisnande 130 miljarder kronor och sedan ytterligare 200 miljarder till arbetet att få fram ett vaccin mot coronaviruset.

publicerad 11 september 2020
- av Isac Boman
FN:s generalsekreterare António Guterres.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


27 790 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


130 miljarder som FN vill få in inom tre månader till sin nya coronainsamling kommer bara vara en början. Man hoppas att medlemsstaterna totalt ska gå med på att bidra med 35 miljarder dollar – 330 miljarder kronor – och uppmanar världens regeringar att gräva djupt i sina fickor efter pengarna. Hittills har man fått in en knapp tiondel av de medel som man anser sig behöva.

De enorma summor man vill att medlemsländerna ska donera ska gå till WHO-samarbetet ACT-Accelerator som arbetar med vaccin och andra typer av läkemedel. Guterres menar att om vi inte ”står enade” och hjälps åt så kan konsekvenserna bli svåra.

– Antingen står vi tillsammans eller så går vi under, domderade Guterres och hävdade samtidigt att viruset är det största globala säkerhetshotet som jorden står inför.

För närvarande testas 35 olika vacciner på människor, något som hyllas av WHO. Nio olika vaccin har nått fas 3-tester och prövas nu på tiotusentals personer. Att de kontroversiella vaccinen tas fram så snabbt som möjligt och ges till allmänheten är enligt WHO av yttersta vikt.

– Vi måste snabba på de kliniska testerna, tillverkningen, licensieringen och regleringskapaciteten så att produkterna kan nå människor och börja rädda liv, hävdade WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus och menade vidare att detta möjliggörs enklast genom att medlemsländerna donerar hundratals miljarder till WHO enligt AFP.

Kritiker menar att FN och WHO är djupt oansvariga som prioriterar att ett eller flera vaccin når marknaden och konsumenterna så fort som möjligt och att man inte lägger tillräckligt stor vikt vid de bieffekter och komplikationer som kan komma att drabba dem som får vaccinet.

Senast igår kunde Nya Dagbladet rapportera om att vaccinerna är långt ifrån riskfria och Astra Zeneca har redan tvingats pausa sin produktion efter att minst en av deras testpersoner blivit allvarligt skadad av vaccinet. WHO:s största sponsor Bill Gates, som leder vaccinutvecklingen i USA tillsammans med hälsomyndigheternas Anthony Fauci, har därtill erkänt att det är högst osäkert huruvida ett coronavaccin överhuvudtaget kommer att fungera, och har vidare också ifrågasatts för de omfattande bieffekterna som varit resultatet av de vaccin man hittills testat.

WHO:s största sponsor Bill Gates. (Foto: UN Geneva/CC BY-NC-ND 2.0)

 

FN-chefens vädjan kommer trots nya rapporter bland annat från amerikanska CDC om att coronapandemin är kraftigt överdriven och den profilerade brittiska läkaren Malcolm Kendricks uttalanden bland många andra om att repressionen är fullständigt orimlig och bygger på förfalskade uppgifter som spridits framförallt av konventionell massmedia. Vid sidan av det ensidiga fokus som fortfarande riktas mot ett vaccin är det i sammanhanget även noterbart att coronarepressionen trots de graverande rapporterna fortsätter att hårdna i flera europeiska länder.

I Portugal får nu bara tio personer samlas på samma plats, en regel som tidigare bara gällde huvudstaden. Man har också slutat sälja alkohol vissa tider och även tvingat restauranger att stänga tidigare. I England har man förbjudit folksamlingar på mer än sex personer. Även Spanien har infört mer omfattande begränsningar och har satt upp restriktioner på hur många människor som samtidigt får vistas på deras turistmål. Utegångsförbud gäller också på kvällen och den som bryter mot detta kan räkna med juridiska konsekvenser. Samtidigt har gym, parker, barer caféer antingen fått stänga ner sin verksamhet eller begränsa antalet gäster kraftigt.

Trots repressionen har massiva protester hållits mot inskränkningarna av medborgerliga friheter där tiotusentals personer öppet visat sitt missnöje bland annat i Storbritannien och Tyskland.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!