FN:s tortyrexpert fördömer förföljelsen av Julian Assange

Fallet Julian Assange

publicerad 7 juni 2021
- av Markus Andersson
Julian assange

Nils Melzer som för FN:s räkning utreder rapporter och uppgifter om tortyr kräver att Assange släpps fri och menar att behandlingen av Wikileaks-grundaren är ”en av de största rättsliga skandalerna i historien”.

Ansträngningarna för att få Julian Assange frigiven från Belmarsh-fängelset i Storbritannien intensifieras nu och såväl Assanges fästmö som Genèves borgmästare och FN:s särskilda tortyrutredare vill se honom frisläppt omedelbart.

Melzer menar att behandlingen av Assange är fullständigt oacceptabel och att han, Edward Snowden och Chelsea Manning är exempel på hur ovärdigt Väst behandlar människor som vågar säga sanningen.

– Det här är historien om en man som blir förföljd i vår del av världen för att ha sagt sanningen. Han har avslöjat krigsbrott, han har avslöjat tortyr, han har avslöjat korruption och det är en obekväm sanning.

– Lär du dina barn att det är en bra eller dålig sak att säga sanningen? Frågar han vidare och menar att vi inte kan lämna en värld till våra barn där det har blivit brottsligt att tala sanning eftersom detta skulle innebära att vi bor i en tyranni.

Ett temporärt monument för att hedra Assange, Snowden och Manning offentliggjordes också under fredagen i Genève och går under namnet ”Anything to Say?” och visar tre figurer som står på stoler med en fjärde tom stol bredvid dem. Pressklubben i landet har också krävt att Assange omedelbart släpps fri och att USA slutar med sin förföljelse.

Man kräver vidare att demokratiska länder som Schweiz gör sitt yttersta för att säkerställa att Assange får en fristad där han kan skydda sig själv från nya förföljelser.
Trots att Assange inte ha dömts för något brott har han spenderat över två år i brittiskt högsäkerhetsfängelse tillsammans med några av Storbritanniens farligaste och mest ökända brottslingar – terrorister och seriemördare.

Assanges fästmö Stella Morris konstaterar att Assange inte utgör en fara för någon, att han bara är en publicist och det brittiska rättsväsendet borde skämmas för hur de har hanterat hans fall.

– Det är hög tid för president Joe Biden att släppa alla anklagelser mot Julian och Boris Johnson borde be honom att göra detta under G7-mötet i Cornwall denna vecka. Förhoppningsvis kommer rättvisan segra då.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!