Julian Assange för sjuk för att förhöras

publicerad 1 juni 2020
- av Alexander Almqvist
Demonstration till stöd för Julian Assange utanför Ecuadors ambassad i London, där Assange tidigare uppehållit sig.

Wikileaks-grundaren Julian Assange uppges vara i så dåligt tillstånd att han inte kan förhöras i fängelset Belmarsh i London.

I över ett års tid har den 48-årige Assange hållits inlåst på högsäkerhetsfängelset HMP Belmarsh i södra London. Behandlingen av Assange av det brittiska rättsväsendet har väckt stark kritik internationellt, bland annat från Förenta nationernas särskilda rapportör om tortyr, Nils Meltzer, och av 65 läkare som i ett öppet brev varnat för att Assange riskerar att avlida i fängelset om hans situation inte förbättras.

Nu rapporteras Assanges hälsotillstånd vara så allvarligt att han var oförmögen att delta vid ett förhör om hans eventuella utlämning till USA, där han riskerar dödsstraff för att genom Wikileaks ha läckt hemligstämplat material som visade på omfattande övergrepp som den amerikanska militären gjort sig skyldiga till. Samtidigt har Trumpadministrationen i USA försäkrat Assange om att han inte kommer dömas till döden om han ställs inför rätta i USA.


Annonser:


Julian Assange ska enligt brittisk dagspress lida av andningssvårigheter och är extra sårbar för att drabbas av covid-19 i Belmarsh-fängelset, där ett flertal fall av coronasjukdomen redan rapporterats.

I Assanges hemland Australien har flera politiker, bland annat parlamentsledamöter och senatorer, försökt förmå den australiska regeringen att få Assange frisläppt från fångenskapen i Storbritannien och utlämnad till Australien, skriver The Guardian.

I ett brev till den australiensiska utrikesministern Marise Payne uppmanar politikerna regeringen att skicka en diplomatisk förfrågan till den brittiska regeringen om att få Assange utlämnad till Australien.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.