Wikileaksgrundaren frisläppt

Fallet Julian Assange

publicerad 25 juni 2024
- av Sofie Persson
Julian Assange har enligt uppgifter gått med på att erkänna sig skyldig till röjande av statshemligheter.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Assange har beviljats borgen och släpptes enligt uppgifter under måndagen fri från högsäkerhetsfängelset i Storbritannien. Detta ska ha skett efter en uppgörelse med USA, där Assange förväntas erkänna sig skyldig till röjande av statshemligheter.

Wikileaksgrundaren har suttit i i brittiskt fängelse sedan 2019 där USA har arbetat hårt för att få honom utlämnad till landet och därmed straffas för det hemligstämplade materialet han avslöjade för allmänheten under 2010.

Under måndagen blev 52-åringen befriad från högsäkerhetsfängelset, uppger Wikileaks på X. Han ska ha beviljats borgen av High Court i London där han sedan fått lämna landet för att återvända hem till Australien.

Efter mer än fem år i en cell på 2×3 meter, isolerad 23 timmar om dygnet, kommer han snart att återförenas med sin fru Stella Assange och deras barn, som bara har känt sin far bakom galler“, skriver man.

 

Enligt uppgifter ska Assange ha kommit till en uppgörelse med USA, där han har gått med på att erkänna sig skyldig till brotten han anklagas för. På onsdag ska han infinna sig i en amerikansk domstol på ön Saipan, som ligger i närheten av Australien. Där ska uppgörelsen godkännas av en domare. Assange ska därefter avtjäna ett fängelsestraff på 62 månader. Troligen kommer tiden i det brittiska fängelset att räknas med som avtjänat straff.

Oavsett vilka åsikter människor har om Julian Assange och hans aktiviteter har fallet dragit ut på tiden för länge, det finns inget att vinna på att han fortsätter att sitta fängslad och vi vill att han ska föras hem till Australien, säger Australiens premiärminister, enligt The Guardian, som också har bekräftat att Assange är på väg hem.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!