Assanges överklagan prövas i juli

Fallet Julian Assange

publicerad 12 juni 2024
- av Sofie Persson
Aktivister kräver att Julian Assange friges.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Wikileaks-grundarens överklagan mot utlämning från Storbritannien till USA kommer att behandlas nästa månad. Prövningen kommer att hållas i High Court i London.

Det var under förra månaden som två brittiska domare beslutade att låta Assange överklaga beslutet att utlämnas till USA. Assanges advokat, Edward Fitzgerald, ifrågasatte om man kunde åberopa det första tillägget i den amerikanska konstitutionen, som omfattar yttrandefrihet och pressfrihet för Assange. Där James Lewis, som företrädde den amerikanska regeringen, sade till domstolen att Assanges agerande ”helt enkelt inte skyddas” av det första tillägget.

Första tillägget i amerikanska konstitutionen gäller inte för någon ”i samband med publicering av olagligt erhållen information om det nationella försvaret, där oskyldiga källor namnges och utsätts för en allvarlig och överhängande risk att skadas”, menar Lewis och domstolen valde därmed att inte låta Assange lämnas ut till USA.

Prövning av överklagan kommer att pågå 9–10 juli vid High Court i London, rapporterar Reuters.

Hade Assange förlorat förra månadens prövning skulle han troligen snabbt ha blivit utlämnad till USA, där han riskerar att dömas till 175 års fängelse för bland annat spioneri. Dödsstraff har även varit en möjlighet, men Vita huset hävdar dock att man inte kommer att begära att Wikileaks-grundaren avrättas.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!